The Mothman Prophecies (DVD)

Middelmatig
The Mothman Prophecies (DVD)
2001
dvd
120 minuten
thriller
16:09

acteur/actrice (4)

Richard Gere Richard Gere →  John Klein
Laura Linney Laura Linney →  Connie Parker
Will Patton Will Patton →  Gordon Smallwood
Lucinda Jenney →  Denise Smallwood

regisseur (1)

Mark Pellington

producent (1)

Gary Lucchesi Gary Lucchesi


The Mothman Prophecies is gebaseerd op waargebeurde feiten, gesitueerd rond 1966-'67. Dertien maanden lang zagen de inwoners van het stadje Point Pleasant in West Virginia vreemde verschijningen. Getuigen spraken van een vijf meter groot vliegend wezen met als opvallendste kenmerk twee grote rode ogen. De lokale pers zette hun tanden in de verhalen en doopten de mysterieuze figuur The Mothman, naar een personage uit de Batman-reeks. De hele folklore trok ook de interesse van auteur John Keel. Zijn boek vormt de basis voor deze film.

Richard Gere is John Klein, een journalist van de Washington Post. Al zijn hele leven zoekt hij naar feiten waarop hij zijn artikels baseert. Wat hem nu overkomt gaat echter zijn petje te boven. Verscheurd door een persoonlijk verlies, gaat hij op zoek naar antwoorden over een vreemde figuur. Zijn zoektocht leidt hem naar Point Pleasant. Wat hij daar ontdekt, ruikt verdacht veel naar een X-File. Elk moment verwacht je dan ook dat Mulder en Scully met hun badge komen zwaaien, maar het mag niet zijn. Er is wel een leuk stukje dialoog die afkomstig zou kunnen zijn van Fox Mulder. John Klein vraagt op een bepaald moment waarom de Mothman dan gewoon niet met hem spreekt. Hij krijgt als antwoord dat de mens toch ook niet met een kakkerlak praat.

De regisseur Mark Pellington (Arlington Road) omschrijft de film als een psychologische thriller met surrealistische trekjes. Bizar is het zeker. Bijvoorbeeld wanneer John Klein een telefoontje krijgt van iemand die zichzelf Indrid Cold noemt. De persoon aan de andere kant van de lijn kan je vergelijken met een Big Brother zonder camera's. Hij of het weet perfect wat John doet en denkt zonder hulpmiddelen. Al even bizar is dat we nooit zekerheid krijgen of die Mothman nu al dan niet bestaat. In de bijrollen herken je Laura Linney, die na Primal Fear opnieuw het scherm deelt met Richard Gere, Will Patton (Armageddon) en Debra Messing uit de hilarische televisieserie Will & Grace.

'Search for the Mothman' is een documentaire die je als extra op deze dubbele koop-DVD vindt. Het wakkert de geheimzinnigheid van de film verder aan. Inwoners van Point Pleasant getuigen dat alles in de doofpot werd gestopt. Mannen gekleed in het zwart ontvreemden immers al het bewijsmateriaal. Het blijkt ook dat de figuur van de Mothman al veel vroeger werd waargenomen. De indianen hadden het over een Dondervogel. Bovendien wordt het wezen waargenomen voordat een grote catastrofe gebeurt, zoals voor de ramp in Tsjernobyl en de aardbeving in Mexico City van 1985. Is de Mothman een boodschapper die ons wil waarschuwen voor dreigend onheil of is het zelf de oorzaak van allerlei ellende ? Andere extra's zijn de making of, een aantal interviews met de regisseur, producent en acteurs. Naast 4 Amerikaanse trailers, krijgt je er ook de Franse trailer, en de videoclip van Low with tomandany's monotone 'Half Light' er bovenop. Alleen hebben we de vermelde featurette van zes minuten niet op de DVD gevonden.

Didier Van Hoorebeke
Extra's

  • Search for the Mothman (45')
  • Making of (15')
  • 5 korte interviews met onder meer Richard Gere, Laura Linney en regisseur Mark Pellington
  • 3 trailers
  • 3 teasers
  • B-Rolls
  • Clip Half Light