Doris Day
Doris Mary Ann Von Kappelhoff

Doris Day
° 03-04-1922
Cincinnati
Ohio
Verenigde Staten
+ 13-05-2019
✞ Leeftijd bij overlijden: 97


genomineerd Oscars ® 1960
1 keer genomineerd voor een Oscar

Op jonge leeftijd was Doris Day eigenlijk al vastbesloten om danseres te worden in een rondtrekkend gezelschap. Maar een auto-ongeluk toen ze vijftien was besliste daar anders over waardoor ze koos voor een leven als zangeres. Begin de jaren ’40 was ze heel populair als zangeres in de bands van Bob Crosby en Les Brown. Halfweg de jaren ’40 verkocht haar muziek bijzonder goed.

Ze kwam in de filmwereld terecht toen ze op het laatste moment Betty Hutton kon vervangen in de musical Romance on the High Seas van Warner Bros. Deze carrière-wending richting film was een zegen voor haar carrière want al snel bereikte ze de absolute sterrenstatus. Begin de jaren ’50 was ze niet alleen de meest succesvolle maar ook de best betaalde actrice in de Verenigde Staten. Eind de jaren ’50, begin de jaren ’60 werd ze zo’n beetje het uithangbord van onschuldige sekskomedies die meestal door Universal werden uitgebracht, het leverde haar de bijnaam beroepsmaagd op. De vermelde films waar ze verscheen aan de zijde van onder meer Rock Hudson, James Garner en Cary Grant wisten de jaren ’60 op een bijzondere manier op te fleuren.

Privé ging het haar nochtans niet voor de wind. Tijdens haar eerste huwelijk werd ze meermaals geconfronteerd met intrafamiliaal geweld. Haar eerste echtgenoot sloeg haar, van de tweede kreeg ze zomaar de bons, de derde reed een scheve schaats. Drie elementen die alvast zijn opgenomen in haar officiële autobiografie die in 1975 werd uitgebracht onder de titel Doris Day : Her Own Story. Daarin kon je ook lezen dat ze op 13-jarige leeftijd maar liefst een jaar werd opgenomen in het ziekenhuis. Haar eerste echtgenoot (17 jaar !) wordt in het boek omschreven als een muzikant die bovenal een psychopaat was. Day gaf de derde keer haar ja-woord aan producent-manager Marty Melcher. Toen hij overleed na 17 jaar huwelijk bleek dat ook deze trouwerij er niet één was waarin trouw voorop stond. Ook werd snel duidelijk dat het fortuin van 20.000.000 Dollar die Doris Day had verdiend door de jaren heen op een wel heel slechte manier was beheerd en de actrice eigenlijk zo goed als bankroet achterliet na de dood van haar derde man. Doris Day kwam in een depressie terecht en trok zich terug in de Carmel vallei in Amerika. Maar… ze kwam terug in de vorm van een eigen televisieshow, The Doris Day Show die te zien was van 1968 tot 1973. In 1974 werd ze dan schadeloos gesteld voor een bedrag van 22 miljoen Dollar door haar gewezen advocaat dan nog. Die had Melcher immers geholpen om haar geldzaken te beheren (lees : haar fortuin op te souperen). Na een afwezigheid van meer dan 10 jaar stond Doris Day opnieuw in de spotlights toen ze in 1985 en 1986 de host was van de televisiehow Doris Day and Friends.

Oscars ® 1960 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Pillow Talk