Jack Ryan - Shadow Recruit

Goed
Jack Ryan - Shadow Recruit
2013
29/01/2014
langspeelfilm
105 minuten
actie

verdeler

U.I.P. U.I.P.

acteur/actrice (9)

Chris Pine Chris Pine →  Jack Ryan
Keira Knightley Keira Knightley →  Cathy Muller
Kevin Costner Kevin Costner →  William Harper
Kenneth Branagh Kenneth Branagh →  Viktor Cherevin
Colm Feore Colm Feore →  Rob Behringer
David Paymer David Paymer →  Dixon Lewis
Nonso Anozie →  Embee Deng
Gemma Chan →  Amy Chang
Karen David →  FBI-agent

regisseur (1)

producent (4)

Lorenzo di Bonaventura Lorenzo di Bonaventura
Mace Neufeld
David Barron
Mark Vahradian
Jack Ryan - Shadow Recruit

Neen, Chris Pine kruipt niet in de jonge huid van Ben Affleck, Alec Baldwin of Harrison Ford. Theoretisch gezien natuurlijk wel, daar hij de vierde acteur is die Tom Clancy’s heldhaftige CIA-analist Jack Ryan incarneert. De producers kozen er echter voor om met een schone rebootlei te beginnen en plaatsen de genesis van Ryan in deze tijd: student tijdens nine eleven, marinier tijdens de golfoorlog en daarna inactief door een helikoptercrash. Waarop hij door de CIA bij monde van Kevin Costner wordt opgepikt om naar verdachte financiële transacties te speuren die kunnen wijzen op eventuele terreuraanslagen.

Chris Pine mag met Jack Ryan doen wat Daniel Craig met Bond deed: het personage rebooten en een eigen tijdslijn starten. “Jack Ryan: Shadow Recruit” is niet gebaseerd op een roman van Clancy, maar drijft op de verhaaldraden van een origineel scenario van debutant Adam Cozad en scriptdoctor David Koepp (“Jurassic Park”, “Carlito’s Way”, “Panic Room”, “Spider-Man”, “Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystall Skull”). Een scenario dat trouwens dicht bij de teneur van Clancy’s romans en creaties blijft. Jack Ryan verscheen voor het eerst op het toneel in “The Hunt For Red October” en zou de hoofdrol spelen in negen romans, waarvan “Red Rabbit” in 2002 de laatste was. Naast “The Hunt For Red October” werden ook “Patriot Games”, “Clear And Present Danger” en “The Sum Of All Fears” verfilmd. Clancy breidde zijn “Jack Ryan”-universum vervolgens uit met een spin-off rond Ryans kompaan John Clark en een rond Jack Ryans zoon die mocht aantreden in zes romans. Hollywood heeft dus nog meer dan materiaal genoeg indien ze het oeuvre van de in oktober vorig jaar overleden spionage- en actieauteur willen verfilmen.

Jack Ryan - Shadow Recruit

In deze aanzet tot een nieuwe reeks moet Ryan het opnemen tegen Russische snoodaard Viktor Cherevin Kenneth Branagh met uitdrukkelijk benadrukt accent) die van plan is om de Amerikaanse economie met een verwoestende klap terug naar af te sturen. Ryan ontdekt dat er iets niet pluis is als blijkt dat de rekeningen van de bedrijven van Cherevin niet langer zichtbaar zijn bij zijn Amerikaanse handelspartner. Hij krijgt daarop opdracht om naar Moskou te gaan en het bedrijf van Cherevin te auditen. Cherevin is op de vooravond van een door hem geplande terroristische aanval op Amerikaanse bodem uiteraard niet van plan om in zijn kaarten te laten kijken, en probeert Ryan/de CIA te slim af te zijn. Dat Cherevin daarbij niet op een lijk meer of minder kijkt blijkt wanneer hij Ryans verloofde Cathy (Keira Knightley) als pasmunt inzet.

Vernieuwend is “Jack Ryan: Shadow Recruit” niet. Het (vrij korte) eindresultaat leunt qua toon niet alleen dicht aan bij de Craig Bonds, maar ook bij Bourne en zelfs de “Mission: Impossible”-franchise. Branagh probeert als regisseur niet om die franchises te overtreffen. Wie vergelijkt zal toegeven dat Branagh het spel bijna low profile speelt: er zijn hoop en al drie actiescènes en het hoogtepunt van de film is één van die ongeloofwaardige edoch leuk in beeld gebrachte sequenties waarin én een computer hacken én de veiligheid van een zwaar bewaakt gebouw omzeilen én nog even snel naar de andere kant van de wereld bellen in vier minuten moet worden uitgevoerd. Waar zouden we zijn zonder het heerlijke suspension of disbelief ?

Jack Ryan - Shadow Recruit

Branagh jongleert mooi met de clichés van het genre (en toont zich net als met de eerste “Thor” een begenadigd actieregisseur), en doet wat hij moet doen: zichzelf niet te serieus nemen, en tegelijkertijd een prent afleveren die binnen de bewegwijzering van het genre vlot entertaint. Dat het geheel pas echt de juiste versnelling vindt eens de actie zich naar Moskou verplaatst is niet eens zo erg, daar de weinig onderhoudende en heel fragmentarische eerste twintig minuten snel vergeten zijn. Wat uiteindelijk blijft hangen is de ongecompliceerde fun, en dat kan van John McClanes avonturen in Moskou vorig jaar geenszins worden beweerd. Opvallend is wel dat er nauwelijks in de Russische hoofdstad werd gedraaid: de second unit reisde naar daar voor een paar achtergrondshots, de rest van de Russische actie werd voor het merendeel in Liverpool opgenomen. De magie van de cinema, weet je wel.

Of er nog meer Jack Ryan-films komen, is alvast twijfelachtig daar deze prent niet echt potten brak aan de Amerikaanse boxoffice. Marktonderzoek wees er trouwens uit dat de film het vooral goed doet bij vijftigers, en dat jongeren niet zozeer onder de indruk zijn van Clancy’s creatie. Op dat vlak is de verjongingskuur alvast niet gelukt, en de kans dat de filmboeken voor Ryan definitief dichtgaan is vrij reëel. Wereldwijd komt “Jack Ryan: Shadow Recruit” wel ruimschoots uit de kosten. Paramount is in elk geval nog niet van plan de Clancykraan dicht te draaien: zo zou er worden gedacht aan een afgeleid project rond John Clark en zelfs Kevin Costners personage William Harper zou mogen aantreden in een standalone avontuur. Spannende tijden voor blockbusterkoffiedikkijkers, zowaar.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
17-01-2014 Plaats 4 $ 15.451.981
24-01-2014 Plaats 5 $ 9.084.687
31-01-2014 Plaats 6 $ 5.310.447
07-02-2014 Plaats 9 $ 3.531.287


Synopsis

Het verhaal begint op het moment dat Jack Ryan de marine verlaat en voor de CIA gaat werken. Ryan gaat aan de slag als financieel consultant voor een Russische miljardair en geraakt verwikkeld in een terroristisch complot.