Law Abiding Citizen

Matig
Law Abiding Citizen
2009
02/06/2010
langspeelfilm
108 minuten
thriller

verdeler

Belga Films Belga Films

acteur/actrice (9)

Jamie Foxx Jamie Foxx → Nick Rice
Gerard Butler Gerard Butler → Clyde Shelton
Leslie Bibb Leslie Bibb → Sarah Lowell
Bruce McGill Bruce McGill → Jonas Cantrell
Colm Meaney Colm Meaney → rechercheur Dunnigan
Viola Davis Viola Davis → April Henry
Regina Hall Regina Hall → Kelly Rice
Michael Irby → rechercheur Sean Garza
Gregory Itzin → Warden Iger

regisseur (1)

F. Gary Gray

producent (4)

Lucas Foster
Alan Siegel
Marc Gill
Robert Katz

scenarist (1)

Kurt Wimmer
Law Abiding Citizen

Gerard Butler, de toornige torso uit “300” en “Gamer” (ook door het leven stappend als de mallotige macho uit “The Ugly Truth” en “The Bounty Hunter”) slaagt er opnieuw in om de hoofdrol weg te kapen in een stuk potsierlijke pellicule. En er is geen advocaat ter wereld die hem ditmaal zal vrijpleiten daar hij zelf het onfrisse “Law Abiding Citizen” meeproduceerde. Oorspronkelijk was Frank Darabont (“The Shawshank Redemption”, “The Green Mile”, “The Mist”) bereid gevonden om de film te regisseren, maar die zag gelukkig in dat hij dit project beter kon verlaten indien hij geen onuitwisbare smet op zijn cv wou. Ook Erik Van Looy werd gepolst voor de regiestoel, maar die had gelukkig voor hem andere en betere dingen te doen.

“Law Abding Citizen” is een mengelmoes van elementen uit “Death Wish”, “Saw”, “Silence Of The Lambs” en de uitstekende tv-reeks 'Dexter'. Het leentjebuur spelen staat dus goedkoop in deze onfrisse brok thrillertainment waarin Clyde Shelton (Butler) in de eerste vijf minuten moet toezien hoe twee inbrekers zijn vrouw en dochter vermoorden. Ook al ziet Clyde alles gebeuren en heeft hij zelfs bloed op zijn kleren, toch volstaan deze bewijzen schijnbaar niet om de twee levenslang achter tralies te krijgen.

Law Abiding Citizen

Wanneer een van de twee het op een deal kan gooien met openbare aanklager Nick Rice (Jamie Foxx), wordt Clyde heel, heel erg boos. Waarop de film een sprongetje maakt naar tien jaar later. Een van de twee inbrekers wordt geëxecuteerd met een dodelijk inspuiting, terwijl de andere (en uiteraard net diegene die de moorden heeft gepleegd) de dans ontspringt. Of toch niet: de executie loopt immers grondig in het honderd (en het slachtoffer sterft niet meteen op de vredelievende manier die de Amerikaanse staat voor ogen had) en de tweede dader wordt door Clyde ontvoerd om vervolgens op inventief-gruwelijk wijze in mootjes te worden gehakt.

Yep, Clyde is dus boos en zijn wraak stopt niet bij de dood van de twee onverlaten die zijn leven hebben verwoest. Eenmaal gearresteerd voor de moorden, maakt hij Rice immers duidelijk dat hij zich wil wreken op iedereen die van dicht en ver betrokken was bij de zaak en dat ook het in zijn ogen corrupte gerechtsapparaat er moet aan geloven. Rice denkt dat Clyde bluft en dat hij helemaal niets kan doen vanuit zijn cel, maar die mening moet hij snel herzien. Clyde slaagt er immers inderdaad in om zijn moorddadige raid verder te zetten (al dan niet met hulp van een medeplichtige buitenaf) en algauw vreest ook Rice voor zijn leven (en dat van zijn familie)...

Law Abiding Citizen

Op zich zit er muziek in het scenario dat Kurt Wimmer (“The Thomas Crown Affair”, “Equilibrium”, “The Recruit”, “Street Kings”) uit zijn scenariobotten slaat, maar schijn bedriegt. Deze vigilante ‘howdunit’ is immers nauwelijks het kolensop waard. Wimmer stopt de ene ongeloofwaardige twist na de andere in het verhaal en na een tijdje krijg je zin om Butler een stapje voor te zijn door zelf maar het scherm op te blazen. Zeggen dat de film niet entertainend is, is misschien net iets te kort door de bocht, maar ‘Law Abiding Citizen’ is typisch zo’n film waarmee je het na een uurtje wel hebt gehad. Regisseur F. Gary Gray probeert koortsachtig de puntjes te verbinden en de cast (Butler en Foxx voorop) loopt gezombificeerd verloren in deze brij die te fout en slecht is om entertainend te zijn. En te ongeloofwaardig en tonaal zwak om als een ‘guilty pleasure’ te boek te staan. Flauwe hap dus.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
16-10-2009 Plaats 2 $ 21.039.502
23-10-2009 Plaats 4 $ 12.403.888
30-10-2009 Plaats 3 $ 7.403.630
06-11-2009 Plaats 8 $ 6.003.737
13-11-2009 Plaats 9 $ 3.796.327


Synopsis

Wat doet een gehoorzame burger als het gerecht hem in de steek laat ?
Clyde Shelton (Gerard Butler) verliest zijn vrouw en kind tijdens een brutale roofoverval. De daders worden gevat en berecht, maar de deal die openbaar aanklager Nick Rice (Jamie Foxx) sluit met de verdediging, zint Clyde absoluut niet. Tien jaar later neemt hij het recht in eigen hand. Op gruwelijke wijze vermoordt hij de twee daders. En daar blijft het niet bij… vanuit zijn cel orkestreert Clyde de ene aanslag na de andere. Iedereen die destijds bij de zaak betrokken was, wordt systematisch uit de weg geruimd. Zijn wraak neemt apocalyptische proporties aan…