Noel Coward

Noel Coward
° 16-12-1899
Teddington
Verenigd Koninkrijk
+ 26-03-1973
✞ Leeftijd bij overlijden: 73


genomineerd Oscars ® 1944
1 keer genomineerd voor een Oscar

Noel Coward maakte zijn toneeldebuut toen hij pas 11 jaar jong was en groeide uit tot een van de meest creatieve en controversiële figuren in de Britse toneelwereld.  Lang duurde het niet eer hij het acteren kon combineren met een andere bijdrage aan het stuk of de film in kwestie.  In 1925 had hij zijn eerste grote succes met The Vortex.  Hij produceerde ook musicals.

Hij schreef heel wat toneelstukken, voornamelijk komedies.  Een aantal van zijn toneelstukken werd later ook verfilmd : Private Lives, Blithe Spirit en Brief Encounter.  Daarnaast schreef hij een aantal romans, twee autobiografieën (zie onderaan), kortverhalen maar ook een aantal muzieknummers zoals het beroemde Mad Dogs and Englishmen.

Coward was ook actief als acteur in enkele films : op 18-jarige leeftijd was hij te zien in Hearts of the World van D.W W. Griffith, samen met Dorothy Gish.

In 1943 kreeg hij op Oscar Night nog een Speciale Prijs voor zijn outstanding production achievement voor de film In Which We Serve die hij produceerde, samen met David Lean regisseerde, als acteur in te zien was én tevens (mee)schreef aan de filmmuziek.  Dat hij een jaar later genomineerd werd voor een Academy Award/Oscar voor zijn scenario voor diezelfde film was alweer een vreemde bokkensprong van de Academy…

Er werden verschillende autobiografieën uitgebracht van Noel Coward - Present Indicative (1933) en Future Indefinite (1949) - maar ook twee biografieën : A Talent to Amuse van Sheridan Morley (1969) en The Life of Noel Coward van Cole Lesley (1976). In 1982 tenslotte werden The Noel Coward Diaries uitgebracht.

In 1968 speelde Daniel Massey nog de rol van Noel Coward in Star !

Zijn laatste filmrol was die in The Italian Job in 1969.

In 1970 werd hij verheven in de adelstand. 

Oscars ® 1944 Genomineerd Beste origineel scenario In Which We Serve