Minnie Driver

Minnie Driver
° 31-01-1970
Londen
Verenigd Koninkrijk
Leeftijd: 54acteur/actrice
(39)

2022
Chevalier → La Guimard
Goed 2022
The Beekeeper → CIA-directeur Janet Harward
2017
2014
Stage Fright →  Kylie Swanson
2014
Beyond The Lights →  Macy Jean
2011
Barney's Version →  2e Mevrouw 'P'
2008
Ripple Effect →  Kitty
2008
Take → Ana Nichols
2006
2004
The Phantom of the Opera →  Carlotta
2000
2000
1999
Princess Mononoke →  Lady Eboshi (stem)
1999
Tarzan →  Jane (stem)
Zeer goed 1998
Goed 1997
Good Will Hunting → Skylar
Gewoon 1997
Grosse Point Blank → Debi Newberry
1996
Big Night →  Phyllis
1996
1995
Goldeneye →  Irina
1995

Minnie Driver werd geboren in 1970, haar vader was een financier. Minnie groeide op in Londen en Barbados. Haar schooltraject week af van wat gebruikelijk was toen: ze volgde niet alleen acteerlessen en een opleiding als model maar liet zich ook begeleiden als toekomstig jazz-zangeres. Na wat werk voor tv brak ze pas echt door in 1995 door haar rol in Circle of Friends aan de zijde van Chris O’Donnell. Voor haar rol in Benny – een vrouw met overgewicht die de knapste kerel op de campus aan de haak kan slaan – kwam ze maar liefst tien kilo bij én liet ze zich een Iers accent aanmeten. Hierna verhuisde ze naar Los Angeles. In de films die volgden bewees Minnie Driver dat ze het Amerikaans zo goed meester was dat niemand kon merken dat ze eigenlijk van Britse origine was.

In Gus van Sants Good Will Hunting vertolkte ze de rol van de Britse vriendin van Matt Damon, een rol die haar prompt een Oscar-nominatie, alsook een ‘Screen Actors Guild’ nominatie in de categorie ‘Outstanding performance by a female actor in a supporting role’ opleverde. Ze werd hierna zelfs even de vriendin van de acteur in het échte leven waarna andere geliefden volgden als daar zijn Taylor Hawkins (drummer van de Foo Fighters) en Josh Brolin. Ondanks haar talent slaagde Driver er niet in om de hoofdrol weg te kapen in Emma, noch die van Emma Peel in The Avengers (de rol ging naar Uma Thurman), naar haar zeggen twee 'droomrollen'.

Andere films waarin Minnie Driver te zien was waren ondermeer Take die in première ging op het Tribeca Filmfestival, Beautiful die ze samen met haar zus kate produceerde voor haar productiebedrijf ‘Two Drivers’, Sleepers van Barry Levinson, als enige vrouw aan de zijde van Robert De Niro, Brad Pitt en Dustin Hoffman.

En er was ook wat tv-werk; Minnie Driver kreeg voor haar rol van Dahlia Molloy in de tv-serie The Riches niet alleen een Emmy- maar ook een Golden Globe nominatie. Ander tv-werk: een gastrolletje in Will & Grace (NBC) en een vijfdelige thrillerreeks The Deep die zich afspeelt heel diep onder de zeespiegel.

Op het vlak van toneel vermelden we haar rol in Sexual perversity in Chicago van David Mamet waarin ook Matthew Perry en Hank Azaria te zien waren, een stuk dat die tijd even het record van grootste box-office in West End op zijn naam zag staan. Ander toneelwerk: The Comedy of Errors, The Married Man, School for Scandal en Caminor Real.

Volledigheidshalve vermelden we nog Minnie Driver’s zangtalent, iets waar ze reeds actief in was voor haar carrière als actrice. Ze was verantwoordelijk voor de door Andrew Lloyd Webber geschreven titeltrack Learn to be Lonely in Phantom of the Opera van Joel Schumacher (1995). Het liedje was te horen tijdens de eindgeneriek en werd genomineerd voor zowel een Golden Globe als een Academy Award in de categorie ‘Best original song’.

Minnie Driver bracht haar debuut-album Everything in my Pocket uit in 2004 en ging in Engeland op tournee met de Finn Brothers waarna een uitverkochte tournee in de Verenigde Staten volgde. In 2007 bracht ze dan haar tweede album uit; Seastories waar ook Ryan Adams en zijn groep The Cardinals op te horen was, net als Liz Phair.

En Minnie Driver heeft het hart ook op de goede plaats: zo zet ze zich in voor OXFAM waar ze zelfs optreedt als woordvoerster. In 2004 reisde ze naar Cambodja en Thailand om er de aandacht te vestigen op de slechte werkomstandigheden van de arbeiders actief in de kledij-industrie. Ook het dierenwelzijn en het milieu zijn voor Minnie Driver aandachtspunten.