Now You See Me

Gewoon
Now You See Me
2013
31/07/2013
langspeelfilm
116 minuten
thriller

verdeler

Entertainment One Entertainment One

acteur/actrice (15)

Jesse Eisenberg Jesse Eisenberg →  J. Daniel Atlas
Mark Ruffalo Mark Ruffalo →  Dylan Rhodes
Woody Harrelson Woody Harrelson →  Merritt McKinney
Mélanie Laurent Mélanie Laurent →  Alma Dray
Dave Franco Dave Franco →  Jack Wilder
Michael Caine Michael Caine →  Arthur Tressler
Morgan Freeman Morgan Freeman →  Thaddeus Bradley
Isla Fisher Isla Fisher →  Henley Reeves
Common Common →  Evans
Michael J. Kelly →  Agent Fuller
David Warshofsky
José Garcia
Jessica C. Lindsey
Caitriona Balfe
Stephanie Honore

regisseur (1)

Louis Leterrier

producent (3)

Alex Kurtzman
Roberto Orci
Bobby Cohen
Now You See Me

De makers van “Now You See Me” mogen tevreden zijn met hun zomer 2013-hocus pocus. Terwijl tal van overgeproduceerde bigbudgetblockbusters moeite hebben om uit de kosten te geraken omdat de publiekstoeloop teleurstelt, slaagde deze caper thriller er vrij gemakkelijk in om de kaap van honderd miljoen dollar te overschrijden, en dat met een budget van ‘slechts’ vijfenzeventig miljoen. Abracadabra hoera, ware het niet dat “Now You See Me” kwalitatief helaas geen al te goede beurt maakt.

Vier illusionisten worden afzonderlijk van elkaar benaderd door een mysterieuze geheimzinnigaard (Jommestaal rules) die hen de kans biedt om gezamenlijk te excelleren in een grootschalige goochelshow. De vier zijn straathoekartiest Daniel Atlas (Jesse Eisenberg), mentalist Merritt McKinney (Woody Harrelson), Houdini-adepte Henley Reeves (Isla Fisher) en zwendelaar Jack Wilder (Dave – broer van James – Franco). Hun eerste gezamenlijk optreden onder de naam “The Four Horsemen” in Las Vegas een jaar nadat ze met elkaar kennismaakten gaat alvast niet onopgemerkt voorbij. Tijdens die show overvallen ze live en ter plaatse een bank die zich in Parijs bevindt. Hoe ze het doen, weet niemand, maar dat zal het publiek dat begerig naar neerdwarrelende eurobriefjes kan graaien bij het eind van de show worst wezen.

Now You See Me

De FBI en Interpol kunnen alvast niet lachen met de stunt en FBI-agent Dylan Rhodes (de altijd betrouwbare Mark Ruffalo) ziet zich gekoppeld met Interpol-agente Alma Dray (Mélanie Laurent) in de hoop te vier kunnen strikken. Hen arresteren blijkt nog eenvoudig, hen achter slot en grendel houden lukt minder. Er zijn immers geen staalharde bewijzen dat ze in Parijs een bank hebben overvallen, daar ze zich in Las Vegas bevonden en zolang niemand bij de FBI toegeeft in magie te geloven, hebben ze geen rechtsgeldige macht om het viertal vast te houden.

Wanneer The Four Horsemen een nieuwe show in Louisiana aankondigen, is Rhodes in elk geval van plan hen op heterdaad te betrappen. Hij rekent daarvoor op de hulp van Thaddeus Bradley (Morgan Freeman), een voormalig illusionist die nu aan de kost komt als tv-presentator en beheerder van een site waar hij opnames van goochelshows verkoopt. Bradley is zo vriendelijk om Rhodes en Dray uit de doeken te doen hoe de stunt in Las Vegas in elkaar zat, maar laat nooit echt volledig in zijn kaarten kijken. Wat eveneens geldt voor Arthur Tressler (Michael Caine), de geldschieter die de shows van “The Four Horsemen” financiert.

Now You See Me

De set-up is sterk genoeg om de nieuwsgierigheid initieel aan te wakkeren. Maar lang blijft dat niet duren: van zodra je weet hoe de truc met de overval in Parijs in elkaar zat, begint “Now You See Me” aan een neerwaartse spiraal en stuikt de toverstaf in elkaar. Daar zijn verschillende redenen voor: de irritante ettergraad van de vier illusionisten bijvoorbeeld. Of de al bij al fletse manier waarop de grootschalige shows in beeld zijn gebracht. Of de overdaad aan personages die elkaar voor de voeten loopt, en waarbij vooral Michael Caine en Morgan Freeman zich zichtbaar een weg naar hun bankrekening slaapwandelen. Of de momenten waarop regisseur Louis Leterrier (“The Incredible Hulk”, Clash of the Titans) ten einde raad zijn toevlucht neemt tot autocrashes en warrige achtervolgingen en zo een potentiële slimme kleine thriller helemaal in de soep laat draaien. Keuze genoeg zowaar. De tagline The Closer You Think You Are, The Less You Will Actually See is alvast niet gelogen. Al is er ook vanop de derde laatste rij niet erg veel aan te beleven eigenlijk.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
31-05-2013 Plaats 2 $ 29.350.389
07-06-2013 Plaats 3 $ 19.040.890
14-06-2013 Plaats 3 $ 11.016.473
21-06-2013 Plaats 5 $ 7.876.002
28-06-2013 Plaats 7 $ 5.612.267
05-07-2013 Plaats 10 $ 2.853.191


Synopsis

Een groep briljante illusionisten hebben net twee ongelooflijke, magische prestaties geleverd : ze zijn er in geslaagd een bank op een ander continent te beroven en hebben het fortuin van een verdachte bankier verdeeld over de bankrekeningen van hun publiek. Meer nog : ze beloven om hun volgende stunt nog spectaculairder te maken ! De FBI en Interpol sturen twee agenten die vastberaden zijn om te voorkomen dat de artiesten hun belofte niet kunnen waarmaken. Ze roepen de hulp in van Thaddeus, een specialist in het ontrafelen van illusies. Al snel loopt de spanning hoog op en een race tegen de klik gaat in, terwijl de hele wereld met ingehouden adem wacht op de laatste stunt van de illusionisten...