Out of Time

Goed
Out Of Time
2003
25/02/2004
langspeelfilm
105 minuten
thriller

acteur/actrice (5)

Denzel Washington Denzel Washington → Matt Lee Whitlock
Eva Mendes Eva Mendes → Alex Diaz Whitlock
Dean Cain Dean Cain → Chris Harrison
Sanaa Lathan → Ann Merai Harrison
John Billingsly → Chae

regisseur (1)

Carl Franklin

producent (2)

Neal H. Moritz Neal H. Moritz
Jesse B'Franklin

director of photography (1)

Theo Van de Sande

uitvoerend producent (4)

Kevin Reidy
Damien Saccani
Jon Berg
Alex Gartner

beeldmonteur (1)

Carole Kravetz Aykanian

productieontwerper (1)

Paul Peters

kostuumontwerper (1)

Sharen Davis

In Banyan Key Florida lopen de mannen van de wet er heel gewoontjes bij, of toch enkele van hen. In een polootje en een korte broek bijvoorbeeld. Enkel het vuurwapen dat ze dragen geeft aan dat deze mensen iets meer te zeggen hebben dan een gewone burger. Matt, de 'Chief of Police' is zo iemand. Door een gebrek aan een uniform loopt hij in elk geval niet zo in de kijker wat dan weer een aantal niet-politionele voordelen biedt. Ongestoord kunnen langsgaan bij zijn minnares Ann Merai bijvoorbeeld (Joost mag weten waarom hij van een griet als Eva Mendes wil scheiden...). Alhoewel een cop op dienst zelfs in dit soort bezigheden kan gestoord worden. Op het moment dat Matt op het punt staat te pieken naar het hoogtepunt van zijn aanwezigheid met de sexy Anne Merai klinkt het uit zijn radio-postje dat één of andere blow uit de hand dreigt te lopen en men hem dringend nodig heeft. Een niet toevallige woordkeuze.

Daar bloeit iets moois denk je dan maar de droom die moet volgen op het afhandelen van de echtscheiding met Alex (Eva Mendes uit Training day) gaat al gauw aan diggelen wanneer de twee een dokter opzoeken. Ann Merai heeft kanker en hooguit nog een zestal maand te leven. Van haar man Chris moet ze vanzelfsprekend niet veel meer weten dus gaat ze met het idee spelen om de begunstigde van haar levensverzekering te gaan wijzigen. Matt zou de nieuwe gebeneficieerde worden maar zo vingerdik kan men het er toch niet gaan opleggen... Ondertussen hoopt men nog stilletjes op een genezing, maar de therapie met de hoogst mogelijke kans op slagen (17 %) is duur, zeer duur zelfs. En aangezien de buitenechtelijke liefde nog blinder is dan die binnen het huwelijk denkt Matt er aan om de honderdduizenden Dollars inbeslaggenomen druggeld in de safe van het Politiebureau te gaan gebruiken als een eigen spaarpotje en die een andere bestemming te gaan geven... Het gaat al snel volledig de verkeerde kant uit voor Matt wanneer duidelijk wordt dat hij de perfecte verdachte wordt van een (dubbele) moord. Sterker nog, iemand die geen alibi heeft en waar met weinig speurwerk een motief wordt blootgelegd genoeg om hem als hoofdverdachte te gaan beschouwen.Het net sluit zich stilaan en Matt heeft handen tekort om alle bewijzen tegen hem die overal opduiken scheef te slaan.En zoveel als mogelijk stokken in de wielen te steken van het onderzoek dat geleid wordt door zijn bijna-ex Alex.

Out of time betekent niet alleen de hereniging van regisseur Carl Franklin met tweevoudig Oscar-winnaar Denzel Washington (Devil in a blue dress) maar ook Eva Mendes stond eerder al samen met Washington voor de camera in Training day. Maar... zelden was het zo heet als nu. Letterlijk dan, want een film opnemen in de maanden juni en juli in Florida zorgt voor emmers zweet. Die weersomstandigheden bleken dan weer een positief effect te hebben op de prestaties van de cast. De in Miami geboren Eva Mendes (2 fast 2 furious) zal het menig man alleen al door haar verschijning wat warm doen krijgen tijdens de film, ze gaat nog een stap verder en stelde in een interview rond de film ...the heat adds to the sexiness. After a couple of weeks here I just wanted to take my clothes off. You want to be as bare as you can be, and there is something really freeing about that. That's what you want as an actor. The climate affects your attitude, your behavior. It's great.” Vanaf het moment dat Washington met Lathan bij de dokter op bezoek gaat en de alles vernietigende kanker-dagnose wordt bekendgemaakt, ruiken wij onraad en gaan op zoek naar de echte instinker. Het gaat er tot dan toe gewoon te braafjes en te voorspelbaar aan toe voor een Carl Franklin film. Stilaan vallen de stukjes van de puzzle van scenarist Dave Collard in elkaar en kan de race tegen de klok voor Matt gaan beginnen. Gelukkig gaat men de grenzen van de geloofwaardigheid niet te ver gaan verleggen en wordt alles zo uitgewerkt dat het voor het publiek slik-klaar is en men elke nieuwe zet van de protagonist aanvaardt en begrijpt. Met Out Of Time levert Carl Franklin (High Crimes) een film af die al bij al toch boven het gemiddelde ligt.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
03-10-2003 Plaats 2 $ 16.185.316
10-10-2003 Plaats 5 $ 8.590.001
17-10-2003 Plaats 8 $ 4.002.023