Frank Capra

Frank Capra

°

18-05-1897

+

03-09-1991
winnaar
winnaar
winnaar
genomineerd Oscars ® 1940
genomineerd Oscars ® 1947
genomineerd Oscars ® 1934

Biografie

Op zesjarige leeftijd verhuisde Frank Capra met zijn ouders naar Californië.  Daar werkte hij zijn studies af als chemische ingenieur aan het California Institute of Technology.  In de eerste Wereldoorlog streed Capra in de artillerie-afdeling.

Capra ging niet onmiddellijk als regisseur aan de slag in de filmbusiness.  Hij schreef niet alleen de grappen voor Mack Sennett maar ook scenario's voor ondermeer de 'stille film' Harry Langdon, een film waar hij ook instond voor de regie.  Frank Capra ging aanvankelijk voor Columbia aan de slag en maakte voor de Studio in de jaren dertig verschillende komedies.

In de Tweede Wereldoorlog werkte Capra mee aan de serie documentaires Why We Fight en richtte op een gegeven ogenblik zijn eigen productiebedrijf Liberty Films op.  Maar al snel bleek dat werken als onafhankelijk producent-regisseur gedoemd was om te mislukken en werd hij om een aantal redenen genoodzaakt zijn bedrijf te verkopen aan Paramount.

Frank Capra heeft heel wat filmprijzen gekregen tijdens zijn carrière, in het lijstje ondermeer drie Academy Awards/Oscars.

Oscars ® 1947 Genomineerd Beste regie It’s a Wonderful Life
Oscars ® 1940 Genomineerd Beste regie Mr. Smith Goes to Washington
Oscars ® 1939 Gewonnen Beste regie You Can’t Take It With You
Oscars ® 1937 Gewonnen Beste regie Mr. Deeds Goes to Town
Oscars ® 1935 Gewonnen Beste regie It Happened One Night
Oscars ® 1934 Genomineerd Beste regie Lady for a Day