Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger

°

30-07-1947
Graz
Oostenrijk

acteur/actrice
(46)

2019
2017
2015
Maggie →  Wade
Middelmatig 2015
Terminator - Genisys →  Sarah Connor
Gewoon 2014
Sabotage →  John 'Breacher' Wharton
2014
The Expendables 3 →  Trench
2013
Generation Iron →  Zichzelf
Middelmatig 2013
The Last Stand →  Ray Owens
2013
Escape Plan - The Tomb →  Rottmayer
2006
Running With Arnold →  Zichzelf
2004
How Arnold won The West →  zichzelf
Goed 2002
Collateral Damage →  Gordy Brewer
2000
The 6th Day →  Adam Gibson
1997
Batman and Robin →  Mr. Freeze
1996
Eraser →  John Kruger de 'Eraser'
1994
Junior →  Dr. Hesse
1994
True Lies →  Harry Tasker
1993
Last Action Hero →  Jack Slater
1991
Terminator 2 : Judgment Day →  T-800/de Terminator
1990
Total Recall → Doug Quaid
Gewoon 1990
Kindergarten Cop →  John Kimble
1988
Red Heat →  Kapitein Ivan Danko
1988
Twins →  Julus Benedict
1987
Predator →  Majoor Alan 'Dutch' Schaefer
1987
The Running Man →  Ben Richards
1986
Raw Deal →  Mark Kaminsky/Joseph P. Brenner
1986
The Terminator → De Terminator
1985
Commando →  Kolonel John Matrix
1985
Red Sonja →  Kalidor
1984
1982
Conan The Barbarian → Conan, de barbaar
1976
Stay Hungry →  Joe Santo

zichzelf
(2)

1993

producent
(2)

2017
2015

Het is algemeen geweten dat Arnold Schwarzenegger al op jonge leeftijd begon met bodybuilding, zelfs van toen hij 15 jaar oud was. Het leek erop dat hij niet in de voetsporen van zijn vader, een politieman, zou treden. Hij had bijzonder veel succes in het bodybuilding-wereldje en behaalde op zijn negentiende zelfs de titel van 'Mr. Europe Junior' en werd één jaar hierna zelfs verheven tot Mr. Europe en Mr. Universe, en het was zelfs niet de laatste keer... Meer nog, hij werd zes keer uitgeroepen tot Mr. Olympia en kreeg de bijnaam The Austrian Oak. In totaal haalde Arnold maar liefst dertien wereldtitels. Op 21-jarige leeftijd verhuisde hij naar de States waar hij ging studeren aan de Universiteit van Wisconsin.

Zijn filmdebuut maakte hij onder de naam 'Arnold Strong' (...) in de film Hercules in New York (1970). Dit werd echter een flop en Arnold besloot het over een andere boeg te gooien, hij begon te werken als metser, terwijl hij ook enkele boeken schreef over body-building (zo is hij de auteur van Arnold, The Education of a Bodybuilder en twee edities van de Encyclopedia of Modern Bodybuilding. De boeken verkochten goed en ook op filmvlak nam Arnold terug de draad op. Zo was hij te zien in de documentaire Pumping Iron (1977) en in de langspeelfilm Conan the Barbarian (later nog gevolgd door de sequel Conan the Destroyer), een film waarin de acteur de stripheld in kwestie tot leven bracht. Met succes, want de prent bracht wereldwijd meer dan 100 miljoen Dollar op. Zijn rol in Stay Hungry van Bob Rafelson (met Sally Field en Jeff Bridges) leverde hem een Golden Globe Award op als beste nieuwkomer. Voor TV speelde hij de rol van ex-collega Mickey Hargitay in een film over zijn vrouw Jayne Mansfield.   Hierna volgde de actie-komedie/western The Villain waarin hij te zien was samen met ondermeerKirk Douglas en Ann-Margret.

Arnold Schwarzenegger liet zich in 1983 naturaliseren en kreeg toen dus al de Amerikaanse nationaliteit.

