Angela Lansbury

Angela Brigid Lansbury
Angela Lansbury

°

16-10-1925
Londen
Engeland

+

11-10-2022
genomineerd Oscars ® 1945
genomineerd Oscars ® 1946
genomineerd Oscars ® 1963
3 keer genomineerd voor een Oscar


Haar grootvader was pacifist en tevens leider van de Labour-partij, haar vader Burgemeester van Poplar, een deel(gemeente) van Londen, haar moeder was actrice Moyna MacGill.

Angela Lansbury werd aan het begin van de Oorlog geëvacueerd  naar Amerika, volgde er Toneelschool in New York maar werkte er om rond te komen ook als verkoopster.  Ze trad korte tijd op in een nachtclub in Montreal maar trok dan samen met haar moeder naar Hollywood waar MGM haar een langetermijn-contract aanbood.

Gaslight was haar eerste film, één waarin ze de rol vertolkte van een sexy dienstbode, goed voor een Oscar-nominatie (!).  En dat leek nog maar het begin want kort hierna speelde ze op een weer heel overtuigende manier de rol van de oudere zus in National Velvet.

Andere rollen die het vermelden waard zijn : die als keiharde krantmagnaat in State of the Union en die van de moordlustige Mw. Iselin in The Manchurian Candidate.

Al van in het begin van haar carrière leek Angela Lansbury af te stevenen op een heuse typecasting als dominante vrouw, meestal ouder dan ze in werkelijkheid was.  Dat laatste wordt bevestigd met haar rol in The Manchurian Candidate waar ze de rol speelt van de moeder van Laurence Harvey die in werkelijkheid slechts drie jaar jonger was dan haar…

Maar Angela Lansbury liet ook het toneelwerk niet links liggen.  Zo was ze van eind de jaren ’50 tot eind de jaren ’70 regelmatig te zien op Broadway.  A Taste of Honey was één van haar grotere successen terwijl ze voor Mame (1966), Dear World (1969), Gypsy (1975) en Sweeney Todd elke keer een Tony Award kreeg.

In 1984 koos Lansbury voor een nieuwe fase in haar overigens toen al heel succesvolle carrière.  Ze nam de rol op van Jessica Flatcher (geïnspireerd door Agatha Christie’s Miss Marple) in de bijzonder succesvolle televisie-serie Murder She Wrote, één van de meest bekeken programma’s halfweg de jaren ’90 waardoor ze nog beter bekend raakte bij het Amerikaanse publiek.

Angela Lansbury heeft meermaals de uitreiking van de Emmy’s en de Tony’s gepresenteerd.

Zij was ook de bezieler van Positieve Moves (1988) die bestond uit een videocassette én een boek om door middel van oefeningen en adviezen positiever door het leven te gaan en stap per stap je levensstijl wat aan te passen.

Lansbury is in de periode 1945-1946 negen maand (!) getrouwd geweest met acteur Richard Cromwell om dan in 1949 met Peter Shaw in het spreekwoordelijke huwelijksbootje te stappen die vanaf dan actief bezig was met de begeleiding van haar carrière.  Samen hebben ze drie kinderen en een aantal kleinkinderen.  Lansbury’s jongere tweelingbroers Edgar en Bruce Lansbury (° 12/01/1930)  zijn producers.

Oscars ® 1963 Genomineerd Beste actrice in een bijrol The Manchurian Candidate
Oscars ® 1946 Genomineerd Beste actrice in een bijrol The Picture of Dorian Gray
Oscars ® 1945 Genomineerd Beste actrice in een bijrol Gaslight