The Lord of the Rings : The Fellowship of the Ring (DVD)

Zeer goed
The Lord of the Rings : The Fellowship of the Ring (DVD)
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar
2001
DVD
208 minuten
avontuur
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
DTS Ⓡ
16:09

acteur/actrice (15)

Elijah Wood Elijah Wood →  Frodo Baggins
Ian McKellen Ian McKellen →  Gandalf
Sean Astin Sean Astin →  Sam
Liv Tyler Liv Tyler →  Arwen
Orlando Bloom Orlando Bloom →  Legolas
Cate Blanchett Cate Blanchett
Sean Bean Sean Bean
Viggo Mortensen →  Aragorn/Strider
Billy Boyd →  Pippin
Dominic Monaghan →  Merry
Ian Holm →  Bilbo Baggins
Christopher Lee →  Saruman
John Rhys-Davies
Hugo Weaving
Andy Serkis

regisseur (1)

Peter Jackson

producent (3)

Peter Jackson
Barrie M. Osborne
Tim Sanders

Voor wie nog nooit van The Lord Of The Rings heeft gehoord, schetsen we graag nog even de plot. Duizenden jaren geleden maakte Sauron, de heerser van Mordor, een stapel magische ringen. Hij verdeelde deze onder de leiders van Midden-aarde. In het grootste geheim maakte hij ook één ring die krachtiger is dan alle andere ringen, en hem zo de totaalheerschappij geeft over Midden-aarde. Het komt tot een ultieme oorlog, waarin Sauron zijn ring verliest en verslagen wordt. De ring overleeft en wordt voor duizenden jaren vergeten. Tot de Hobbit Bilbo Baggins hem terugvindt. Bilbo beseft niet welk juweel hij nu bezit. Midden-aarde wordt opnieuw bedreigd, want de donkere krachten in Mordor hebben nieuwe adem gevonden. De ring belandt via Bilbo in de handen van Frodo. Hij is de uitverkorene die naar Mordor zal reizen om de ring daar te vernietigen. Hij krijgt naast de hulp van Sam, Pippin en Merry, drie andere Hobbits, ook de hulp van Gandalf, Boromir, de geheimzinnige Aragorn, dwerg Gimli en elf Legolas. Zij vormen het broederschap van de ring waarop alle hoop rust.

De speciale editie DVD van The Lord Of The Rings : The Fellowship Of The Ring, bestaande uit vier glimmende DVD-schijfjes, is er één om in huis te halen. Regisseur Peter Jackson overtreft zichzelf nog maar eens. De brave man kroop na de bioscooprelease, en na de eerste DVD-uitgave, opnieuw in de montageruimte en voegde zo maar eventjes 30 minuten extra beeldmateriaal toe aan het eerste deel van J.R.R. Tolkiens trilogie ! We hebben dus reden tot juichen. Elke seconde, elk shot en beeld is een hemels paradijs. De extra minuten maken de film nog interessanter en nog vollediger. De personages en hun achtergronden worden meer uitgediept en maken de prent gewoon beter dan die tot nu toe was.

Het aantal extra's is niet te overzien. We worden getrakteerd op vier audiotracks waardoor je de film opnieuw en opnieuw en opnieuw kunt bekijken en beluisteren. Iedereen heeft wel zijn verhaal of zijn versie van de feiten die verbonden zijn aan een bepaalde scène. Telkens ontdek je iets nieuws. De gesprekken tussen Gandalf en Bilbo lijken doodgewoon, maar zijn een briljant staaltje van optische illusie en trucages. Als je wilt weten waarom de nieuwe scènes werden toegevoegd, dan beluister je best ook even de audiotrack van de regisseur en scenaristen. Al deze informatie zorgt ervoor dat men nog meer respect krijgt voor de enorme prestatie die Peter Jackson en zijn crew hebben geleverd. Het maakt deze film en deze DVD-uitgave meer dan de moeite waard.

In 'From book to script' vertelt Peter Jackson dat het helemaal niet zo eenvoudig was om het meest gelezen boek in de 20ste eeuw, op de Bijbel, na te verfilmen. Zo was de filmstudio Miramax enkel geïnteresseerd in één film. Jackson klopte dan maar aan bij New Line. Die studio vond het dan weer onlogisch om maar twee films te draaien. Ze gaven de voorkeur aan drie stuks. Het betekende wel dat het oorspronkelijke script herschreven moest worden. Phillippa Boyens en Jacksons vrouw Fran Walsh focusten zich op de emotionele kant van het verhaal, zoals het kussen, terwijl de vechtscènes de dada's waren van Jackson zelf. Het hele scenario werd zorgvuldig uitgetekend in storyboards door Christian Rivers, en dat kan je in 'visualizing the story' allemaal zelf bekijken. Zo ziet de uiteindelijke proloog er anders uit dan de definitieve versie. Oorspronkelijk vertelde Frodo het verhaal van Isildur, en vervolgens Gandalf. Maar uiteindelijk horen we de stem van Galadriel, omdat door haar onsterfelijkheid als elf het geloofwaardiger overkomt wanneer ze praat over het ontstaan van de ring en hoe de legende een mythe werd.

