Ocean's Eleven (dvd)

Gewoon
Ocean's Eleven (DVD)
2001
dvd
112 minuten
16:09

acteur/actrice (12)

George Clooney George Clooney → Daniel Danny Ocean
Brad Pitt Brad Pitt → Russ Rusty Ryan
Andy Garcia Andy Garcia → Terry Benedict
Matt Damon Matt Damon → Linus Caldwell
Carl Reiner Carl Reiner → Saul Bloom
Elliott Gould Elliott Gould → Reuben Tishkoff
Scott Caan Scott Caan → Turk Malloy
Don Cheadle Don Cheadle
Casey Affleck Casey Affleck
Bernie Mac Bernie Mac
Topher Grace Topher Grace

regisseur (1)

Steven Soderbergh Steven Soderbergh

producent (1)

Jerry Weintraub

scenarist (1)

Ted Griffin

kostuumontwerper (1)

Jeffrey Kurland

componist (1)

David Holmes

Nu lijkt het niet zo erg dat ik morgen moet gaan werken, grapte regisseur Steven Soderbergh toen hij de Oscar van beste regisseur voor Traffic in ontvangst nam. De volgende dag stond hij immers op de set van Ocean's Eleven samen met George Clooney en Brad Pitt. Zoals je uit bovenstaande lijst kunt aflezen, regent het bekende namen in deze film. Vrij logisch als je weet dat Ocean's Eleven een remake is van de gelijknamige prent uit 1960 met Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. en Dean Martin, drie kompanen van de beruchte Rat Pack.

Daniel Ocean (George Clooney) is nog maar net uit de cel of hij smeedt al nieuwe plannen. Dit keer gaat hij het groots aanpakken. Niet één, niet twee maar drie casino's heeft hij op het oog. Een onbegonnen werk voor hem alleen, en daarom worden de beste vaklui samengebracht om de klus te klaren. Met de overval wil Ocean zijn tegenpool Terry Benedict (Andy Garcia) te slim af zijn en zijn ex-vrouw Tess (Julia Roberts) opnieuw voor zich winnen.

Ocean's Eleven is voornamelijk een streling voor het oog én het oor. De film straalt dezelfde sfeer uit als Out of Sight en bevat een aantal dialogen die doen denken aan Pulp Fiction. Soderbergh vertaalt als geen ander perfect de geldzucht en het luxeleven van Las Vegas naar het witte doek via een uitgebreid kleurenpalet. Daarbij komt nog de uitmuntende soundtrack onder toezicht van David Holmes, wat op zich een extra personage vormt. We zouden zelfs durven stellen dat de soundtrack beter is dan de film zelf. Holmes brengt een gesmaakte mix van breakbeats en riffs overgoten met een sausje van funky vibes en de leukste dialogen uit film.

Wat de acteurprestaties betreft valt op, dat de grote namen elkaar van het scherm verdringen, waardoor het de kleinere sterren zijn die met alle aandacht gaan lopen. Hilarisch is zo de rol van Elliot Gould (de vader van Monica uit Friends) en het duo Scott Caan en Casey Affleck. De enige die een vuist kan maken tegenover de kleine garnalen is Brad Pitt. Zijn casual vertolking doet ons met heimwee denken aan Meet Joe Black, wanneer hij voor het eerst pindakaas proeft. Over Julia Roberts kunnen we niets meer vertellen, dan dat ze er weer stralend uitziet.

De dvd bevat een aardig aantal extra's zoals bijvoorbeeld de audio commentaar van Brad Pitt, Matt Damon en Andy Garcia. Uit hun anekdotes blijkt opnieuw hoeveel plezier ze hebben beleefd tijdens het filmen. Ze verklappen ook een aantal inside jokes, zo zie je Brad Pitt bijna in elke scène eten of drinken, en is er de scène waarin Topher Grace (Eric uit That 70's Show) alle aandacht krijgt van fans terwijl de 'echte sterren' Pitt en Clooney afdruipen. Verder kom je in 'The Look of the Con' van designer Jeffrey Kurland alles te weten over de kostuums, want zo verbergt kledij de naaktheid, terwijl een maatpak je persoonlijkheid geeft.

Didier Van Hoorebeke

Extra's

  • Audio commentaar Steven Soderbergh en Ted Griffin (scenarist)
  • Audio commentaar Brad Pitt, Andy Garcia, Matt Damon
  • Achter-de-schermen documentaire (14')
  • The Look of a Con (9')
  • Bioscooptrailer, 2 teaser trailers
  • Bijkomende extra's voor dvd-Rom: links en Are You In Or Out? test