Eddie Murphy

Eddie Murphy
° 03-04-1961
Hempstead
Leeftijd: 63acteur/actrice
(44)

2024
Matig 2023
You People → Akbar
Slecht 2020
Coming 2 America → koning Akeem
Gewoon 2019
Dolemite Is My Name → Rudy Ray Moore
2016
Mr. Church →  Henry Church
Goed 2011
Tower Heist →  Slide
Goed 2010
Shrek Forever After →  Donkey (stem)
2009
Imagine That →  Evan Danielson
2008
Meet Dave →  Dave
Gewoon 2007
Norbit →  Norbit + Mr. Wong + Rasputia
Matig 2007
Shrek the Third → Donkey (stem)
Middelmatig 2006
Dreamgirls →  James Thunder Early
Goed 2004
Shrek 2 → de ezel (stem)
Gewoon 2003
I Spy → Kelly Robinson
Gewoon 2003
Daddy Day Care →  Charlie Hinton
Slecht 2003
The Haunted Mansion → Jim Evers
Gewoon 2002
Showtime →  Trey Sellars
Slecht 2002
2001
Dr. Dolittle 2 → (stem)
Goed 2001
Shrek →  (stem)
1999
1999
Bowfinger →  Kit Ramsey
Zeer goed 1998
Mulan →  Draak (stem)
Gewoon 1998
Dr. Dolittle →  Dr. John Dolittle
1998
1997
Metro →  Scott Roper
1996
The Nutty Professor →  Sherman Klump/Buddy Love/Lance Perkins/Papa Klump
1995
Vampire in Brooklyn → Maximillian/predikant Pauly/Guido
1994
Beverly Hills Cop III → Axel Foley
1992
Boomerang → Marcus Graham
Gewoon 1992
The Distinguished Gentleman →  Thomas Jefferson Johnson
Middelmatig 1990
Another 48 Hrs. →  Reggie Hammond
1989
Harlem Nights →  Quick
1988
Coming to America → prins Akeem
1987
Eddie Murphy Raw →  Zichzelf
1987
Beverly Hills Cop II → Axel Foley
1986
The Golden Child →  Chandler Jarrell
1984
Best Defense → Luitenant T.M. Landry
1984
Beverly Hills Cop → Axel Foley
1983
Trading Places → Billy Ray Valentine
1982
48 Hrs. →  Reggie

Eddie Murphy heeft een vrij arme jeugd gekend en ook een vrij ongelukkige : zijn ouders scheidden wanneer Eddie pas drie jaar oud was, waarna hij met zijn broer een tijd geplaatst werd bij een pleeggezin. Ooit noemde hij zijn pleegmoeder a kind of black Nazi...  Daarenboven werd Eddie Murphy's vader in 1969 vermoord/neergestoken door een vriendin.  Wanneer Eddie Murphy negen jaar oud was huwde zijn moeder opnieuw, waarna het gezin verhuisde naar Long Island.

Hij kreeg de smaak van de 'showbiz' dan ook vrij snel te pakken toen hij voor het eerst een 'one man-show' ten beste gaf op school. Hij was pas 17 toen hij al in nachtclubs optrad als komiek. De volgende stap was Televisie : in de periode 1980 - 1984 gaf hij een aantal optredens in de tv-reeks 'Saturday Night Live', maar pas nadat hij meerder keren had geprobeerd om er aan de slag te kunnen... Het cinema-debuut kon niet uitblijven en wat voor één : 48 hrs met Nick Nolte (Golden Globe nominatie voor Eddie Murphy).  Naast het mindere Best Defense was hij dé ster in Beverly Hills Cop, een rol die hem niet alleen een Golden Globe nominaite opleverde maar in één klap ook wereldberoemd maakte.

Wat nu niet zo veel betekenis heeft, was destijds wel opmerkelijk : een gage van 6.000.000 dollar per film met daarbovenop nog een 'percentje' van de opbrengst van de film. Eddie Murphy was hiermee dan ook de eerste acteur die met dergelijke cijfers kon uitpakken. Eddie Murphy zag Richard Pryor als zijn grote voorbeeld en was dan ook zeer opgezet toen hij de rol die normaal voor Pryor was voorzien, kon vertolken in Trading Places (ook al gevolgd door een Golden Globe nominatie als 'Beste Acteur in een Komedie').

In 1989 maakte Murphy zijn regie-debuut met de film Harlem Nights waarin hij niet alleen zelf te zien was, maar ook zijn idool Richard Pryor een rol had.  In 1996 was hij ook nog The Nutty Professor, een film waarin hij maar liefst zeven (!) verschillende rollen vertolkte en waarvoor hij ook al genomineerd werd voor een Golden Globe. Voor de sequel The Nutty Professor II : The Klumps met Janet Jackson bracht hij het aantal rolletjes zelfs op een indrukwekkende acht stuks !  Hij fungeerde als producent voor Life, een komedie met Martin Lawrence (niet uitgebracht bij ons in België) en heeft de voorbije jaren ook al regelmatig zijn stem ontleend aan meerdere figuurtjes in animatiefilms : Mushu de draak bijvoorbeeld in Mulan, maar ook die van de sympathieke en grappige ezel in Shrek (maarook in Shrek 2 en Shrek the Third natuurlijk) waarvoor hij overigens een BAFTA- en een MTV Movie Award nominatie kreeg.

Nochtans zijn het niet allemaal top-komedies gebleven voor Eddie Murphy door de jaren heen, de succes-tijden van Beverly Hills Cop zijn blijkbaar definitief voorbij en af en toe slaat Murphy de bal volledig mis : wie Adventures of Pluto Nash heeft gezien weet waarover wij het hebben. Showtime met grootheid Robert De Niro was dan weer iets beter en ook I Spy met Owen Wilson kon best nog door de beugel. The Haunted Mansion was dan weer één brok (komedie-)ellende...

Het lijkt wel alsof Murphy de laatste jaren meer succes heeft met zijn stem dan met zijn filmrollen.  Zo was hij opnieuw te horen als Donkey (de ezel) in Shrek 2 en was hij ook in Shrek The Third te horen.  In 2007 was Eddie Murphy te zien in twee films die totaal verschillend waren, zo was hij te zien in de (ernstige) rol van 'James Thunder Early' in Dreamgirls (een rol waarvoor hij genomineerd werd voor een Golden Globe én een Academy Award !) en in Norbit die van de meelijwekkende wees met dezelfde naam die in het huwelijk treedt met ene 'Rasputia'.  In deze film vertolkte Murphy ook al weer drie rollen...
Norbit werd geregisseerd door Brian Robbins en dat is ook de maker van de nieuwste film met Eddie Murphy, Meet Dave.  Eddie Murphy is de meest succesvolle Afrikaans-Amerikaanse acteur die de filmindustrie ooit heeft gekend.

Op vlak van de liefde is het Eddie Murphy nooit echt goed vergaan eigenlijk.  In januari 2008 kwam er na een wel héél kort huwelijk (de twee waren nauwelijks een jaar samen) een einde aan het huwelijk tussen Eddie Murphy en zijn zes jaar jongere echtegenote Tracey Edmonds.