The Flintstones

Gewoon
The Flintstones
1994
langspeelfilm
102 minuten
komedie

acteur/actrice (21)

John Goodman John Goodman → Fred Flintstone
Rick Moranis Rick Moranis → Barney Rubble
Elizabeth Perkins Elizabeth Perkins → Wilma Flintstone
Rosie O'Donnell Rosie O'Donnell → Betty Rubble
Kyle MacLachlan Kyle MacLachlan → Cliff Vandercave
Halle Berry Halle Berry → Rosetta Stone
Elizabeth Taylor Elizabeth Taylor → Pearl Slaghoople
Jay Leno Jay Leno
Sam Raimi Sam Raimi
Dann Florek → mijnheer Slate
Sheryl Lee Ralph → mevrouw Pyrite
Irwin Keyes → Joe Rockhead
Richard Moll → Hoagie
Irwin Keyes → Joe Rockhead
Jonathan Winters → grijze man
Harvey Korman → Dictabird
Melanie Silver → Pebbles
Hlynur Sigurdsson → Bamm-Bamm
Elaine Silver
Jack O'Halloran
Alan Blumenfeld

regisseur (1)

Brian Levant

producent (1)

Bruce Cohen

Reeds van in het begin schreven de Flintstones tv-geschiedenis. Toen ze, op 30 september 1960, voor de eerste keer op antenne gingen, waren deze figuurtjes van William Hana & Joseph Barbera niet alleen de eerste tekenfilmsitcom, ze vormden tevens de eerste animatiereeks die 's avonds in prime time werd geprogrammeerd i.p.v. de gebruikelijke middaguren.

Over een tijdspanne van 6 jaar werden meer dan 165 afleveringen gerealiseerd.  Dat het allemaal nog steeds razend populair is, blijkt uit het grote succes dat deze speelfilmversie te beurt valt.

Vooral gerealiseerd als perfecte marketingfilm amper 1 jaar na Jurassic Park huppelen er alweer dinosaurussen rond, zij het in een vredelievende omgeving : Bedrock, thuishaven van het modale stenen tijdperk concumptiegezin Flintstone.

Naast de visueel treffende casting (de acteurs lijken sprekend op hun tekenfilmvoorbeelden) zijn het vooral de fabelachtige sets die de show stelen.  Voeg daar nog de perfecte animatronics van Jim Henson Workshop en het vlekkeloze computer effecten gegoochel van de ILM-managers bij en je komt bijna ogen tekort om alle achtergrondverrassingen te vatten. 

Zo overdadig mooi de inkleding is, zo te verwachten mak is het eendimensionele verhaal dat zich, behalve in lengte, niet onderscheidt van het stereotiepe tekenfilmlesje van weleer.  Voordeel is dan wel dat wanneer er geen risico's genomen worden, je ook niet met een stupide brij kan opgescheept raken.  Zeker een bekijkje waard dus deze Flintstones, al was het maar om te weten dat het heel, heel erg vroeger ook serieus kon regenen.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
27-05-1994 Plaats 1 $ 37.182.745
03-06-1994 Plaats 1 $ 18.217.035
10-06-1994 Plaats 2 $ 12.660.040
17-06-1994 Plaats 3 $ 7.838.610
24-06-1994 Plaats 5 $ 6.109.440
01-07-1994 Plaats 8 $ 4.537.500
08-07-1994 Plaats 10 $ 2.726.460
15-07-1994 Plaats 10 $ 1.434.295


Synopsis

Bedrock is een rustige en gezellige preshistorische voorstad. De uit rots gehouwen verkavelingen worden bevolkt door sympathieke holbewoners, die een vrij eenvoudig maar niettemin comfortabel bestaan leiden, o.m. dank zij een hele reeks spitsvondige gadgets : een vuilnisvarken dat automatisch alle huisvuil opruimt, een stortbadmammoet, een grasmaaierkreeft, enz...

Na de dagtaak in de naburige steengroeve, lezen de bewoners van Bedrock 'The Bedrock News', een in het lei gegraveerd dagblad, trekken ze naar de plaatselijke bowling of drive-in, of kijken ze naar de nieuwsuitzendingen van CNN (Caves News Network)...
De Flintstones zijn een typisch gezin uit Bedrock. Fred, die aan iedereen luidruchtig laat verstaan het gezinshoofd te zijn, is een wat naïeve en goedlachse reus. Wilma, zijn vrouwtje, is een elegante meid met een engelengeduld (... en dat kan ze best gebruiken om Fred's ontelbare blunders te verdragen !). Zij hebben een dochtertje, Pebbles, en een bijzonder aanhankelijk en enthousiast huisdier, Dino.
De Flintstones wonen ook naast hun beste vrienden, Barney en Betty Rubble. Fred en Barney zijn jeugdvrienden, Betty en Wilma zijn als zusters. Fred heeft een hart van goud. Hij aarzelt dan ook niet om Barney geld te lenen opdat zijn boezemvriend een baby zou kunnen adopteren.