Jimmy McHugh
James Francis McHugh

Jimmy McHugh
° 10-07-1894
Boston
Massachusetts
+ 23-05-1969
✞ Leeftijd bij overlijden: 74


genomineerd Oscars ® 1939
genomineerd Oscars ® 1944
genomineerd Oscars ® 1945
genomineerd Oscars ® 1941
genomineerd Oscars ® 1936
5 keer genomineerd voor een Oscar

componist
(6)

Gewoon 2007
Inland Empire → Lovely Way To Spend an Evening
Goed 2003
Anything Else → I Can't Believe You're In Love with Me

Toen hij werkte als kantoorbediende bij het Boston Opera House fungeerde hij ook als begeleider bij repetities. Iets later was hij verantwoordelijk voor het pluggen (=promoten) van liedjes en onderhield op die manier goede contacten met firma’s die muziek uitbrachten.
Het was op dat moment dat hij begon met het schrijven van liedjes waarvan er heel wat echte hits werden: I Can’t Give You Anything but Love, I’m in the Mood for Love, On the Sunny Side of the Street, I love to Whistle, It’s a Most Unusual Day en Singin’ the Blues.
Zijn eerste Broadway-succes boekte hij met Blackbirds of 1928 waarna andere Broadway-shows volgden. Hij werkte voornamelijk met tekstschrijvers Dorothy Fields en Harold Adamson, vanaf 1929 schreef hij heel wat nummers voor Hollywood-films. In The Helen Morgan Story (1957) was hij te zien als gast, in de film waren heel wat van zijn liedjes te horen.

Jimmy McHugh heeft muziek geschreven die vrij tijdloos is gebleken. Zo schreef hij samen met Dorothy Fields ooit Diga Diga Doo waarvan stukjes gebruikt werden voor het nummer Bei mir bist di schoen (Means That You're Grand) dat te horen was in de film Papillon (2018).
Een jaar later was het liedje Where Are you dat hij geschreven had met Harold Adamson en uitgevoerd wordt door Julie London te horen in de film Great (2019).
In 2006 was de song Lovely Way To Spend an Evening dat hij ook al met Harold Adamson had geschreven te horen in Inland Empire, het werd uitgevoerd door het Mantovani orkest. Nog vroeger zorgde het liedje I Can’t Believe You’re In Love with Me dat hij had geschreven met Clarence Gaskill te horen in Anything Else (2003), in een uitvoering van Billie Holliday en Teddy Wilson en zijn orkest.

Oscars ® 1945 Genomineerd Beste nummer
I Couldn't Sleep A Wink Last Night - muziek
Higher and Higher
Oscars ® 1944 Genomineerd Beste nummer
Say A Pray'r For The Boys Over There - muziek
Hers to Hold
Oscars ® 1941 Genomineerd Beste nummer
I'd Know You Anywhere - muziek
You’ll Find Out
Oscars ® 1939 Genomineerd Beste nummer
My Own - muziek
That Certain Age
Oscars ® 1936 Genomineerd Beste nummer
Lovely To Look At - tekst
Roberta