James Mason

James Neville Mason
James Mason

°

15-05-1909
Huddersfield
Engeland

+

27-07-1984
genomineerd Oscars ® 1955
1 keer genomineerd voor een Oscar

acteur/actrice
(34)

1982
Evil Under the Sun → Odell Gardener
1982
The Verdict → Edward J. Concannon
1979
Ffolkes/North Sea Hijack → admiraal Sir Francis Brindsen
1979
The Passage →  John Bergson
1978
Heaven Can Wait → Mr. Jordan
1968
1962
1954
A Star Is Born → Norman May
1954
20.000 Leagues Under the Sea → Kapitein Nemo
1953
Julius Caesar → Brutus
1953
Pandora and the Flying Dutchman → Hendrik van der Zee
1953
The Desert Rats → Rommel
1953
The Tell Tale Heart → Verteller (stem)
1952
The Prisoner of Zenda → Rupert van Hentzau
1949
Madame Bovary →  Gustave Flaubert de auteur

Zijn vader was een welstellende handelaar in wol. James Mason studeerde architectuur in Cambridge in 1931 én in Marlborough. Hij begon in 1935 te acteren in toneelstukken.

Zijn geplande debuut in de filmwereld was er één in mineur : hij werd weggehaald uit The Private Life of Don Juan van Alexander Korda waardoor de film dus niet zijn echte debuut was. Het jaar daarna kreeg hij zijn eerste filmrol in een haastig opgenomen film.

In de jaren ’40 ging hij werken voor de Gainsborough studio’s en groeide uit tot de meest succesvolle acteur in Engeland, iemand die garant stond voor hoge opbrengsten aan de box office. In The Man in Grey was hij te zien als een sadistische aristocraat die zijn aristocratische echtgenote zoveel als mogelijk vernederde.

James Mason was altijd op zoek naar goeie rollen in sterke films maar die waren nauwelijks of niet voorhanden in Engeland. Dat zorgde er mee voor dat hij bijzonder kritisch was voor de Engelse filmindustrie en finaal naar Amerika trok. Hij werd verweten hierdoor een rebel te zijn maar het zorgde er wel voor dat hij zich in de States verder kon ontplooien als acteur. Zo had hij een rol in North by Northwest van Alfred Hitchcock en speelde samen met Judy Garland in A Star Is Born. Andere films die het vermelden waard zijn : Lolita en de thriller Evil Under the Sun van Agatha Christie. In Odd Man Out speelde hij één van zijn beste rollen uit zijn carrière.

Afhankelijk van de aanbiedingen die hij kreeg keerde hij op regelmatige basis wel eens terug naar Europa. Het was iets wat hij ook deels uit noodzaak deed want de regeling die hij had getroffen met zijn eerste echtgenote Pamela Kellino bij hun echtscheiding kostte hem veel geld. In 1971, zeven jaar na de breuk, trouwde hij met actrice Charissa Kaye.

The Shooting Party en de televisiefilm Dr. Fischer of Geneva waren enkele van zijn laatste films.

In 1982 werd zijn autobiografie uitgebracht onder de titel Before I Forget.

Verwar (deze) James Mason niet met zijn naamgenoot die vanaf 1914 in heel wat stille- maar ook geluidsfilms in Hollywood te zien was, voornamelijk westerns en actiefilms.

Oscars ® 1955 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
A Star Is Born