Hoffa

Gewoon
Hoffa
11/03/1993
1992
langspeelfilm
140 minuten
drama

verdeler

20th Century Fox 20th Century Fox

acteur/actrice (15)

Jack Nicholson Jack Nicholson →  Jimmy Hoffa
Danny DeVito Danny DeVito →  Bobby Ciaro
J.T. Walsh J.T. Walsh →  Fitzsimmons
John C. Reilly John C. Reilly →  Pete Connelly
Armand Assante Armand Assante →  Carol D'Allesandro
Frank Whaley →  Jonge Kerel
Natalija Nogulich →  Jo Hoffa
Karen Young →  Jonge vrouw bij RTA
Kevin Anderson →  Robert Kennedy
Paul Guilfoyle →  Ted Harmon
Robert Prosky →  Billy Flynn
John P. Ryan →  Red Bennett
Richard Schiff →  Advocaat Regering
Scott Campbell →  Verslaggever voor Detroit News
Nicholas Pryor →  Hoffa's Advocaat

regisseur (1)

producent (3)

Edward Pressman
Caldecot Chubb

Nadat hij bij het grote publiek bekend geraakte met zijn rol van driftige taxichef in de intussen hopeloos verouderde televisiereeks Taxi, ging het steil bergop met de carrière van Danny De Vito.  Hij groeide ook op het biosscherm uit tot een flinke publiekslokker met vertolkingen in films zoals Romancing the Stone en Ruthless People.  In de tussentijd promoveerde De Vito zichzelf tot een gerespecteerde regisseur met als belangrijkste wapenfeit de subliem in beeld gebrachte zwarte parel The War of the Roses.

Na gesmaakte acteursverschijningen in Other People's Money en Batman Returns bijt De Vito zich voor het eerst vast in een ambitieus epos, waarmee hij zijn regisseursgrenzen resoluut een paar zones verlengt.  Niet dat Hoffa nu meteen uitblinkt in vernieuwende technieken of beeldcomposities, maar zowel de sfeer (groots opgezette Pannavisionbeelden) als de structuur (flashback) ademen een gezonde atmosfeer uit die bewijst dat De Vito uitgroeit tot een groot regisseur.

Hoffa vertelt het levensverhaal van de truckersvakbondbaas Jimmy Hoffa (een andermaal uitstekende Jack Nicholson) die als een duiveltje uit een doosje springt om de rechten van de vrachtwagenchauffers te verdedigen in een tijdperk dat sociaal onrecht hoog tij vierde in de States.

Hoffa streed ontegensprekelijk voor de goede zaak, maar zijn acties waren een doorn in het oog van de regeringsleiders, vooral omdat hij zich nadrukkelijk engageerde met de gevreesde maffia en geen geweld schuwde om zijn doel te bereiken...  Hoffa verenigt zowat alle gangbare kenmerken van het stereotiepe filmepos en groeit zo uit tot een geromantiseerd, professioneel in elkaar gebokst Hollywoodpathos.

De Vito mocht zich trouwens omringen met het neusje van de Hollywoodzalm om alles zo vlekkeloos mogelijk in beeld te brengen : auteur (The Untouchables, Glengarry Glen Ross) & regisseur David Mamet schreef het scenario, en voor de beelden zorgde Stephen H. Burum, de vaste Brian De Palma cameraman.  Voor de fijnproevers.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
25-12-1992 Plaats 6 $ 6.406.012
01-01-1993 Plaats 6 $ 4.875.657
08-01-1993 Plaats 9 $ 2.486.116

Synopsis

Op 30 juli 1975 verdween één der machtigste en meest geduchte mannen van de Verenigde Staten zonder enig spoor na te laten. Zijn dood werd nooit opgehelderd : ze blijft één der geheimzinnigste politieke politiezaken uit de Amerikaanse geschiedenis.
James R. Hoffa had zijn heleleven aan de vakbeweging gewijd en het Broederschap van de Truckchauffeurs (Brotherhood of Teamsters) doen uitgroeien tot de, op de regering na, machtigste instelling van ons land, om de woorden van Bob Kennedy te gebruiken.

Van een bescheiden vakbond met zo'n 400 leden had Hoffa een gigantische organisatie met 2.300.000 leden gemaakt, die de meest uiteenlopende vakgenootschappen groepeerde en hele streken controleerde. Zijn invloed deed zich doorheen het ganse land voelen.
Hoffa was een verbeten werker die al zijn tijd aan de vakbond besteedde en ontzag inboezemde door zijn dynamisme, zijn volkse en rondborstige stijl en zijn onvoorwaardelijke gehechtheid aan de arbeiders. Zijn bestuursmethoden werden echter regelmatig door de pers aan de kaak gesteld omwille van zijn machtsmisbruik en zijn bewezen banden met de maffia.