Angelina Jolie

Angelina Jolie

°

04-06-1975
Los Angeles
Verenigde Staten

acteur/actrice
(44)

2021
Gewoon 2021
Eternals → Thena
2020
Come Away → Rose
2020
2019
Goed 2016
Kung Fu Panda 3 →  Tijgerin (stem)
Matig 2015
By The Sea →  Vanessa
Gewoon 2013
Maleficent →  Maleficent
2011
Gewoon 2010
Salt →  Evelyn Salt
Gewoon 2010
The Tourist →  Elise Clifton Ward
Middelmatig 2008
Wanted →  Fox
Zeer goed 2008
Changeling →  Christine Collins
2007
A Mighty Heart →  Mariane Pearl
Gewoon 2007
Beowulf →  Grendel's moeder
2007
Kung Fu Panda →  Tigress (stem)
Goed 2006
The Good Shepherd →  Clover
Middelmatig 2005
Mr. and Mrs. Smith →  Jane Smith
2004
2004
Gewoon 2004
Taking Lives →  Speciaal agent Illeana Scott
Middelmatig 2004
Shark Tale →  Lola (stem)
Gewoon 2002
Life or Something Like It →  Lanie Kerrigan
Gewoon 2001
Lara Croft : Tomb Raider →  Lara Croft
2001
Original Sin →  Julia Russell
1999
Pushing Tin →  Mary Bell
1998
Gia →  Gia Carangi
Slecht 1997
Playing God →  Eugene
1996
1995
Hackers →  Kate Libby ('Acid Burn')
1993
1982
Lookin' To Get Out →  Tosh

Eén Oscar en drie Golden Globes, dat zijn de belangrijkste filmprijzen die Angelina Jolie tot nu toe heeft gekregen voor haar werk. Vooral haar rol van de psychiatrisch patiënte Lisa Rowe in Girl, Interrupted van James Mangold werd bijzonder gewaardeerd : bekroond met een Oscar/Academy Award, een Golden Globe en een 'Screen Actors Guild Award' om maar de belangrijkste te vermelden.

Ook films die niet uitgebracht werden in de bioscoop zijn belangrijk gebleken in de carrière van Angelina Jolie. Zo kreeg ze voor haar rol van het top-model Gia Carangi dat overlijdt aan Aids in Gia naast een Golden Globe en een Screen Actors Guild Award ook een Emmy-nominatie. Voor de TNT-film George Wallace van John Frankenheimer waarin de controversiële gouverneur van Alabama centraal staat kreeg Jolie ook al een Emmy-nominatie én haar eerste Golden Globe Award voor de rol van Cornelia, de tweede vrouw van George Wallace. Jolie was ook te zien in de vier uur durende mini-serie True Women van Karen Arthur.

In het begin van of eigenlijk nog voor haar filmcarrière was Angelina Jolie te zien in video's voor ondermeer The Rolling Stones en Lenny Kravitz.  Andere films met Angelina Jolie zijn ondermeer Lara Croft - Tomb Raider, de sequel Lara Croft - Tomb Raider The Cradle of Life, Beyond Borders, Original Sin met Antonio Banderas, Gone in 60 Seconds met Nicolas Cage en Robert Duvall, The Bone Collector van Phillip Noyce met Denzel Washington, Sky Captain and the World of Tomorrow met Jude Law en Gwyneth Paltrow, Alexander, Mr. and Mrs. Smith, The Good Shepherd met Robert De Niro en Matt Damon en natuurlijk Beowulf die ook in een 3-D versie werd uitgebracht.
Zoals veel andere grote acteurs en actrices zorgt ook Angelina Jolie voor wat variatie in haar werk door haar stem beschikbaar te stellen voor een animatiefilm, Shark Tale bijvoorbeeld.

Angelina Jolie is lid van de beroemde 'MET Theatre Ensemble Workshop' en was reeds op 11-jarige leeftijd (!) ingeschreven aan het 'Lee Strasberg Theatre Institute', verder studeerde ze ook samen met Jan Tarrant in New York en Silvana Gallardo in Los Angeles. Angelina Jolie zet zich sinds 27 augustus 2001 in als ambassadrice van de Verenigde Naties, meerbepaald voor de UNHCR, een afdeling die zich vooral bekommert om de problematiek van de vluchtelingen.  Ze ontving als eerste de 'Citizen of the World Award' van de 'United Nations Correspondents Association'.

Sinds enkele jaren vormt Angelina Jolie een paar met Brad Pitt.  Vroeger was ze nog (heel kort) getrouwd met acteur Jonny Lee Miller (op de plechtigheid droeg ze overigens een rubberen broek (!) en een shirt waarin zijn naam stond geschreven in haar bloed (...).  Toen Jolie en Pitt hun (eerste...) (Aziatische) kind adopteerden zette dat bij velen kwaad bloed, boze tongen beweerden dat ze hierbij een voorkeursbehandeling kregen en zetten hun stellling kracht bij door te stellen dat een adoptie in normale omstandigheden tot een half jaar kan duren maar de celebs konden het rond krijgen in slechts een paar weken...  En het bleef niet bij die ene/eerste jongen.  Zo adopteerde het paar ook al de 3-jarige Pax Thien die in een weeshuis was terechtgekomen nadat hij als baby in de steek werd gelaten.  Om de tel nog enigszins bij te houden melden we dat er ondertussen al vier kids zijn ten huize van Jolie-Pitt.  Naast de drie geadopteerde kinderen uit Cambodja, Ethiopië en Viëtnam (Maddox, Pax en Zahara) is er nog Shiloh Nouvel, en dat is er  eentje waarvan Brad Pitt en Angelina Jolie de biologische ouders zijn.  En alsof het (op vlak van kinderen) nog niet genoeg is raakte begin 2008 de zwangerschap bekend van Angelina Jolie.  Nummer vijf met andere woorden...

Voor haar rol in A Mighty Heart werd Angelina Jolie genomineerd voor een Oscar (Beste Actrice in een Drama) en voor Clint Eastwood's Changeling (2008) werd ze alweer genomineerd voor een Academy Award maar ook voor een 'Golden Globe', een 'Screen Actors Guild', een BAFTA, enz... 

Angelina Jolie kwam een tijd geleden nog in het nieuws toen ze haar beide borsten liet amputeren omdat dit volgens haar het risico op borstkanker heel sterk zou verminderen...