Frank Capra

Frank Capra
° 18-05-1897
+ 03-09-1991
✞ Leeftijd bij overlijden: 94

winnaar
winnaar
winnaar
3 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1940
genomineerd Oscars ® 1947
genomineerd Oscars ® 1934
3 keer genomineerd voor een Oscar

Op zesjarige leeftijd verhuisde Frank Capra met zijn ouders naar Californië.  Daar werkte hij zijn studies af als chemisch ingenieur aan het California Institute of Technology.  In de eerste Wereldoorlog streed Capra in de artillerie-afdeling.

Capra ging niet onmiddellijk als regisseur aan de slag in de filmbusiness.  Hij schreef niet alleen de grappen voor Mack Sennett maar ook scenario's voor ondermeer de stille film Harry Langdon, een film waar hij ook instond voor de regie.  Frank Capra ging aanvankelijk bij Columbia aan de slag en maakte voor de Studio in de jaren dertig verschillende komedies.

In de Tweede Wereldoorlog werkte Capra mee aan de serie documentaires Why We Fight en richtte op een gegeven ogenblik zijn eigen productiebedrijf Liberty Films op.  Maar al snel bleek dat werken als onafhankelijk producent-regisseur gedoemd was om te mislukken en werd hij om een aantal redenen genoodzaakt zijn bedrijf te verkopen aan Paramount.

Frank Capra heeft heel wat filmprijzen gekregen tijdens zijn carrière, in het lijstje onder meer drie Academy Awards. Van 1935 tot 1939 was hij Voorzitter van de Academy Of Motion Picture Arts and Sciences.