Superman Returns (DVD)
acteur/actrice (9)
regisseur (1)
producent (3)
En ja hoor, daar is hij dan. Na de voorbije zomer triomfantelijk te zijn onthaald in de (Amerikaanse) bioszalen mag Kryptons beroemdste zoon nu ook op dvd aan een veni, vidi, vici-tocht beginnen. En dat zal wel lukken: niet in het minst omdat de 2-disc special edition genoeg extra's heeft om elke fan likkebaardend over de streep te trekken, en ook omdat dit schijfje steun krijgt van heruitgaves van alle Christopher Reeve 'Superman-films, inclusief een recent klaargestoomde 'Richard Donner cut' van Superman II. Hoogdagen dus voor de echte fan.
En daar behoort ook Superman Returns-regisseur Bryan Singer bij, die na zijn twee X-Men-films openlijk zijn liefde mag betuigen aan zijn favoriete stripheld. De film speelt zich af na Superman 1 & 2 en doet alsof Superman III en Superman IV: The Quest For Peace nooit hebben bestaan. Alvast een slimme zet, want die laatste twee films (en zeker nummertje vier) moesten wegens hun belabberde kwaliteit eigenlijk allang van de aardbodem verdwenen zijn.
Singer blijft zeer trouw aan de originele Superman-erfenis en aan de in 1978 door Richard Donner ontwikkelde stijl. Tegelijkertijd behandelt hij de materie met een haast plechtstatige serieux. Voor de meer modale medemens die niet echt wakker ligt van de vraag hoeveel plooien Supermans cape bevat, zal het ongetwijfeld met iets te veel serieux zijn. Want hoe mooi de ode aan Superman die Singer uit zijn camera tovert bij momenten ook mag zijn, wanneer hij de titelheld tijdens een vrije val een Christus-pose laat aannemen, is er alvast meer reden tot ogenrollend gegniffel dan tot overdonderend applaus. Singer gaat zelfs zo ver dat hij archiefmateriaal met Marlon Brando gebruikt dat het destijds niet haalde in Donners Superman-film. Wat op zich wel een leuke hommage is natuurlijk. Ook illustere onbekende Brandon Routh is gemodelleerd naar Christopher Reeve en maakt zich al diens manierismen als een echte dubbelganger eigen.
Het verhaal is - niettegenstaande de zelf opgelegde air van belangrijkheid - bedrieglijk eenvoudig: Superman keert na een afwezigheid van tien jaar terug naar de aarde. De superheld lag met zichzelf en zijn afkomst in de knoop en had nood aan een retraite op de overblijfselen van de planeet Krypton. Vraag is of de wereld nog wel op hem zit te wachten.
Lois Lane (Kate Bosworth) schijnbaar niet: zijn aardse vlam heeft intussen een relatie met collega-journalist Richard White (James 'Cyclops' uit X-Men' Marsden) en is moeder geworden van een astmatische knul. Wie ook niet op Superman zit te wachten is kaalhoofdige opperdomoorschurk Lex Luthor (Kevin Spacey, zichtbaar lol hebbend tijdens het debiteren van stompzinnige oneliners). Luthor heeft immers een plan ontwikkeld waardoor hij heerser over de wereld kan worden en dat er daar tsunamigewijs enkele miljarden mensen bij omkomen zal hem de spreekwoordelijke worst wezen. Een plan dat Superman uiteraard zal proberen dwarsbomen, maar Luthor beschikt over een geheim wapen dat voor eens en altijd komaf zal maken met de gevleugelde maillotdrager. Of misschien toch niet, want laat ons niet vergeten dat Superman destijds nog de wereld achteruit liet draaien om Lois Lane terug tot leven te wekken.
Niettegenstaande een paar uitstekende actiescènes te land, ter zee en in de lucht kan Singer niet verhinderen dat Superman bij vlagen als een serieuze saaie piet overkomt. Van Lex Luthor gaat trouwens ook opnieuw geen dreiging uit, al mag hij Lois Lane wel een serieuze oorveeg verkopen. De terugkeer van Superman/Clark Kent is al bij al maar half geslaagd. Indien Singer de funfactor niet had opgeofferd voor een overdaad aan gestileerde idolenverering dan hadden we hier vast meer van genoten. Nu gaat Superman Returns net zoals Ang Lee's The Hulk-verfilming van een paar jaar terug ei zo na ten onder aan een te grote hoeveelheid expositie. Maar waar we bij de bioscooprecensie naar onder afrondden (**1/2) gooien we er voor deze dvd-release toch graag een halve ster extra tegenaan. Al komt dat vooral omdat de film, ingekaderd in een omvangrijke making of, nog meer als een echt labor of love benadrukt wordt voor zijn regisseur, waardoor we de mindere puntjes graag met de cape der liefde bedekken.
Qua extra's scheert de two disc special edition hoge toppen. Op schijf twee staat een zeer uitgebreide making die bijna 3 uur duurt. Jawel. De documentaire is in vijf delen gehakt die je ofwel apart of na elkaar kan bekijken. 'Requiem for Krypton: 'The Making Of Superman Returns' neemt zowat het hele productieproces van de film onder de loep: van een brainstorm in de kantoren van Bryan Singer tot en met het dankwoord van Bryan Rouse op de première. De 5 delen zijn:
* Secret Origins &: First Issus: Crystallizing Superman (29')
* The Crystal Method: Designing Superman (34')
* An Affinity For Beachfront Property: Shooting Superman (64')
* The Joy Of Lex: Menacing Superman (21')
* He's Always Around: Wrapping Superman (14')
Samen goed voor zo'n 173 minuten leuke en interessante info over het maken van de film. Naast die lange documentaire is er ook nog plaats voor een korte featurette die van het internet werd geplukt: Resurrecting Jor-El, waarin we te zien krijgen hoe de makers de grafsteen van Marlon Brando opzijschoven zodat ze hem even konden afstoffen voor gebruik tijdens de scène waarin Superman Krypton bezoekt. Er zijn ook deleted scenes, samen goed voor 14 minuten, en de teaser en theatrical trailer. Het gros van de deleted scenes situeert zich in het eerste deel van de film, en leggen meer nadruk op Clark Kent dan op Superman.
Er is ook een uitgebreide versie van de flashbackscène en leuk hieraan is dat die scène niet 'digitaal opgekuist' is: je kan dus nog steeds het touw zien waaraan Clark Kent hangt te zweven. Andere scenes concentreren zich dan weer op de relatie tussen Lex Luthor en 'zijn' Kitty. Kniesoren kunnen klagen over het gebrek aan een commentaartrack of over het feit dat weinig speelduur van de extra's over de special effects gaat, maar daar zijn het dan ook kniesoren voor. Voor een schijfje boordevol interessante informatie (en dus geen overbodige EPK-opvulsel) kunnen we enkel maar de vier sterren uit de kast halen.