Denzel Washington

Denzel Washington

°

28-12-1954
Mont Vernon
New York
Verenigde Staten

acteur/actrice
(49)

Middelmatig 2021
The Little Things → Sheriff Joe 'Deke' Deacon
Middelmatig 2018
The Equalizer 2 →  Robert McCall
2017
Roman J. Israel, Esq. →  Roman J. Israel
2017
Fences →  Troy
Bijna zeer goed 2016
The Magnificent Seven →  Sam Chisolm
Middelmatig 2014
The Equalizer →  McCall
Gewoon 2013
2 Guns →  Bobby Trench
Goed 2012
Flight →  Kapitein William Whitaker
Goed 2011
Safe House →  Tobin Frost
Gewoon 2010
The Book of Eli →  Eli
Middelmatig 2010
Unstoppable →  Frank Barnes
Goed 2009
The Taking of Pelham 1-2-3 →  Walter Garber
2007
The Great Debaters →  Mel Tolson
Middelmatig 2007
American Gangster →  Frank Lucas
Goed 2006
Inside Man →  Detective Keith Frazier
Goed 2006
Déjà Vu →  Doug Carlin
Goed 2004
Man On Fire →  Creasy
Goed 2004
The Manchurian Candidate →  Majoor Ben Marco
Goed 2003
Out Of Time →  Matt Lee Whitlock
Goed 2002
Antwone Fisher →  Jerome Davenport
Goed 2001
John Q →  John Q. Archibald
Goed 1999
The Hurricane →  Rubin Carter
1998
Fallen →  Rechercheur John Hobbes
1998
The Siege →  Anthony Hubbard
1996
The Preacher’s Wife →  Dudley
1995
Crimson Tide →  Luitenant-Commandant Hunter
1995
Virtuosity →  Parker Barnes
1995
Devil In A Blue Dress →  Easy Rawlins
1993
Much Ado About Nothing →  Don Pedro
Bijna zeer goed 1993
The Pelican Brief →  Gray Grantham
Bijna zeer goed 1993
Philadelphia →  Miller
1992
Malcolm X →  Malcolm X
1991
Mississippi Masala →  Demetrius
Goed 1991
Ricochet →  Nick Styles
1990
Heart Condition →  Napoleon Stone
1990
Mo' Better Blues →  Bleek Gilliam
1989
Glory →  Trip
1986
Power →  Arnold
1981
Carbon Copy → Roger Porter

Denzel Washington werd geboren op 28 december 1954 in Mount Vernon (New York) in de Verenigde Staten. Het is opmerkelijk dat zijn vader al zijn kinderen (inbegrepen Denzel dus) destijds een volledig verbod gaf om ook maar naar enige film te kijken (!). Ironisch genoeg werd Denzel jaren later een top-acteur...

Toen zijn ouders waren gescheiden, ging hij samenwonen met zijn moeder, die op die manier plots alleen voor haar drie kinderen moest zorgen. Zij zond hen naar een school voor voorbereidend onderwijs op het hoger onderwijs, iets wat ze enkel kon betalen dank zij de opbrengsten van haar schoonheidssalon.

Denzel studeerde uiteindelijk af aan de Fordham Universiteit in New York met een specialisatie in toneel en journalistiek en kon vrij snel aan de slag in het wereldje van het acteren :

op toneelvlak zette hij een sterke Malcolm X-rol (toen reeds...) neer in het stuk When the chickens came home to roost (voor zijn rol in Malcolm X van Spike Lee zoveel jaar later, kreeg hij een Oscar-nominatie).  Andere stukken waarin hij te zien was waren ondermeer Ceremonies in Dark Old Men, One Tiger to a Hill, Mand and Superman en Othello.  Voor zijn rol in A Soldier's Play kreeg hij zelfs een 'Obie'-onderscheiding, iets wat er allicht ook toe heeft geleid dat hij deze rol nog eens overdeed in een de film die in 1984 geregisseerd werd door Norman Jewison : A Soldier's Story...   Andere Broadway-stukken waarin Denzel Washington te zien was waren ondermeer Richard III, Julius Caesar en Checkmates.

Ook op tv-vlak was Denzel Washington actief, zo speelde hij geruime tijd de rol van Dr. Philip Chandler in de serie St. Elsewhere.

Denzel Washington werd 'ontdekt' door Hollywood door zijn rol in de TV-film Flesh and Blood (1979) en betekende meteen het begin van een indrukwekkede carrière ; naast het immense succes die Denzel Washington oogstte met zijn bijzonder sterke rol in Philadelphia met Tom Hanks, kreeg hij ook al een Oscar voor beste acteur in een bijrol voor zijn rol in "Glory" (1989). Ook zijn rol van Stephen Biko in Cry Freedom was imponerend en leverde hem zijn allereerste nominatie op voor een Academy Award.

Het feit dat Denzel Washington 'zwart' is, heeft in zijn filmcarrière toch voor wat problemen gezorgd (!) : zo moest een liefdesscène met Mimi Rogers uit de film The Mighty Quinn geknipt worden omdat het publiek iets dergelijks eigenlijk niet pikte... Gelukkig zijn de tijden sinds 1989 toch behoorlijk veranderd en is er nu toch heel wat meer mogelijk wat dit betreft.

Of het te maken heeft met deze rassendiscriminatie en -vernedering staat niet vast, maar het is zeer waarschijnlijk dat Washington niet voor niets later in zee ging met zwarte filmmakers en regisseurs : Spike Lee, de Hudlin-broers, John Singleton,...

Uiteindelijk lukte het de acteur dan toch om de hoogste filmonderscheiding in filmland - een Academy Award ofte Oscar - te pakken te krijgen voor een hoofdrol : die in Training Day van Antoine Fuqua, overigens één van de enige twee films die dat jaar twee weken lang bovenaan de Amerikaanse Box-office stond. 

In 2000 stond Washington in voor de productie van de HBO-documentaire Half Past Atumn : The Life and Works of Gordon Parks, genomineerd voor 2 Emmy's.  Voor Hank Aaron : Chasing the Dream, ook al genomineerd voor een Emmy, was hij dan weer uitvoerend producent.  In december 2002 maakte Denzel Washington zijn regie-debuut met Antwone Fisher, gebaseerd op de autobiogafiche roman Finding Fish.  Washington kreeg hiervoor overigens een Stanley Kramer Award van de Producers Guild of America.

Het is voor ons (nog) niet onmiddellijk duidelijk of hij er nog steeds verblijft, maar hij heeft een tijd in het vroegere huis van William Holden gewoond (of woont er nu dus nog steeds...). Denzel heeft vier kinderen met Pauletta Pearson.

Uit de ondertussen vrij indrukwekkend filmografie van de acteur vermelden we zeker Remember the Titans (Jerry Bruckheimer), The Bone Collector van Phillip Noyce, "The Hurricane" van Norman Jewison waar hij zijn vierde Oscar-nominatie voor kreeg alsook een Golden Globe, Man on Fire, Jonathan Demme's remake van de klassieker The Manchurian Candidate uit 1962 (die Frank Sinatra overigens razend populair maakte), Inside Man en Déjà-Vu van Tony Scott.  In november 2007 werd American Gangster uitgebracht, een film van Ridley Scott.

Washington blijft een bezig bij want in de daaropvolgende drie jaar had hij een hoofdrol in evenveel films : The Taking of Pelham 1-2-3, Unstoppable en The Book of Eli.