Kevin Spacey
Kevin Spacey Fowler

Kevin Spacey
° 26-07-1959
South Orange
New Jersey
Verenigde Staten
Leeftijd: 64acteur/actrice
(57)

2018
Billionaire Boys Club →  Ron Levin
Bijna zeer goed 2017
Baby Driver →  Doc
2017
House of Cards - Seizoen 5 →  Frank Underwood
2016
Nine Lives - Meneer Fuzzypaants - Ma vie de chat →  Tom Brand/Mr. Fuzzypants
2016
Elvis and Nixon →  President Richard Nixon
2015
House of Cards - Seizoen 3 →  Francis Underwood
2014
NOW: In the Wings on a World Stage → Richard Hertog van Gloucester
Middelmatig 2011
Horrible Bosses → Dave Harken
2010
Father of Invention →  Robert Axle
2009
Shrink →  Carter
Gewoon 2008
21 →  Micky Rosa
2008
Moon →  Gerty (stem)
2007
Fred Claus →  Clyde
Middelmatig 2006
Superman Returns →  Lex Luthor
2005
Edison →  Wallace
Goed 2002
The Life of David Gale → David Gale
Goed 2001
The Shipping News →  R.G. Quoyle
2001
K-Pax →  Prot
1998
A Bug’s Life →  Sprinkhaan (stem)
1998
The Negotiator →  Chris Sabian
1996
Looking For Richard →  Buckingham
1996
A Time to Kill → Rufus Buckley
1995
Seven → John Doe
1995
Outbreak →  Casey Schuler
1995
The Usual Suspects → Roger 'Verbal' Kint
1994
Swimming with Sharks →  Buddy Ackerman
1994
The Ref → Lloyd Chasseur
1994
Iron Will →  Kermit Kingsley
1992
Glengarry Glen Ross → John Williamson
Matig 1992
Consenting Adults →  Eddie Ottis
1990
A Show of Force →  Frank Curtin
1990
Henry & June →  Richard Osborn
1989
1989
Dad →  Mario
1988
Working Girl → Bob Speck
1986
Heartburn → metrodief

Kevin Spacey werd in 1959 geboren als Kevin Spacey Fowler in South Orange (New Jersey) maar verhuisde al snel naar Californië. Spacey was eerder iemand van het rebelse type. Zo werd hij bijvoorbeeld buitengegooid op de Militaire School.

Kevin Spacey liep school aan het Los Angeles Valley College en volgde het middelbaar onderwijs samen met Val Kilmer. Daarna begon hij met acteren in producties met onder andere Mare Winningham.
Val Kilmer stelde hem voor om het te gaan proberen op Juilliard in New York maar, ondanks dat het hier om een toneelopleiding ging, bleek dat na twee jaar niet echt de goede keuze voor Spacey waarna hij het ging proberen op vlak van toneel. Met meer succes, hij maakte zijn toneeldebuut in New York in Henry IV, Part I. Zijn echte doorbraak op vlak van toneel kwam er echter toen regisseur Jonathan Miller hem een rol bezorgde in Eugene O'Neil's Long Days' Journey into Night, die van de zoon van Jack Lemmon, een stuk dat overigens ook te zien was in Londen.
Verder was Kevin Spacey ondermeer ook te zien op Broadway samen met Liv Ullmann in het stuk Ghosts.

Daarna kreeg hij ook nog de hulp van Mike Nichols. Die bezorgde hem zijn eerste filmrol in Heartburn (met Meryl Streep) én een bescheidener rolletje in Working Girl. Nichols bezorgde hem ook een rol in het door hem geregisseerd Broadway-stuk Hurlyburly.

Tv-werk was er dan weer voor de acteur met de tv-serie Wiseguy waarna hij in 1991 terugkeerde naar Broadway waar hij prompt een Tony Award won voor zijn rol van Nonkel Louie in het stuk Lost in Yonkers van Neil Simon.

Eén van de belangrijkste filmrollen hierna werd zonder twijfel The Usual Suspects die voor Spacey de échte doorbraak voor het grote publiek betekende. Zijn rol van Verbal Kint in de prent leverde hem in 1995 nog de Oscar voor Beste acteur in een bijrol op, alsook de SAG (Screen Actors Guild) Award en de BAFTA voor Beste acteur.
Zijn tweede Academy Award/Oscar kreeg hij voor zijn rol in American Beauty (Beste acteur), een rol waarvoor hij ook al een SAG Award en een BAFTA kreeg.

Kevin Spacey maakte met Albino Alligator (met Matt Dillon, Gary Sinise, Faye Dunaway en Viggo Mortensen) zijn regiedebuut. Maar het bleef niet bij die ene film: hij stond ook achter de camera voor Beyond the Sea, een film waarin hij net als Kate Bosworth ook een rol vertolkte. Kevin Spacey werd voor deze rol ook genomineerd voor de Golden Globe voor Beste acteur in een musical of komedie.

In 1997 richtte Kevin Spacey het productiebedrijf Trigger Street Productions op die instond voor de productie van The Iceman Cometh van Howard Davis, maar ook voor The Big Kahuna met Danny DeVito , The United States of Leland met Don Cheadle en Ryan Gosling en zelfs The Social Network die 3 Oscar-nominaties kreeg. Spacey kreeg voor zijn rol van Hickey in The Iceman Cometh ondermeer de Laurence Olivier Award voor Beste acteur maar hij werd ook genomineerd voor een Tony Award.

Samen met zijn zakenpartner Dana Brunetti richtte Kevin Spacey in november 2002 de website TriggerStreet.com op, een soort van 'community' voor scenaristen en filmmakers die op een interactieve manier een kans wou geven aan opkomend talent. Met succes allemaal want na vier jaar hadden zich al meer dan 200.000 actieve leden aangemeld van overal ter wereld en registreerde de site toen al 15 miljoen hits per maand. Vreemd genoeg is de webstek op dit moment niet langer in gebruik.

Toneel bleef altijd de interesse genieten van Spacey want in 2004 ging hij aan de slag als artistiek directeur in het Old Vic Theatre in Londen, een begrip in de toneelwereld. Zelf stond Spacey er zelfs in voor de regie van Cloaca en vertolkte er ook heel wat rollen, we vermelden er slechts enkele: die in Richard II van Trevor Nunn, Moon for the Misbegotten van Howard Davis en Richard III waar Sam Mendes instond voor de regie.

In 2008 werd Kevin Spacey genomineerd voor een Emmy, een Golden Globe en een SAG Award voor zijn rol in Recount, een co-productie tussen Trigger Street en HBO. De film geeft een beeld van wat zich achter de schermen afspeelde bij de slag die George Bush en Al Gore in 2000 leverden voor het presidentschap van de Verenigde Staten. De film zelf kreeg overigens de Emmy Award voor Beste film van het jaar.

In 2010 werd Kevin Spacey genomineerd voor zijn rol in de komedie Casino Jack voor de Golden Globe voor Beste acteur.