The Beekeeper

Goed
The Beekeeper poster
2022
10/01/2024
langspeelfilm
105 minuten
actie
thriller

verdeler

The Searchers The Searchers

acteur/actrice (13)

Jason Statham Jason Statham → Adam Clay
Josh Hutcherson Josh Hutcherson → Derek Danforth
Jeremy Irons Jeremy Irons → Wallace Westwyld
Minnie Driver Minnie Driver → CIA-directeur Janet Harward
Emmy Raver-Lampman → Verona Parker (FBI)
Bobby Naderi → Matt Wiley
David Witts → 'Boyd' Garnett
Taylor James → Lazarus
Jemma Redgrave → Jessica Danforth
Enzo Cilenti → Rico Anzalone
Megan Le → Anisette
Phylicia Rashad → Eloise Parker
Michael Epp → Pettis

regisseur (1)

David Ayer

producent (5)

Bill Block Bill Block
Jason Statham Jason Statham
David Ayer
Chris Long
Kurt Wimmer

director of photography (1)

Gabriel Beristan

uitvoerend producent (3)

Andrew Golov
Thom Zadra
Mark Birmingham

scenarist (1)

Kurt Wimmer

beeldmonteur (1)

Georffry O'Brien

productieontwerper (1)

Ben Munro

kostuumontwerper (1)

Kelli Jones

componist (2)

David Sardy
Jared Michael Fry
The Beekeeper

Even genoeg van zwartgallige uppercuts en depressieve knock-outs? Maar toch zin in een fikse portie actieadrenaline? Welkom bij The Beekeeper, een portie pulp-de-luxe nonsens die er eerst de kaak uithaalt en er dan pas de tong insteekt. David Ayer schuurt tegen nogal wat aan: tegen simplistisch jarentachtigactielawaai, tegen The Equalizer, tegen John Wick,… subtiliteit zal je hier niet vinden, herkenning wel.

The Beekeeper

Jason Statham is de bijenvriend uit de titel en ja, hij houdt (van) bijen. Al is dat niet de enige reden waarom deze film The Beekeeper heet. Statham is een voormalig lid van een supergeheime organisatie waarvan de leden de opdracht kregen om volledig incognito en op eigen houtje de korf (lees: de wereld) te beschermen tegen alle mogelijke gevaren. Zelfs de CIA en de FBI hebben geen vat op de bijenhouders. Statham wil nadat hij de organisatie heeft verlaten in alle rust genieten van zijn bijenkolonie die hij dagelijks soigneert. Maar die rust mag hij vergeten wanneer zijn buurvrouw het slachtoffer wordt van gewetenloze datamijnende en phishende hackers, en zij zelfmoord pleegt nadat al haar spaarrekeningen zijn leeggeroofd door het tuig van de gemarmerde richel. Statham schiet daarop in een vlammende colère en gaat op zoek naar de onverlaten om hen vervolgens met een duivels genoegen over de kling te jagen.

Meer dan een standaard wraakverhaal is The Beekeeper niet, maar het tempo en de panache van Ayer, Statham en scenarist Kurt Wimmer – die tijdens zijn carrière al menige actiepulptitel heeft bij elkaar gepend – loodsen je netjes over dat euvel en die heuvel heen. Dit is geen groezelige Death Wish-variante – Wimmer schreef er zo al eentje met Law Abiding Citizen – maar een uitbundige samenzweringsthriller die je bekogelt met alles waar het zin in heeft: zaniken over plotgaten of gescheurde kilokorrelzoutzakken heeft geen zin en zou zelfs een beetje gek zijn. Ja, dit zou wel een de meest entertainende film uit Ayers hobbelige carrière kunnen zijn.

The Beekeeper

Ook de bijrollencast zit netjes gemoustacheerd: Jeremy Irons behoudt zijn waardigheid als schimmige ex-CIA’er wiens taak het is om Statham uit te schakelen, Josh Hutcherson amuseert zich duchtig als cokesnuivende fils à maman en het opvallend sidekickgemak waarmee Emmy Raver-Lampman en Bobby Naderi welhaast los uit de pols achter Statham aangaan scoort ook hoog op de entertainmentsmeter. Enkel het toch wel abrupte slotakkoord – alsof Ayer geen geld, tijd of goesting meer had om de confrontatie tussen Statham en Hutcherson wat meer lijfkracht te geven – valt wat op het gat. Die laatste ietwat ongeïnspireerde tien minuten torpederen de film niet, ook al niet omdat je vlak daarvoor een kadzing-gevecht te zien krijgt waar zelfs John Wick met open mond zou naar kijken.

The Beekeeper: zot kijkvoer voor wie niet vies is van geestige zever of van goed geoliede lijf-aan-lijfgevechten.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
12-01-2024 Plaats 2 $ 16.576.007
19-01-2024 Plaats 2 $ 8.603.081
26-01-2024 Plaats 2 $ 6.679.878
02-02-2024 Plaats 3 $ 5.282.175
09-02-2024 Plaats 3 $ 3.598.372
16-02-2024 Plaats 7 $ 3.213.079
23-02-2024 Plaats 9 $ 1.949.717
01-03-2024 Plaats 10 $ 1.103.215


Synopsis

De gepensioneerde staatsagent Adam Clay is een voormalig lid van de beruchte beekeepers, een machtige en clandestiene organisatie van deep state operatives. Wanneer hij een politieke samenzwering ontdekt op het hoogste niveau, houdt niets hem tegen in de strijd voor gerechtigheid.