Assault on Precinct 13o

Matig
Assault On Precinct 13
2004
02/03/2005
langspeelfilm
105 minuten
actie

acteur/actrice (10)

Ethan Hawke Ethan Hawke → Jake Roenick
Laurence Fishburne Laurence Fishburne → Marion Bishop
John Leguizamo John Leguizamo → Beck
Maria Bello Maria Bello → Alex Sabian
Matt Craven Matt Craven → Capra
Brian Dennehy Brian Dennehy → Jasper O'Shea
Gabriel Byrne Gabriel Byrne → Marcus Duvall
Jeffrey Ja Rule Atkins → Smiley
Drea de Matteo → Iris Ferry
Aisha Hinds → Anna

regisseur (1)

Jean-François Richet

producent (3)

Jeffrey Silver Jeffrey Silver
Pascal Caucheteux
Stephane Sperry

Het mag dan wel al eeuwen geleden lijken dat John Carpenter nog eens een film draaide die boven de grauze middelmaat uittorende, bij het begin van zijn carrière wist deze cultregisseur écht wel hoe hij, vaak met beperkte middelen, fabuleus goede genrefilms kon draaien. Halloween staat natuurlijk op eenzame hoogte, al is ook de kracht van Assault On Precinct 13 uit 1976 niet te versmaden. Wat op het eerste zicht een goedkoop actiefilmpje blijkt, blijft bij opeenvolgende visies sterk overeind. De film wordt dan ook terecht beschouwd als een klassieke urban western. Hetgeen van meet af aan de bedoeling was van Carpenter - hij liet zich niet voor niets inspireren door het scenario van de Howard Hawks klassieker Rio Bravo en speelde tegelijkertijd ook slim leentjebuur bij Night Of The Living Dead.

Dat was toen, en dit is nu. Hollywood heeft schijnbaar ontdekt dat er in de jaren zeventig en tachtig heel wat kleine filmpjes zijn gemaakt die zijn uitgegroeid tot mini-klassiekers in het horror- en actiegenre. En die worden nu aan de lopende band geremaked. Soms met desastreuze resultaten (The Texas Chainsaw Massacre, Walking Tall), soms met verrassend goede resultaten (Dawn Of The Dead). Hielden we aanvankelijk reeds ons hart vast voor de komende remakes van The Evil Dead en The Fog, na het zien van deze update knijpen we zowaar nog wat harder. Weg is de gebalde rookie-stijl van Carpenter, en in de plaats krijgen we andermaal een ongeïnspireerde videoclipstijlaanpak met jumpcuts à gogo. Vanaf de eerste minuut (een nodeloos stukgemonteerde monoloog van Ethan Hawke) is het meteen duidelijk dat Fransman Jean-François Richet de remake-bal compleet misslaat. En scenarist James DeMonca nog meer : Carpenter hield zijn scenario zo beklemmend en minimalistisch mogelijk, hier wordt alles luid en duidelijk uitgelegd. Op zich misschien een goede zet, maar de inkleuring van het verhaal is helaas ongelooflijk banaal. Of hoe mysterie wordt opgeofferd aan kleurloos binnen de lijntjes kleuren. De cast mag er nochtans zijn : Ethan Hawke, Laurence Fishburne, Drea De Matteo (toch minder sterk op dreef dan in The Sopranos), Maria Bello (die we na het zien van The Cooler voor altijd een warm hart toedragen), Gabriel Byrne, zelfs gouwe ouwe Brian Dennehy… genoeg potentieel voor een stevige B-film. Het scenario is echter ongeïnspireerd, de personages zijn fletse zeemvelletjes en nog voor de film echt uit de startblokken is gespurt, kon het ons al geen barst meer schelen wie op wie aan het schieten was. Laat staan waarom.

Jake Roenick (Hawke) was ooit een veelbelovende undercoveragent, maar na een mislukte drugsoperatie waarbij zijn partners het leven lieten, ziet hij meer heil in een bureaujob. De plaats die hij daarvoor uitkoos is wel zeer low profile : Precinct 13, een afgeschreven afgelegen bureau dat net niet uit de scharnieren valt . Op oudejaarsavond is het bureau enkel bemand door Roenick, de met pensioen gaande Jasper (Dennehy) en de wulpse secretaresse Iris (De Matteo). Wat een dronken en lome feestavond moest worden, verandert al gauw in een spel op leven en dood. Topgangster Marion Bishop (Fishburne) en een paar medegevangenen moeten er immers de nacht in de cel doorbrengen, nadat hun transport strandt in een razende sneeuwstorm. Bishop zit nog geen vijf minuten achter slot en grendel, of twee gemaskerde mannen beginnen een aanval op bureau 13. Hun doel : Bishop bevrijden. Of zit er toch meer achter ? En zijn de gemaskerde mannen wel wie ze pretenderen te zijn ? Veel zal het u allemaal niet kunnen schelen, tenzij u tevreden bent met een avondje ongeïnspireerd schietverkeer. Een B-filmpje dat met de grote jongens wil meespelen, maar dat door de cast en de flarden van het originele scenario net niet volledig afdrijft naar de lagere annalen van de filmgeschiedenis.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
21-01-2005 Plaats 6 $ 6.502.724
28-01-2005 Plaats 10 $ 4.289.986