Adrift

Bijna zeer goed
Adrift (2006)
2006
09/08/2006
langspeelfilm
94 minuten
drama

verdeler

K.F.D. K.F.D.

acteur/actrice (6)

Eric Dane →  Dan
Niklaus Lange →  Zach
Susan May Pratt →  Amy
Richard Speight Jr. →  James
Ali Hillis →  Lauren
Cameron Richardson →  Michelle

regisseur (1)

Hans Horn

producent (2)

Dan Maag
Philip Schulz-Deyle
Adrift (2006)

Je weet hoe dat gaat. Jaren nadat je afscheid nam van goede (school)vrienden kom je nog eens samen. Na al die tijd is elkaar terugzien best wel aangenaam. Je kunt van ideeén wisselen over vroeger, ontmoet eventueel de nieuwe partner, levensgezel(lin) of echtgeno(o)t(e) van iedereen, kortom het is een prettig weerzien.
Voor het zestal in Adrift ging er vijf jaar voorbij na de laatste tocht die ze samen ondernamen. Maar de omstandigheden voor de reénie zijn ideaal : eeuwige vrijgezel Dan heeft de anderen uitgenodigd op zijn jacht - een joekel van wel 18 meter - en wanneer je met schitterend weer, een verjaardagstaart voor Zach en (heel specifiek voor Dan) Michelle als knappe griet die echt smoor op je is, het ruime sop kunt kiezen, kan het niet meer stuk op zoén cruise in ideale omstandigheden.

De enige die wat onwennig is wanneer men van wal steekt is Amy. Niet omdat ze haar baby Sara bij zich heeft, wel omdat ze in haar kindjaren een traumatische ervaring opdeed toen ze met haar vader ging zwemmen. Om die reden houdt ze dan ook voortdurend haar zwemvest aan, de enige manier voor haar om zich wat op haar gemak te voelen. Enkel haar echtgenoot weet waarom precies ze zoveel jaar later nog steeds een enorme angst heeft van water. Maar het vormt voor niemand een beletsel om een feestje te bouwen dat de jetset waardig is. Taart, drank à volonté en daar bedoelen we niet alleen bier mee maar ook champagne. Iedereen is in een zorgeloze en ongedwongen stemming, de tocht kan niet meer kapot... Tot iemand voorstelt om wat te gaan zwemmen. Waarom niet eigenlijk, het is bloedheet en iedereen kan wel wat afkoeling gebruiken. Terwijl de anderen een frisse duik nemen in het uitnodigend blauwe water blijven Dan en Amy aan boord. De twee bespreken nog eens waarom Amy steeds haar zwemvest wil aanhouden tot kapitein Dan tot de actie overgaat, overtuigd dat hij Amy voorgoed van haar angst voor water kan afhelpen door samen in de zee te springen. Het komt psychologisch bijzonder hard aan voor Amy maar het is nog niks vergeleken met de nachtmerrie waarin het zestal na de sprong is terechtgekomen. Want op de vraag waar de ladder hangt om terug in de boot te klimmen heeft zelfs Dan geen antwoord. Er is geen ladder. Wel zes mensen in open zee rond een luxe-jacht met aan boord de kleine Sara.

Adrift (2006)

Het eerste waar je nu aan denkt is natuurlijk Open Water. In 2004 nog één van de verrassendste films van het Filmfestival van Gent én een gewezen Film v/d maand. Niks nieuws denk je, aangevuld met de vrees dat je het allemaal al zult gezien hebben, resulterend in het besluit om de film links te laten liggen. Niet doen. Want Adrift is een bij-zon-der sterk drama.

Regisseur Hans Horn keerde anno 2004 na een tijdje Hollywood en enkele vastgelopen filmprojecten nogal gedesillusioneerd terug naar Duitsland. Het waren het verhaal van Adrift en het succes van Open Water die hem het meest motiveerden om verder te werken aan een project dat later de eenvoudige titel Adrift zou meekrijgen. Dan Maag was makkelijk te overtuigen om de film te gaan produceren. Scenaristen Dave Mitchell en Adam Kreutner die vroeger al verantwoordelijk waren voor het scenario van de zwarte komedie Deadfish met Gary Oldman en Billy Zane begonnen meteen aan het herwerken van het verhaal dat oorspronkelijk Godspeed heette.
Adrift is ook nu weer 'low budget'. Horn slaagde er niet in om de kapitaalkrachtigen van Hollywood met centen over de brug te laten komen. Die vonden het allemaal wel een goed idee maar lieten zich niet overtuigen dat het verhaal een volle 90 minuten kon stand houden. Het waren gelukkig het 'Film Fernseh Fonds Bayern' en de Duitse verdeler en co-producent Universum Film die voor de meeste centen zorgden en op die manier zelfs de mogelijkheid boden om de film in 16mm te gaan opnemen.
Adrift die zich eigenlijk afspeelt in Mexico, werd opgenomen in Malta. De kust heeft een aantal gelijkenissen met de Mexicaanse kustlijn, aangevuld met het extra voordeel dat Malta één van de grootste waterreservoirs ter wereld heeft. Iets moeilijker was het om een geschikt jacht te vinden, één zonder standaard gemonteerde buitenladder met andere woorden. Men vond die wel maar de eigenaar was bijzonder moeilijk te overtuigen om zijn luxe-jacht ter beschikking te stellen van een cast en crew die nog maar weinig harde bewijzen van hun kunnen konden voorleggen.

Adrift (2006)

En wat met de cast ? Susan May Pratt is gekend van de series 'Law and Order' en 'CSI', Richard Speight Jr. van Alias en 'Band of Brothers', Niklaus Lange was te zien in Legally Blonde, Ali Hillis in Kiss Kiss Bang Bang, niet onmiddellijk échte toppers dus. Maar dat hoeft ook niet voor deze schijnbaar onbelangrijke film die een joekel van een nagelbijter blijkt is geworden.
In Adrift zorgt elke nieuwe tegenslag voor een volgende mokerslag bij de kijker. Zalig en driewerf hoera want deze keer passeert er niet heel toevallig op die plaats een vliegtuigje dat de zes opmerkt of is er een vissersbootje dat toevallig voorbijdobbert en de zes stuk voor stuk netjes uit het water vist, aan boord brengt van de droomboot en zo voor het obligate Holly-Happy end zorgt. Zalig.

Koenraad Adams


Synopsis

Zes vrienden vertrekken voor een weekendje op zee met een zeilboot. Ze maken enorm veel plezier en de champagne vloeit rijkelijk. Op een gegeven moment besluiten ze om een frisse duik te nemen. Eens in het water ontdekken ze echter dat ze vergeten zijn om de ladder uit te hangen. En tot overmaat van ramp ligt baby Sarah alleen op de boot... Gebaseerd op waar gebeurde feiten.