Het zijn natuurlijk de Hollywood-films die Arnold Schwarzenegger groot hebben gemaakt. De Terminator franchise betekende de doorbraak voor de Oostenrijker maar betekende ook dat een nieuwe actie-held was geboren. Zo volgden er films als Commando, Raw Deal, Predator, Total Recall en natuurlijk de Terminator sequels. Terminator 2 bracht wereldwijd meer dan 500.000.000 Dollar op en betekende op dat moment de grootste film tot dan toe voor de acteur. In 2003 volgde dan nog Terminator 3 : Rise Of The Machines.

Nochtans wou de krachtpatser bewijzen dat hij ook in komedies zijn spreekwoordelijke mannetje kon staan. Het was dan ook verrassend hem te zien in een heuse bermuda-broek in Twins van Ivan Reitman en in Junior, opnieuw een film van dezelfde regisseur en meteen ook de hereniging met Danny De Vito. Deze rol leverde hem een Golden Globe op.

Arnie heeft ook al ingestaan voor regie-werk en stond achter de camera voor de opnames van The Switch (een aflevering uit de serie Tales from the crypt) en een remake van Christmas in Connecticut met ondermeer Kris Kristofferson en Tony Curtis.

Arnold Schwarzenegger heeft in het verleden ook een aantal onderscheidingen gekregen die niets met film te maken hebben en een erkenning zijn voor zijn werk op een aantal andere vlakken. Zo kreeg hij van het Simon Wiesenthal Center de 'National Leadership Award' voor zijn inzet rond de studies in verband met de Holocaust. Maar ook nog de 'Lifetime Achievement Award' tijdens de 'International World Sports Awards', de 'Taurus Honorary Award' van de Wereld Stuntorganisatie én een speciale onderscheiding voor zijn inspanningen voor de Inner-City Games en Special Olympics gebeurtenis. Arnold probeerde via deze weg immers een alternatief te bieden voor geweld, drugs en bende-activiteiten aan de jongeren in hun vrije tijd die volgde op het schoollopen. Met succes, want ICG (Inner City Games Foundation) kon zijn activiteiten uitbreiden naar maar liefst vijftien steden in Amerika en bereikt op die manier 250.000 studenten in 400 scholen.

In 2002 werd Arnold Schwarzenegger nog geselecteerd door James Hahn, de Burgemeester van Los Angeles om het Olympisch vuur voor de Olympische zomerspelen aan te steken.
Maar Arnold is ook een echte zakenman.  Zo heeft hij in Zuid-Californië verschillende vastgoedbedrijven en is hij één van de vennoten van het 'Easton Town Center' in Columbus Ohio, een gigantisch winkelcentrum met heel wat extra faciliteiten, opgericht in 1999.

En dan is er natuurlijk nog de politiek. Wat velen voor onmogelijk hielden realiseerde Arnold dan toch in 2003, hij zette de stap naar de politiek en werd be?digd als gouverneur van de staat Californië.  Zo mogelijk nog straffer is dat hij in deze functie flink wat successen boekte ;

zo slaagde hij er in de eerste zes jaar voor dat flink geïnvesteerd werd om de heel oude infrastructuur te gaan afbouwen/moderniseren.  In november 2009 realiseerde hij ook nog de 'Safe, Clean and Reliable Drinking Water Supply Act of 2010'.  Ook op vlak van voeding liet Arnold flink wat bijsturen ; zo zorgde hij er ondermeer voor dat bepaalde schadelijke vetten uit Californische restaurants geweerd werden.  Maar ook op vele andere vlakken bleek Arnold Schwarzenegger een waar succesnummer : hij zorgde voor een andere en efficiëntere fiscale aanpak in de Staat Californië, zorgde voor beter en meer mogelijkheden voor ondernemers, een betere export én dat er meer mensen aan het werk konden.  Heel straf is toch wel dat hij na deze 'politieke periode' in zijn leven daarna gewoon terug aan de slag ging als acteur...

Dat zijn filmografie in deze periode nauwelijks langer werd spreekt voor zich, we vermelden enkel "The Expendables" waar hij een klein rolletje voor zijn rekening nam.

Arnold Schwazenegger was tot mei 2011 gehuwd met journaliste Maria Shriver, ze hebben vier kinderen : Katherine, Christina, Patrick en Christopher.  Het paar ging toen na 25 jaar huwelijk uit elkaar.