Howard Hawks

Howard Hawks
° 30-05-1896
Goshen
Indiana
Verenigde Staten
+ 26-12-1977
genomineerd Oscars ® 1942
1 keer genomineerd voor een Oscar

Op 10-jarige leeftijd verhuisde de ganse familie Hawks naar Californië.  Daar ging Howard studeren in Pasadena en de Philips+Exeter Academy in Massachussetts, later aan de Universiteit van Cornell in de richting werktuigbouwkundig Ingenieur.  In de vakantie verdeelde hij zijn tijd over het racen met auto’s - Hawks had vanaf de leeftijd van 16 immers al de status van professioneel piloot van zowel racewagens als vliegtuigen - en werken als rekwisietenjongen bij de Famous Players-Lasky in Hollywood.

Daar kon hij al een eerste keer proeven van de filmwereld en kreeg zelfs de gelegenheid om een paar scènes van “Little Princess” van Mary Pickford te gaan regisseren.  Hij was tijdens een deel van de Eerste Wereldoorlog piloot bij de ‘Army Air Corps’ en ging na zijn ontslag daar werken als ontwerper én piloot in een vliegtuigfabriek.

In 1922 keerde hij terug naar de film, deze keer als beeldmonteur, ‘story editor’ en ‘casting director’ (rollenregisseur).  Hij regisseerde zelf twee komische kortfilms die hij persoonlijk had gefinancierd en het jaar daarop produceerde én schreef hij het scenario van “Quicksands” van Jack Conway.

Na het schrijven van nog een scenario, dat van “Tiger Love” (1924) en een aantal verhalen voor Paramount trok hij in 1925 zijn stoute schoenen aan en nam contact op met Fox.  Hij verkocht hen het verhaal van “Road to Glory” onder de voorwaarde dat hij zelf de film ervan mocht regisseren, iets wat leidde tot zijn eerste film op een totaal van ruim 40 films in 45 jaar.

Hawks’ carrière werd gekenmerkt door een zekere polyvalentie.  Hij maakte niet alleen ‘screwball comedies’ (“Bringing Up Baby”, “Ball of Fire” en musicals (“Gentlemen Prefer Blondes”), ook gangsterfilms (“Scarface”), detectivethrillers (“The Big Sleep”) en zelfs westerns (“Red River”, “Rio Bravo”) maakten deel uit van zijn oeuvre.

Howard Hawks had de bijzondere eigenschap om heel goed te kunnen omgaan met de acteurs en actrices in zijn film waardoor ze niet alleen perfect met elkaar konden samenwerken maar ook het maximaal haalbare niveau bereikten in de respectievelijke film(s).

Twee van zijn broers waren ook actief op vlak van film : Kenneth Hawks was regisseur en overleed in 1930 bij een vliegtuigongeluk, William Hawks was filmproducer.

Oscars ® 1942 Genomineerd Regie Sergeant York