Gregory Peck
Eldred Gregory Peck

Gregory Peck
° 05-04-1916
La Jolla
Verenigde Staten
+ 12-06-2003
✞ Leeftijd bij overlijden: 87

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1946
genomineerd Oscars ® 1947
genomineerd Oscars ® 1948
genomineerd Oscars ® 1950
4 keer genomineerd voor een Oscar

Gregory Peck studeerde aan het San Diego State College en de Universiteit van Calfornië in Berkeley toen hij interesse kreeg in acteren. Logisch gevolg was zijn opleiding aan het Neighborhood Playhouse waarna zijn Broadway-debuut volgde anno 1942 in het stuk Morning Star van Emlyn Williams.

Hollywood was niet ver af waardoor de acteur op die manier zo’n beetje de leegte invulde die was ontstaan na het einde van de Tweede Wereldoorlog op het vlak van oudere collega’s met een soort van veteranen-status, oudgedienden zeg maar. Zelf was Gregory Peck afgekeurd voor zijn legerdienst omwille van een rugletsel die hij had opgelopen tijdens een roeiwedstrijd op school. Twee jaar na zijn laatste Broadway-rol vertolkte Peck in Days of Glory van Jacques Tourneur de rol van een Russische partizaan. Wat volgde was onder andere The Keys of the Kingdom wat hem een Oscarnominatie opleverde.

Een soort van rode lijn in de rollen die Peck door de jaren heen vertolkte was de integriteit van zijn personages, nauw aansluitend bij het persoonlijke liberale gedachtengoed van de acteur: denk maar aan zijn rol van Atticus Finch in To Kill a Mockingbird, een advocaat die in het Zuiden van de Verenigde Staten zich hardnekkig verzet tegen het racisme. Prijsmatig overigens een rol die een schot in de (film)roos was in de vorm van een ontvangen Academy Award/Oscar.

Eerder afwijkend van het voorgaande waren zijn rollen in Spellbound en The Paradine Case - twee films van Alfred Hitchcock - gekenmerkt door twijfel en zwakheid, een schril contrast met de heldhaftigheid van zijn meeste andere rollen…

Andere rollen die het vermelden waard zijn: die van een kolonel die gebukt gaat onder de spanningen of die in The Gunfighter waar hij de strijd opgeeft en afglijdt naar zijn persoonlijk einde.

In The Boys from Brazil was Gregory Peck te zien als slechterik Dr. Mengele op een manier die de film die maar een matig succes kende nog maar net overeind hield.

Peck heeft zich in zijn leven meermaals ingezet voor het goede doel.  Zo werd hij in 1965 lid van de National Council on Arts, een jaar later gevolgd door het voorzitterschap van de American Cancer Society. Van 1967 tot 1969 was hij aangesloten bij het American Film Institute, van 1967 tot 1970 was Gregory Peck Voorzitter van de Academy of Motion Pictures and Sciences.

Peck kreeg de Medal of Freedom Award en de Jean Hersholt Humanitarian Award van de Academy, de tweede vermelde prijs kreeg hij in 1968. In 1989 kreeg hij een Lifetime Achievement onderscheiding van het American Film Institute, één jaar later die van New York’s Museum of Modern Art, twee jaar later die van het John F. Kennedy Center en het Film Society of Lincoln Center.

Gregory Peck is twee keer getrouwd geweest met vijf kinderen tot gevolg. De twee jongste, Tony (Anthony) Peck (°1956) en Cecilia Peck (°1958) gingen ook acteren, de oudste van de vijf pleegde zelfmoord in 1975.

In 1978 verscheen An Actor’s Life, de biografie van de acteur.

Oscars ® 1963 Gewonnen Beste acteur in een hoofdrol
Actor
To Kill a Mockingbird
Oscars ® 1950 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
Twelve O’Clock High
Oscars ® 1948 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
Gentleman’s Agreement
Oscars ® 1947 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
The Yearling
Oscars ® 1946 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
The Keys of the Kingdom
Beelden prijsuitreiking(en)
1963: Gregory Peck wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste acteur in een hoofdrol (Actor) voor To Kill a Mockingbird.