Ffolkes/North Sea Hijack

Goed
Ffolkes/North Sea Hijack
1979
langspeelfilm
98 minuten
thriller
avontuur

verdeler

acteur/actrice (7)

Roger Moore Roger Moore → Rufus Excalibur Ffolkes
James Mason James Mason → admiraal Sir Francis Brindsen
Anthony Perkins Anthony Perkins → Lou Kramer
Michael Parks Michael Parks → Harold Shulman
David Hedison
Jack Watson
Lea Brodie

regisseur (1)

Andrew W. McLaglen

scenarist (1)

componist (1)

Michael J. Lewis

Deze verfilming van Jack Davies’ in 1979 verschenen actieroman Esther, Ruth and Jennifer was al vanaf het moment dat hij in de zalen verscheen een anomalie: volledig drijvend op sterren met weinig appeal bij tieners in de jaren tachtig – ook al vertolkte Roger Moore toen nog James Bond – en een beetje ouderwets in tijden van Superman II, The Empire Strikes Back en andere Flash Gordons. De film stierf een snelle dood aan de kassa’s, en dat is gezien de amusante en entertainende pulpfactor van deze prent zowaar zelfs onterecht te noemen.

Andrew V. McLaglen filmt deze best wel raak geschreven terroristenthriller in zijn traditionele recht voor de raapse no-nonsense stijl en ziet zich geholpen door een professioneel monkelende cast: Moore als antiterrorismeconsultant met veldervaring, Anthony Perkins als gewetenloze terrorist die ermee dreigt vanop volle zee twee boorplatformen op te blazen als de Britse regering hem geen honderd miljoen in verschillende valuta uitbetaald en James Mason als admiraal die niet meer moet doen dan een admiraalsuniform dragen en een paar zinnen op automatische piloot debiteren om toch als tweede op de acteerlijst te mogen staan.

Davies adapteerde zelf zijn roman, en houdt de spanningsboog strak. Niet zozeer met overdadige actiescènes, maar met een plot die vooral dialooggedreven is. Misschien was dat ook wel een reden waarom North Sea Hijack in het boxofficenet verstrikt geraakte, twee jaar na McLaglens succesvolle The Wild Geese, ook al met Moore in een van de hoofdrollen. Moore amuseert zich hier trouwens zichtbaar als waaghals ffolkes (zonder hoofdletter, jawel) die zijn reddingstaak met sardonische verve uitvoert en geen tong in de kaak-kans onbenut laat om te laten noteren dat hij liever katten dan vrouwen ziet.

Ook bekend onder de titel ffolkes, en voor de Amerikaanse televisievertoning kreeg de film de titel Assault Force opgekleefd. Wat Moore in shaken, not stirred-modus deed opmerken dat the film’s had so many title changes I’ve lost count, but everyone seems to like the character I play.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
18-04-1980 Plaats 2 $ 805.511


Synopsis

Een excentrieke contraterrorist wordt door de Britse regering ingehuurd wanneer een groep terroristen er mee dreigt om twee olieplatforms op de Noordzee op te blazen.