Howard Koch

Howard Koch
° 12-12-1901
New York City
New York
Verenigde Staten
+ 17-08-1995
✞ Leeftijd bij overlijden: 93

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1942
1 keer genomineerd voor een Oscar

Howard Koch studeerde aan het St. Stephen's College in Annandale-on-Hudson en de Columbia Law School. Hierna ging hij schrijven voor radio en toneel. Onder de auspiciën van het Federal Theater Project liet hij meerdere toneelstukken produceren.
Het was zijn scenario die als basis diende voor de radiobewerking van Orson Welles‘ War of the Worlds die zijn eerste grote succes werd! In 1940 verkaste Koch naar Warner Bros in Hollywood waar hij meewerkte aan grote films van grote regisseurs: The Letter van William Wyler, Sergeant York van Howard Hawks en Casablanca van Michael Curtiz bij voorbeeld

De Commissie tot onderzoek van on-Amerikaanse Activiteiten (‘The House Un-American Activities Committee’), het is een term die in heel wat biografieën van cast members en filmmakers die actief waren rond die tijd voorkomt en ook Howard Koch ontsnapte niet aan de vervolging van de vermelde instelling. Het zijn voornamelijk de verdachtmakingen rond 'linkse sympathieën' zoals dat dan heet die ook Koch de das omdeden met ook voor hem nefaste gevolgen: in 1951 werd hij door de filmmaatschappijen op de fameuze ‘zwarte lijst’ gezet waardoor hij net als een aantal van zijn lotgenoten de rest van de jaren ’50 schreef onder een pseudoniem: voor filmscenario’s was dit Peter Howard (The Intimate Stranger/Finger of Guilt).

In de jaren ’60 werkte Howard Koch in Engeland terug onder zijn eigen naam met film(scenario')s als The Greengage Summer en 633 Squadron als gevolg.

Koch schreef ook boeken : The Panic Broadcast en As Time Goes By: Memoirs of a Writer in Hollywood, New York, and Europe.

Oscars ® 1944 Gewonnen Beste scenario Casablanca
Oscars ® 1942 Genomineerd Beste origineel scenario Sergeant York