Carole Lombard
Jane Alice Peters

Carole Lombard
° 06-10-1908
Fort Wayne
Indiana
Verenigde Staten
+ 16-01-1942
✞ Leeftijd bij overlijden: 33


genomineerd Oscars ® 1937
1 keer genomineerd voor een Oscar

Allan Dwan is de man die de eer heeft om de 'ontdekker' te zijn van deze talentvolle actrice want toen hij Carole Lombard op 13-jarige leeftijd op straat honkbal zag spelen wist hij op één of andere manier dat ze meer kon dan dat alleen.  Een rol als robbedoes in de film A Perfect Crime was het gevolg.  Nadat ze de middelbare school had afgewerkt ging ze werken bij Fox, overleefde ei zo na een auto-ongeluk en sloot zich hierna aan bij de entourage van Mack Sennett.  Dit resulteerde in komedies met daarin ondermeer optredens in badpak en films die we nog het best kunnen omschrijven als 'taartsmijtfilms'.

NIet echt hoogstaande cinema dus maar daar kwam verandering in met haar rol in Twentieth Century van Howard Hawks.  Die wist beter dan Dwan dankbaar gebruik te maken van het talent van Lombard.  Aanvankelijk gebeurde dit in dolkomische films als My Man Godfrey en Nothing Scared maar Lombard was ook te zien in Mr. and Mrs. Smith van Hitchcock en To Be or not to Be van Ernst Lubitsch.

Carole Lombard was geen katje om zonder handschoenen aan te pakken (in sommige films).  Zo gaf ze in Twentieth Century John Barrymore een flinke trap in de maag en ging ze in Nothing Scared op de vuist met Jean Harlow.

Ze is getrouwd geweest met William Powell (die haar na een tijd liet staan voor Jean Harlow) en Clark Gable waarmee ze huwde in 1939.

Lombard kwam op 34-jarige leeftijd om het leven bij een vliegtuigongeluk.

In 1976 werd de biografische film Gable and Lombard uitgebracht waar Jill Clayburgh in de spreekwoordelijke huid kroop van de actrice maar het was allemaal met maar weinig overtuiging.

Oscars ® 1937 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
My Man Godfrey