My Girl

Gewoon
My Girl
1991
18/06/1992
langspeelfilm
102 minuten
drama

acteur/actrice (7)

Dan Aykroyd Dan Aykroyd →  Harry Sultenfuss
Macaulay Culkin Macaulay Culkin →  Thomas J.
Jamie Lee Curtis Jamie Lee Curtis →  Shelly De Voto
Anna Chlumsky Anna Chlumsky →  Vada Sultenfuss
Griffin Dunne Griffin Dunne →  Mr. Bixler
Richard Masur Richard Masur →  Phil Sultenfuss
Peter Michael Goetz →  Dr. Welty

regisseur (1)

Howard Zieff

producent (1)

Brian Grazer Brian Grazer

My Girl is een mengelmoes van ingrediënten getapt uit de golf recente sentimentele dramaatjes genre The Man in the Moon en Dying Young. Met de eerste vernoemde prent heeft My Girl het thema overeenkomstig (een jong meisje kampt met identiteitsproblemen), terwjil Julia Roberts' snotteruitstapje best een alternatieve titel voor dit product had kunnen zijn.

Het hoofdpersonage is de elfjarige Vada Sultenfuss (Anna Chlumsky) die, ook al bekijkt ze het leven van een guitige kant, dageiljks geconfronteerd wordt met de dood of een nauw aanleunend aspect daarvan. Pa Sultenfuss (Dan Aykroyd, dikker dan ooit) is immers begrafenisondernemer en stapelt zodoende de lijken op in de kelder. Voorts kampt Vada met schuldgevoelens omdat haar moeder overleed in het kraambed. Vada zoekt soelaas bij haar leraar Engels (Griffin Dunne) en genegenheid bij Shelly (Jamie Lee Curtis) die als schoonheidsspecialiste de lijken een fleurig kleurtje bezorgt. Wanneer Shelly echter een boontje blijkt te hebben voor pa Sultenfuss, maakt de sluimerende affectie plaats voor jaloerse surrogaatgevoelens.

Vada's dagelijkse speelkameraad is haar leeftijdsgenootje Thomas J. (Macauley culkin), maar ook voor hem heeft de scenarist van dienst een minder fraai einde in het verschiet...

My Girl is een goedbedoelde poging om een fijngevoelige familietragedie in beeld te brengen, die vooral steunt op de nog onbesproken charme van de kindersterretjes Culkin en Chlumsky.
De Home Alone-miljonair is wel niet zo omnipresent aanwezig als de affiche doet uitschijnen, maar zijn (belangrijke) bijrol zal de 'fans' zeker niet ontgoochelen. My Girl rekent vooral op de spreekwoordelijke lach en traan, en biedt derhalve waarschijnlijk genoeg potentieel om de gevoeligste exemplaren van de doelgroep (vrouwen en kinderen) een snottersymfonie te laten aanheffen tijdens de slotverwikkeling.

Regisseur Howard Zieff (The Dream Team) brengt de kinderproblemen in beeld met de gratie van een automatische piloot : hij heeft het immers allemaal al eens eerder gezien. Wij ook.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
29-11-1991 Plaats 2 $ 12.391.783
06-12-1991 Plaats 3 $ 6.724.962
13-12-1991 Plaats 6 $ 4.008.801
20-12-1991 Plaats 9 $ 2.712.878
27-12-1991 Plaats 10 $ 4.316.126
03-01-1992 Plaats 10 $ 3.807.467


Synopsis

Dit wordt de spannendste zomer van Vada Sultenfuss, de enige dochter van weduwnaar/begrafenisondernemer Harry Sultenfuss. Harry is een gesloten, sobere en ernstige man die de dood van zijn vrouw nooit echt heeft kunnen verwerken. Vada daarentegen, is een levendig jong meisje dat samen met haar boezemvriendje Thomas J. (Macauley Culkin) het dagelijks leven van haar omgeving opvrolijkt.
Op een dag komt de charmante en vrijgevochten Shelly de Voto (Jamie Lee Curtis) bij Harry werken. Haar komst verandert het hele huisgezin. Harry wordt hopeloos verliefd. Vada heeft hem nog nooit zo gelukkig gezien ! Vada wordt jaloers maar weet niet hoe ze haar gevoelens moet verwerken. Ondertussen wordt zij zelf hopeloos verliefd op haar leraar. Ze besluit een zomercursus poëzie te volgen hem haar liefde te verklaren ! Thomas J. begrijpt dit alles niet zo goed maar staat haar zo goed als mogelijk bij. Met muziek van James Newton Howard.