Little Man

Slecht
Little Man
09/08/2006
2006
langspeelfilm
92 minuten
Komedie

Verdeler

Sony Pictures

acteur/actrice (11)

Marlon WayansMarlon Wayans →  Calvin
Shawn WayansShawn Wayans →  Darryl
Kerry Washington →  Vanessa
Tracy Morgan →  Percy P.
Lochlyn Munro →  Greg
John Witherspoon →  Pops
Brittany Daniel →  Brittany
Fred Stoller →  Richard
Alex Borstein →  Janet
Chazz Palminteri
Molly Shannon

regisseur (1)

Keenen Ivory Wayans

producent (5)

Marlon WayansMarlon Wayans
Shawn WayansShawn Wayans
Keenen Ivory Wayans
Rick Alvarez
Lee R. Mayes
Little Man

Eerst en vooral : het kleine mannetje in Little Man is geen baby. Géén baby, ok ? Het is belangrijk dat we elkaar goed begrijpen voor we verder gaan en ik je aan de hand van een korte test probeer duidelijk te maken of Little Man een film is voor jou. De kleine man is een dwerg, iemand die om een aantal redenen nooit het formaat van een échte volwassene heeft bereikt en blijven steken is op een centimetertje of 80.

Hier volgen drie scènes uit de film.
Scène 1. 'De kleine man' wordt aangekleed zoals een baby en afgezet aan de voordeur van een koppel zonder kinderen. De k.m. is gekleed in een babypakje en werd bij gebrek aan iets anders in een hondenmand gedeponeerd. De kerel die het allemaal heeft neergezet belt aan en verstopt zich snel achter een struik. Er passeert een hond. Aan de mand. De k.m. ziet het al aankomen en probeert het beest nog op andere gedachten te brengen maar vergeefs (natuurlijk). De bruine viervoeter heft zijn ene pot op en pist op de baby. De urinestraal komt in het gezicht van de k.m. terecht die niet kan voorkomen dat een deel ervan ook in zijn mond verdwijnt. Ekkes of zoiets zegt de k.m.
Scène 2. De k.m., nog steeds in babypak, ligt in een wieg. Een stevig gebouwde slechterik komt de kamer binnen en staat naast de wieg. Op een gegeven ogenblik gaat het licht uit. De bad guy is verrast, de k.m. spring recht en geeft de kerel wat rake klappen, op het ogenblik dat die het licht terug kan aanzetten ligt de k.m. terug vredig te slapen. De gangster weet niet wat hem overkomt en kijkt rond, van wie zou hij die kloppen op zijn kop gekregen hebben ? Geen idee. Het licht gaat terug uit. Dezelfde k.m. deelt terug wat slagen uit, licht aan, hij 'slaapt' terug. De slechterik snapt het nog altijd niet, kijkt verdwaasd rond en opent nu zelfs de deur. Wie zou hem hier aan het aftroeven zijn ?  Dan zegt iemand klik en gebeurt hetzelfde voor de derde keer. Het wordt allemaal afgesloten met een filnke trap in de ballen (iets wat zich overigens tot in den treure herhaalt in deze film).
Scène 3. De k.m. heeft een diamant ingeslikt en zoiets komt er natuurlijk niet zomaar terug uit. Wanneer hij ziet dat een baby met maagproblemen een lepeltje siroop krijgt om de stoelgang terug vlot te krijgen drinkt hij ongemerkt de rest van de fles leeg. Korte tijd hierna begint zijn maag wat te rommelen en geeft de k.m. (kleine man voor wie het nog niet doorhad...) een scheet- en later kak-concert ten beste zoals je nog maar zelden gehoord hebt. Ondertussen staan de ouders die de k.m. opvangen en (nog steeds, jawel) denken dat het om een echte baby gaat wat bezorgd te kijken terwijl ze proberen de k.m. die ook flink wat grimassen trekt bij het maken van de eerdervermelde geluiden, te troosten met sussende woordjes van één lettergreep, kwestie van de k.m. wat ondersteuning te geven. Even later kakt de k.m. de diamant uit en de mama denkt dat dit een geschenk is van haar toekomstige echtgenoot die de steen op die manier en plaats heeft verborgen voor haar, bij wijze van verrassing.

