Michael Douglas

Michael Douglas
° 25-09-1944
New Brunswick
New Jersey
Verenigde Staten
Leeftijd: 79acteur/actrice
(51)

Zeer goed 2018
Ant-Man and the Wasp →  Dr. Hank Pym
Gewoon 2016
Unlocked → Eric Lasch
2015
Beyond The Reach →  Madec
Goed 2015
Ant-Man →  Dr. Hank Pym/Ant-Man
2014
And So It Goes →  Oren Little
2013
Behind the Candelabra → Liberace
Gewoon 2013
Last Vegas →  Billy
Goed 2011
2010
Solitary Man →  Ben
2010
Nuclear Tipping Point → verteller (stem)
Goed 2010
Middelmatig 2009
Ghosts of Girlfriends Past →  Nonkel Wayne
2009
Beyond a Reasonable Doubt →  Mark Hunter
2007
King of California →  Charlie
Goed 2006
The Sentinel →  Pete Garrison
2006
You, Me and Dupree → mijnheer Thompson
2001
One Night at Mc Cool's → mijjnheer Burmeister
Goed 2000
1999
One Day in September → verteller (stem)
Goed 1998
A Perfect Murder →  Steven Taylor
1997
1995
The American President →  President Andrew Shepherd
1994
Disclosure →  Tom Sanders
Gewoon 1993
Falling Down → Foster/D-Fens
1992
Shining Through →  Edward LeLand
Goed 1992
Basic Instinct → Nick Curran
1989
Black Rain →  Nick Conklin
1989
The War of the Roses → Oliver Rose
1987
Wall Street → Gordon Gekko
1987
Fatal Attraction → Dan Gallagher
1985
The Jewel of the Nile → Jack Colton
1985
A Chorus Line →  Zach
1984
Romancing the Stone → Jack F. Colton
1983
The Star Chamber → rechter Steven R. Hardin
1979
1979
The China Syndrome → Richard Adams
Goed 1978

Als filmliefhebber zal je allicht weten dat Michael Douglas de zoon is van Kirk Douglas (Issur Danielovitch Demsky, overigens van Russische afkomst...) en van de Engelse actrice Diana Douglas, het is dan ook niet te verwonderen dat hij snel in de wereld van de film terechtkwam, hij is er als het ware in opgegroeid...

Toen zijn ouders waren gescheiden, werd Michael Douglas opgevoed door zijn moeder en zijn stiefvader in Connecticut, alhoewel hij ook regelmatig bij zijn vader was.

Toen hij pas 17 was, fungeerde hij reeds als assistent-montageman bij Lonely Are the Brave. Michael Douglas ging na de 'Choate School' toneel studeren aan de Californische universiteit in Santa Barbara (hij verkoos die boven Yale...) en stortte zich hierna onmiddellijk op de audities van de film Hail, Hero! (gebaseerd op het boek van John Weston) en de tv-serie The Experiment die op 25 februari 1969 voor het eerst te zien was op de Amerikaanse televisie. Met succes, want hij kreeg beide rollen! Hierna volgde een rol in Summertree (geproduceerd door de 'Bryna Company' van vader Kirk Douglas) en Napoleon and Samantha (1972).

Hiernaast werd Michael Douglas ook een vaste waarde in de Politiereeks The Streets of San Francisco, een serie die ook hier vroeger werd uitgezonden, het lijkt een eeuwigheid geleden. Producent Quinn Martin was onder de indruk van Douglas' kunnen toen hij hem aan het werk zag in een aflevering van The F.B.I. op televisie.  Voor zijn 'San Francisco' rol kreeg Douglas trouwens drie Emmy-nominaties op rij. Douglas regisseerde trouwens zelf twee van de afleveringen van deze Amerikaanse politie-serie.

Naast acteren heeft Michael Douglas ook films geproduceerd, One Flew Over the Cuckoo's Nest bijvoorbeeld. Hij nam dit project zelfs over van zijn vader, die al jaren probeerde er mee van de grond te komen. Pas toen Michael Saul Zaentz aantrok als partner voor de film kreeg hij uitzicht op het realiseren van deze prent. One Flew Over the Cuckoo's Nest bracht meer dan 180 miljoen dollar op aan de box office en werd bekroond met vijf Oscars: die voor beste film, beste regisseur, beste aangepast scenario, beste acteur en beste actrice.

Later combineerde Michael Douglas acteren en produceren in The China Syndrome, een film die genomineerd werd voor drie Oscars. Daarin is hij te zien samen met Jack Lemmon en Jane Fonda. Michael Douglas ken je misschien ook als tegenspeler van Kathleen Turner in The Jewel of the Nile en Romancing the Stone. In 1988 richtte Michael Douglas het bedrijf Stonebridge Entertainment op, verantwoordelijk voor de productie van Flatliners van Joel Schumacher en Radio Flyer. In mei 1994 stampte hij nog een bedrijf uit de grond samen met zijn partner Steven Reuther: Douglas/Reuther Productions die verantwoordelijk werd voor films als The Ghost and the Darkness met Val Kilmer, The Rainmaker van Francis Ford Coppola en Face/Off met Nicolas Cage en John Travolta. In 1998 werd Further Films' zijn nieuwe productiebedrijf, een firma die met One Night at McCools debuteerde. In datzelfde jaar werd Michael Douglas door Koffi Annan, Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties nog 'A messenger of peace' genoemd voor de V.N., een compliment die hij kreeg omwille van zijn inzet omtrent de nucleaire proliferatie en de controle over handvuurwapens.

Er volgden hierna rollen in Fatal Attraction en Wall Street om er maar twee van te noemen. Voor zijn rol in Wall Street kreeg Michael Douglas zelfs de Oscar voor Beste acteur alsook een Golden Globe! Het is duidelijk dat ook Basic Instinct een flinke duw in de rug was voor Michael's carrière die toen natuurlijk al op topniveau stond... Jaren geleden zorgde Douglas voor een opmerkelijke rol in Falling down van Joel Schumacher, het verhaal van een gewone burger die op een doordeweekse morgen in de file volledig door het lint gaat.

Voor zijn rol in Wonder Boys kreeg Michael Douglas een Golden Globe- en een BAFTA-nominatie. Michael Doulgas was ook te zien in Traffic, onderscheiden met vier Academy Awards! In de film It Runs in the Family, in België overigens 'straight to video', werd het een waar Douglas onderonsje want daarin kon je ook zijn vader Kirk Douglas, zijn moeder Diana Douglas en zijn zoon Cameron Douglas aan het werk zien. De moeilijke, complexe relatie tussen hem en zijn vader kreeg trouwens een filmverpakking in de vorm van de documentaire A Father, A Son, Once Upon a Time in Hollywood, geregisseerd door Lee Grant.  En zijn zoon Cameron, die kwam natuurlijk al meerdere keren in het nieuws op een negatieve manier, zijn relatie met drugs deed hem zelfs in de gevangenis belanden.

Michael Douglas was vroeger gehuwd met Diandra, nu is hij gehuwd met Catherine Zeta-Jones, ze vieren hun verjaardag trouwens op dezelfde dag en hebben ondertussen drie kinderen.

Een andere film met Michael Douglas was You, Me and Dupree, een komedie van Universal met Owen Wilson, Matt Dillon en Kate Hudson. Michael Douglas was ook bereid een rol te vertolken in de sequel van Wall Steet (Wall Street: Money Never Sleeps) die in première ging in 2010. Drieëntwintig jaar na de eerste film werd hij zelfs genomineerd voor een Golden Globe.

Quotes - citaten

"The exciting thing about making movies today is that everything is up for grabs. And you had better grab." (1980).