Saw (DVD)

Special D2-Disc Edition
Goed
Saw (DVD)
mogelijk schadelijk tot 16 jaar
angst
geweld
04/10/2005
2004
DVD
99 minuten
horror
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
DTS Ⓡ
16:09

acteur/actrice (15)

Cary Elwes Cary Elwes →  Dr. Lawrence Gordon
Danny Glover Danny Glover →  Rechercheur David Tapp
Monica Potter Monica Potter →  Alison Gordon
Shawnee Smith Shawnee Smith →  Amanda
Michael Emerson →  Zep Hindle
Tobin Bell →  Jigsaw
Ken Leung →  Rechercheur Steven Sing
Makenzie Vega →  Diana Gordon
Dina Meyer →  Kerry
Benito Martinez →  Brett
Leigh Whannell →  Adam Faulkner-Stanheight
Mike Butters →  Adam
Paul Gutrecht →  Mark
Ned Bellamy →  Jeff
Alexandra Chun →  Carla

regisseur (1)

James Wan James Wan

producent (3)

Mark Burg
Gregg Hoffman
Oren Koules

director of photography (1)

David A. Armstrong

uitvoerend producent (3)

Stacey Testro
Peter Block
Jason Constantine

beeldmonteur (1)

Kevin Greutert

productieontwerper (1)

Julie Berghoff

artdirector (1)

Nanet Harty

kostuumontwerper (1)

Jennifer Soulages
Saw

Adam ontwaakt in een soort ondergrondse badkamer. Hij is vastgeketend en heeft maar weinig bewegingsruimte. Het is donker. Hij is niet alleen, een andere aanwezige spreekt hem aan. Even later blijkt dat het om Dokter Gordon gaat die ook al door middel van een zware ketting rond de voet vastgemaakt is aan de muur. In het midden van de ruimte ligt een man, roerloos, badend in een grote plas bloed. Hij houdt een revolver in de hand, zijn hoofd lijkt wel opgengespat te zijn, allicht door een kogel van het vuurwapen dat hij in zijn hand houdt. In de onmiddellijke omgeving ligt ook een bandrecorder.

Geen van de twee weet waarom ze in deze netelige situatie zijn terechtgekomen, het verband tussen hen beiden is ook al onbekend. Tot Dokter Gordon zich herinnert dat hij in het verleden werd verdacht van een aantal moorden. Hij was onschuldig en had er allemaal niets mee te maken, 'The Jigsaw Killer' was de bijnaam van de moordenaar waarop Rechercheur Tap jacht maakte. En tot hiertoe nog niet werd ingerekend. 'The Jigsaw Killer' is de man of vrouw die zijn slachtoffers steeds voor de keuze stelt. Berusten in hun dood of een bloedige, spannende strijd leveren - veelal tegen de klok - om te overleveren. De grillen van de gestoorde psychopaat zijn van een wel heel sadistische soort. En de plannen die hij heeft met Adam en Dokter Gordon zijn hierop geen uitzondering. De 'Jigsaw Killer' trekt aan de touwtjes en heeft zijn opdracht klaar voor de twee. Binnen de acht uur moet de één de andere vermoorden, anders sterven ze alle twee...

Saw

Saw is zo'n film waar je best zo weinig mogelijk van afweet, meteen ook de belangrijkste reden waarom onze synopsis al bij al beperkt blijft. Want het zijn de vele vraagtekens en valkuilen van het scenario die de sterkte van de film uitmaken. De 'fun' is er af voor wie de plot kent, alhoewel zelfs bij een tweede visie de sterkte van Saw blijft voor de liefhebber. Het blijft natuurlijk flink gestoord allemaal maar dat zullen de liefhebbers van niet-lineaire scenario's er graag bijnemen bij deze geslaagde horror-thriller combinatie. Regisseur James Wan heeft het niet aangedurfd om de 'screen time' van de twee slachtoffers in de badkamer maximaal op te drijven en neemt door een parallel stukje recherchewerk en wat flashbacks geen risico. Het belet niet dat het kwalitatief sterk bergop gaat naar de finish toe, een zalige apotheose dus van een film die ons nog eens aangenaam verraste.

Deze Saw is verkrijgbaar in een Special 2 Disc Edition in Steelbox verpakking. Heel netjes dus maar qua extra's toch minder aantrekkelijk dan de 'look' die deze uitvoering heeft. Als je even alle trailers, foto's, film clips (niets meer dan wat fragmenten die uit de film zijn geknipt) en wat info over de film en trivia (Liner Notes) aftrekt, dan schiet er niet zo bijster veel meer over eigenlijk. Wat interviews en een blokje 'Behind The Scenes' en dat is het... De gesprekjes met de cast en de filmmaker zijn terug in de zin van vraagje-antwoordje-knip, vraagje-antwoordje-knip en dat maakt het kijken er niet echt aangenamer op. De blik achter de schermen tenslotte kon men heel wat interessanter gemaakt hebben. Eigenlijk is dit kwartiertje niets meer dan een flauwe montage van wat die extra camera heeft opgenomen tijdens het maken van de film. Jammer dat men met de extra's niet naar hetzelfde niveau heeft gestreefd als de film haalt.

Saw
Koenraad Adams
Gewoon

Extra informatie

Behind The Scenes (14' 48), Film Clips (7' 41), Interviews (19' 48), Liner Notes, Photo Gallery (10), Trailer & TV Spot (2' 38), Also or Soon Available (6)

Zie ook...

Saw