Little Man

Nu zijn er twee mogelijkheden. Of je vindt de drie scènes grappig of niet. Alle drie grappig of alle drie helemaal niét grappig. In het eerste geval kan je besluiten dat Little Man echt wel jouw film is. Je gaat naar een bioscoop naar keuze, koopt een Little Man ticket en zoekt een plaatsje tussen alle andere soortgenoten die ondermeer pissen, kakken en iemand talrijke keren een trap in de ballen geven of er iets hard tegen gooien of laten tegen vliegen best wel grappig vinden.
In het tweede geval moet je de zaal waar men Little Man vertoont mijden als de pest. In zo'n geval koop je een ticket voor een film die je een tweede keer wil gaan bekijken. Probeer de auto's die we opgesomd hebben in onze recensie van The Fast and the Furious : Tokyo Drift te spotten bijvoorbeeld, of ga nog eens naar het overschatte Superman Returns. Of, in het geval je naar Kinepolis Kortrijk trekt, ga op zoek naar de hostess die wel heel, heel veel op Kirsten Dunst lijkt. En zeg haar dat ook want wij hebben daar nog niet de kans toe gehad. Zeg er gerust bij dat (de) Filmfreak het gezegd/geschreven heeft.

Little Man

Little Man is dus één brok ellende. De vergelijking maken met White Chicks kunnen we niet want die film is ons om voor de hand liggende redenen helemaal ontgaan, ook op DVD.
De idee voor de film komt van de Wayans broers. Je weet wel, Marlon Wayans, Shawn Wayans, Keenen Ivory Wayans. Toen die op een dag naar de videotheek gingen en er de affiche van Test Tube Baby zagen vond men hierin de basis voor deze film. Het feit om een klein mannetje tot hoofdpersonage te bombarderen botste natuurlijk op wat technische problemen en leidde tot een situatie waarin men meer dan 1.000 visuele effecten diende te creëren, vrij uitzonderlijk voor een komedie. Want men koos ervoor om het hoofd van Marlon Wayans computermatig te monteren op het lichaam van de negenjarige kind-acteur Linden Porco. En dus niet om bijvoorbeeld met veel grotere sets te werken of een 'full size' acteur als Wayans integraal te verkleinen en hierna digitaal in te passen in de film.

Het enige positieve aan deze volgende Wayans miskleun is dat men ook zelf wel weet wat een no-brainer deze film wel is en we zijn zelfs bereid Shawn Wayans het laatste woord te geven in deze bioscooprecensie door middel van volgend citaat : Take your brain out of your head, sit down and just have a ball.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
14-07-2006 Plaats: 2 $ 21.613.176
21-07-2006 Plaats: 6 $ 10.061.132
28-07-2006 Plaats: 9 $ 4.673.346
Totale weekend omzet VS: $ 36.347.654

Synopsis

Calvin Sims is een kleine boef in de breedste betekenis van het woord ! Zijn kleine gestalte is hem alleen nog maar van pas gekomen: hij heeft de meest ongelooflijke diefstallen gepleegd. Maar dit wil niet zeggen dat zijn gebrek aan centimeters van hem een watje maakt in de gevangenis. Hij is een van de meest gevreesde boeven!

Wanneer hij op borg vrijkomt, wil hij nog een grote slag slaan maar alles loopt in het honderd en hij moet op de vlucht slaan voor de politie. Hij ziet zich genoodzaakt zijn buit, een enorme diamant, in de handtas van een jonge vrouw, Vanessa, te verbergen. De diamant nadien terugkrijgen blijkt moeilijker dan verwacht... Calvin vermomd zich als een achtergelaten baby en begint aan een ware nachtmerrie om zijn buit terug te bemachtigen !