Violent Night

Gewoon
Violent Night
30/11/2022
2022
langspeelfilm
111 minuten
actie
komedie
misdaad
thriller
horror

verdeler

Sony Pictures Releasing Sony Pictures Releasing

acteur/actrice (13)

John Leguizamo John Leguizamo → Scrooge
Beverly D'Angelo Beverly D'Angelo → Gertrude
David Harbour → de kerstman
Alex Hassell → Jason
Alexis Louder → Linda
Edi Patterson → Alva
Cam Gigandet → Morgan Steel
Leah Brady → Trudy
Andre Eriksen → Gingerbread
Brendan Fletcher → Krampus
Mike Dopud → commandant Thorp
Alexander Elliot → Bert
Mitra Suri → Candy Cane

regisseur (1)

Tommy Wirkola

producent (3)

Kelly McCormick
David Leitch
Guy Danella

director of photography (1)

Matthew Weston

uitvoerend producent (1)

Marc S. Fischer

scenarist (2)

Pat Casey
Josh Miller

beeldmonteur (1)

Jim Page

productieontwerper (1)

Roger Fires

artdirector (1)

Ksenia Markova

kostuumontwerper (1)

Laura DeLuca

componist (1)

Dominic Lewis
Violent Night

En toen dachten ze bij Universal Pictures: laten we eens een kerstactiekomedie draaien. Eentje die de teneur van Die Hard en Home Alone mengt met actiechoreografieën à la John Wick en Nobody en eentje waar David Leitch productioneel ook zijn schouders onder kan zetten. En zo geschiedde: de Noorse gore hond Tommy Wirkola ging aan de slag met een script van Sonic The Hedgehog-duo Pat Casey & Josh Miller en zorgde voor een dosis maretakvertier waarin er meer doden vallen dan in het reeds eerder geparafraseerde Die Hard.

Violent Night

De Peir Nowel van dienst wordt vertolkt door David Harbour: nog steeds elke december op post om kindertjes wereldwijd te verblijden met hun cadeauverzuchtingen, maar de verwondering die hij ooit voelde heeft plaats gemaakt voor cynische scheten en sarcastische zuippartijen. Het is in die lichtelijk geïntoxiceerde toestand dat hij op kerstavond bij een rijke en karikaturaal-vervelende familie getuige is van een home jacking door een bende onverlaten die op zoek zijn naar ettelijke miljoenen die in het huis verborgen zijn. En het zijn onverlaten hoor … zo van de soort die er geen graten inzien om al het huispersoneel koelbloedig naar de eeuwige kerstvelden te sturen zodat ze vrij spel hebben in de villa. Een kerstkomedie heet zoiets dan. Hoe dan ook, kerstman Harbour zorgt voor roet in het misdadige eten door redelijk uit zijn hum met een mokerhamer het gespuis over de kling te jagen. En dat op vraag van de kleine Trudy, het enige echt onschuldige lid van de familie die wordt gerund door een botox-ketterende Beverly D’Angelo.

Violent Night

Het zwakke punt van Violent Night is ontegensprekelijk het script dat nogal zwalpend zijn weg zoekt tussen kerstschmaltz, bruut geweld en makke karakteruitwerkingen. En ons terloops even laat weten dat Claus een stamboom heeft met vikingbloed in de aderen. Violent Night is af en toe te vervelend en hol voor zijn eigen goed, maar er kan tussen alle onzin in wel eens duchtig worden gegrinnikt met de bewust over de top gaande stripgeweldexcessen met als ‘hoogtepunten’ een hamerchoreografie op de tonen van Bryan Adams’ Christmas Time en een inventief gore variatie op een paar valstrikken die van Kevin McAllister tijdens zijn Jommekesjaren eventjes ster van het jaar maakte.

Typisch overgebudgetteerd gewelddadig laweit dus deze Violent Night. Van het soort waar Clarence Odbody zijn hemelse rijstpap met advocaatsaus, vanilleschilfers en muntgarnituur heus niet voor in de steek gaat laten.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
02-12-2022 Plaats 2 $ 13.450.240
09-12-2022 Plaats 2 $ 8.722.766
16-12-2022 Plaats 3 $ 5.054.665
23-12-2022 Plaats 5 $ 3.513.430
30-12-2022 Plaats 6 $ 2.114.465
06-01-2023 Plaats 9 $ 706.820


Synopsis

Een team huurlingen breekt op kerstavond in bij een rijke familie en neemt iedereen in huis in gijzeling. Maar ze hebben niet gerekend op de aanwezigheid van de kerstman. Ze komen er snel achter dat de lieve kindervriend ook een heel andere kant heeft.