Guess Who

Gewoon
Guess Who
2004
08/06/2005
langspeelfilm
104 minuten
komedie

verdeler

20th Century Fox 20th Century Fox

acteur/actrice (5)

Bernie Mac Bernie Mac → Percy Jones
Ashton Kutcher Ashton Kutcher → Simon Green
Zoë Saldana Zoë Saldana → Theresa Jones
Judith Scott → Marilyn Jones
Niecy Nash → Naomi

regisseur (1)

Kevin Rodney Sullivan

producent (3)

Jenno Topping Jenno Topping
Erwin Stoff
Jason Goldberg
Guess Who

Voor Theresa (Zoë Saldana uit Pirates of the Caribbean en The Terminal) en Simon (Ashton The Butterfly Effect Kutcher) is een belangrijk moment aangebroken : Theresa gaat haar nieuwe vlam voorstellen aan haar ouders en als laatste tussenstap voor de eindbestemming, het huwelijk, zullen de twee meteen ook hun verloving bekendmaken. Uitgerekend op de 25e huwelijksverjaardag van haar ma en pa... Ondanks het feit dat een vaste job een belangrijk criterium is waarop Percy Jones (Bernie Mac uit Ocean's Twelve) zijn aanstaande schoonzoon in het verleden steeds heeft geëvalueerd, neemt Simon kort voor zijn bezoek aan de Jones familie in Cranford New Jersey, ontslag bij zijn werkgever. Een extra pobleem is dan nog het verschil qua afkomst. Simon is blank, terwijl Percy Jones (Bernie Mac) zo zwart is als de zwartste zwarte piet die ooit bij Sinterklaas in dienst was. Het is iets wat zorgt voor een spreekwoordelijke valse start wanneer een niet-blanke taxi-chauffeur het paar afzet thuis en door zijn huidskleur voor een eerste persoonsverwisseling zorgt... Nochtans zijn er ook wel wat positieve kenmerken aan Simon. Percy Jones werkt bij de bank en heeft via deze weg alvast zijn huiswerk gedaan om Simon kredietmatig na te trekken. Simon zou op basis van zijn job als beursmakelaar toch wel voor enige financiële stabiliteit kunnen zorgen in de toekomst en qua werkzekerheid valt zijn functie bij het bedrijf ook best wel mee. Maar dat is voor Percy natuurlijk niet voldoende. Hij wil meer weten over de man die straks met zijn Theresa wil door het leven gaan, veel meer ! Simon's verhaaltje van zijn Nascar-verleden zorgt voor nog meer argwaan bij Percy...

Guess Who

Wie het verhaal van deze nieuwste film van Kevin Rodney Sullivan (Barbershop 2) leest, denkt gegarandeerd terug aan komedies als Meet the Parents, Meet the Fockers, enz... Ook nu weer is een eerste ontmoeting met de aanstaande schoon-familie het vertrekpunt.Maar... Guess Who weegt (nog...) een stuk lichter dan de Meet-films met Robert De Niro. De grappen blijven onder het Meet...niveau en zijn nog minder talrijk maar gelukkig niet zo plat als in Meet the Fockers bijvoorbeeld. De grappenvertel-scène tijdens het eten moet zo'n beetje het hoogtepunt geweest zijn van de film en neem van ons aan dat dit al wat wil zeggen... In tegenstelling to de States waar de film in zijn openingsweekend het meeste geld in de bioscoopkassa-laatjes bracht zal Guess Who hier maar matig onthaald worden. Bernie Mac is daarenboven ook al geen acteur die het kopen van een een kaartje voor Guess Who tot een top-prioriteit maakt.

Guess Who

De idee voor deze komedie komt van Bernie Mac zelf. Hij wou een komische variant maken op Guess Who's Coming to Dinner, één van zijn favoriete films, en nam hiervoor contact op met Jenno Toping, producent van Charlie's Angels : Full Throttle waarin Mac ook al te zien was. Voor Mac is het maken van deze film zijn manier om hommage/hulde te brengen aan het realisme van films à la Guess Who's Coming..., alsook aan Spencer Tracy, Sidney Poitier en Katherine Hepburn. Toevallig waren Ashton Kutcher en zijn productie-partner Jason Goldberg bij Katalyst Films ook geïnteresseerd in een gelijkaardig filmproject waarna de koppen werden bij elkaar gestoken. Kutcher was vastbesloten snel werk te maken van dit project en vond zijn motivatie/inspiratie hiervoor in het feit dat hij regelmatig optrok met Sean P. Diddy Combs, terwijl heel wat mensen vonden dat dit dit laatste geen goed idee was. Daarenboven kende Kutcher Mac al van in The Bernie Mac Show waar hij al eens een spotje voor had gemaakt. De twee konden het op de set dus best wel met elkaar vinden, allicht stukken beter dan het publiek met Guess Who.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
25-03-2005 Plaats 1 $ 20.671.446
01-04-2005 Plaats 3 $ 12.716.557
08-04-2005 Plaats 4 $ 7.018.395
15-04-2005 Plaats 5 $ 4.875.712
22-04-2005 Plaats 8 $ 3.513.837
29-04-2005 Plaats 10 $ 2.151.446
Extra informatie

Extra's op de koop-dvd (release 27 september 2005):

  • 7 verwijderde scènes met optioneel audiocommentaar van de regisseur.
  • Bloopers.
  • The making of Guess Who: "Love is the Melody".


Synopsis

Theresa gaat naar het 25-jarig huwelijksfeest van haar ouders en neemt haar verloofde Simon Green mee. Ze is echter één klein detail vergeten te vertellen... Simon is blank! Percy Jones ziet het voorgenomen huwelijk van zijn dochter totaal niet zitten en doet er alles aan om Simon van zijn familie weg te houden, zelfs als hij Simon daarvoor moet opsluiten in de kelder. Wanneer Percy met veel leedvermaak Simons meest gênante geheim blootlegt, leidt dit tot een serie complicaties die alleen maar bewijzen dat vaders het niet altijd bij het rechte eind hebben.