Love Is Strange

Middelmatig
Love Is Strange
2014
12/11/2014
langspeelfilm
94 minuten
komedie

verdeler

ABC ABC

acteur/actrice (10)

John Lithgow John Lithgow →  Ben
Alfred Molina Alfred Molina →  George
Marisa Tomei Marisa Tomei →  Kate
Darren Burrows →  Elliot
Charlie Tahan →  Joey
Cheyenne Jackson →  Ted
Manny Perez →  Roberto
Tatyana Zbirovskaya →  Zlata
Olya Zueva →  Eugenia
Jason Stuart →  Officiant

regisseur (1)

Ira Sachs

producent (5)

Lucas Joaquin
Lars Knudsen
Jay Van Hoy
Ira Sachs
Jane Baron Sherman
Love Is Strange

Sommige films lopen over van goede bedoelingen, andere gaan er dan weer bijna aan ten onder. “Love Is Strange” is er zo een. Aan de acteurs ligt het alvast niet: meer zelfs, de mooie acteerprestaties van John Lithgow en Alfred Molina zijn zowat de belangrijkste redenen om tot aan het eind bij de les te blijven in deze zoetmeanderende relatietragikomedie.

De heren kruipen in de huid van Ben en George, een homoseksueel koppel dat al negenendertig jaar lief en leed deelt in hartje New York. Ben (Lithgow) is gepensioneerd, George (Molina) is muziekleraar in een katholieke school. Om hun samenzijn van veertig jaar gepast te vieren, besluiten ze te huwen: kwestie van extra romantisch de herfst van hun leven te kunnen ingaan. De bruiloftsklokken krijgen echter een wrange nasmaak als George wordt ontslagen: volgens de letter van het reglement mag George niet openlijk uitkomen voor een denkwijze die niet door de katholieke leer wordt omschreven. Ze bastards.

Love Is Strange

Nu George zonder werk zit en Ben het moet zien te rooien met zijn pensioen, zien de twee zich genoodzaakt om hun flat downtown te verkopen. In afwachting dat ze een nieuwe woonst vinden, gaan ze tijdelijk ‘uit elkaar’: Molina vindt onderdak bij een homoseksueel politiekoppel in hetzelfde appartementsgebouw, Lithgow trekt in bij het gezin van zijn neef Elliot (Darren Burrows). Een gezin dat verder nog bestaat uit Elliots vrouw Kate Marisa Tomei) en hun zoon Joey (Charlie Tahan, de stem van Victor in Tim Burtons “Frankenweenie”). Zelfs al is Ben eigenlijk zowat de liefste gepensioneerde van de hele wereld, toch ontwricht zijn aanwezigheid het gezin van Elliot. Kate kan zich niet concentreren op het schrijven van een nieuw boek, en Joey begint volop puberaal te rebelleren. George heeft het dan weer moeilijk om gelukkig te zijn zonder Ben, en beide heren voelen dat hun gedwongen scheiding toch niet echt zo’n goede oplossing was. Een nieuwe woonst vinden blijkt door hun precaire financiële situatie echter niet zo vanzelfsprekend.

Regisseur en coscenarist Ira Sachs putte uit zijn eigen leefsituatie bij het uitwerken van “Love Is Strange”. Hij is eveneens een gehuwde homo, en zijn partner is – net als John Lithgow in de film – schilder. Met “Love Is Strange” wou hij een liefdesverhaal schrijven dat even romantisch is als eender welke tienerromance, maar dat evenzeer aandacht had voor de problemen die relaties op latere leeftijd met zich kunnen meebrengen. Zeker als het gaat om een gelijkeseksenhuwelijk in een maatschappij die dat misschien wel openlijk goedkeurt, terwijl achter de muur echter vaak kwalijke repercussies verborgen zitten.

Love Is Strange

Toch gaat “Love Is Strange” vooral om de liefde: Sachs strooit kwistig met de suiker bij het portretteren van de romance tussen Lithgow en Molina. Wat mooi is, al raakt hij in het uitlijnen van het script niet veel verder dan voor de hand liggende platitudes. De conflicten tussen Lithgow en zijn familie blijven te netjes en te braaf gekalibreerd, en Sachs krijgt de vlam niet echt in de pan – een paar mooi geobserveerde scènes ten spijt. Het lijkt wel alsof hij in de eerste plaats een soort highbrowsoap voor de culturele goegemeente wou maken, en uiteindelijk zowel met zijn eigen beperkingen – de regie is vrij flets - als die van het familiefilmgenre werd geconfronteerd. En Sachs was blijkbaar tevreden met het aanhalen van onrecht (onverdraagzaamheid naar homo’s toe, en dan vooral door de maatschappij als geheel) dan er echt een gebalde vuist tegen te maken. Waardoor klasbakken Lithgow en Molina de echte helden blijken in deze voor de rest vrij onopvallende kwinkslagtearjerker die zich naar het eind toe zelfs als coming of age-drama positioneert.

Gezien op het Filmfestival van Gent (2014).

Alex De Rouck


Synopsis

Na een relatie van 39 jaar besluiten Ben (John Lithgow) en George (Alfred Molina) om officiëel te trouwen. Helaas raakt George daardoor zijn job als gepassioneerde muziekleerkracht kwijt en kunnen ze hun New Yorkse appartement niet langer betalen. Noodgedwongen gaan ze even apart wonen : Ben trekt in bij zijn neef, George bij een stel vrienden. Hun tijdelijke scheiding zorgt voor de nodige hilariteit maar valt hen toch zwaar…

Een film 'binnen Competitie' op het Filmfestival van Deauville (2014).