Als je de extra's bekijkt dan zijn ze in het algemeen een uitbreiding van de extra's die op de eerste DVD-versie staan. De bijdrage van tekenaars Alan Lee en John Howe wordt opnieuw uitgelegd in de extra over het design van de film. Hun tekeningen waren de inspiratiebron voor heel veel decors, zoals de Gouw, Rivendel en de donkere mijnen van Moria. Iedereen mocht en gaf hun creativiteit de vrije loop, maar uiteindelijk besliste Jackson wat werkte en wat niet. En telkens als hij zijn keuze had gemaakt, kreeg het de stempel P.J. Approved. Fans van de geschreven versie zijn het niet altijd eens met de keuzes die werden gemaakt. Sommige scènes komen niet overeen met wat er in het boek staat, en andere stukken worden niet verteld, omdat Jackson geen letterlijke verfilming wou, want dan was hij vandaag nog bezig. Je moet keuzes maken die het verhaal ten goede komen en in de geest van Tolkien. Ook de animaties en een bezoekje aan de WETA workshop waar alle wapens worden gemaakt verdienen de nodige aandacht. Op het derde DVD-schijfje wordt ook stilgestaan bij de figuur van Tolkien, de vader van Midden-aarde en zijn al zijn bewoners. Hij had 12 jaar nodig om zijn mythologie te vervolledigen. Rome is ook niet in één dag gebouwd.

De vierde DVD belicht meer de kant van de acteurs en het inblikken van de prent. Heel leuk was het stukje over de stand-ins. Dat zijn een groep van Indische dwergen die instonden voor het contrast qua gestalte tussen de Hobbits en de andere figuren. Liefhebbers van trivia worden ook op hun wenken bediend. Een dag in het leven van een Hobbit is lang, want nog voor het ochtendglorie zaten de acteurs onder de make-up, en kregen ze een ander stel voeten aangemeten. Sean Austin, die Sam speelt, hield heel nauwlettend bij hoeveel keer hun voeten niet in beeld waren, slechts 50 van de 274 dagen. En dat is behoorlijk veel, want het duurde drie uur om die dingen aan te doen ! Dominic Monaghan (Merry) vertelt ook over zijn bijna doodservaring toen hij een houten splinter in zijn voet kreeg. Telkens hij daarna zich wat vreemd gedroeg, vroeg iedereen of hij opnieuw last had van een splinter. Enkele van de leuke weetjes zijn de twee kleine Hobbits op het verjaardagsfeest voor Bilbo, dat zijn namelijk de kinderen van Jackson en zijn vrouw Fran. Acteur Andy Serkis, die leven geeft aan het wezen Gollum, heeft ook de stem ingesproken van de Zwarte Rijder, die opzoek gaat naar Frodo aan het begin van de film, terwijl Fran Walsh zorgt voor het gekrijs van de negen Nazg?l. Tijdens de opnames is er zelfs een dode gevallen ! De duizendpoot, die je even ziet als de Zwarte Rijder, bijna de vier Hobbits ontdekt in het bos, vermoordde zijn filmcollega de weta, een insect dat je vaak in Nieuw-Zeeland aantreft, tijdens het filmen. Dieren kunnen ook een groot ego hebben. Andrew Leslie, de director of photography noemt verder The Fellowship Of The Ring spottend de grootste low-budget film in de gehele filmgeschiedenis. Geen enkele andere film deed het beter met een immense crew, 15 maanden filmwerk en een totaalbudget van 270 miljoen dollar. Daar tegenover staat een wereldwijde opbrengst van zo'n slordige 860 miljoen dollar. Deze lowbudget film heeft het alvast niet slecht gedaan. Een bijkomende reden om deze DVD aan te schaffen, is dat er hier en daar al een tipje van de sluier wordt opgetild over The Lord Of The Rings: The Return Of The King.

Didier Van Hoorebeke

Extra informatie

 

Extra's

 • Disc 1 en 2 : Audiotrack Peter Jackson, Fran Walsh, Phillippa Boyens
 • Disc 1 en 2 : Audiotrack design team
 • Disc 1 en 2 : Audiotrack production & post-production team
 • Disc 1 en 2 : Audiotrack cast
 • Disc 3 : Documentaire JRR Tolkien maker van Midden-Aarde (22')
 • Disc 3 : Documentaire From book to script (20')
 • Disc 3 : Documentaire Visualizing the story (40')
 • Disc 3 : Documentaire Design & building Middle-earth (84')
 • Disc 3 : Documentaire Middle-earth Atlas
 • Disc 3 : Documentaire Nieuw-Zeeland als Middle-earth (9' 47)
 • Disc 4 : Filming The Fellowship Of The Ring (85')
 • Disc 4 : Visual effects (16')
 • Disc 4 : Post production: Putting it all together (12')
 • Disc 4 : Digital Grading (12')
 • Disc 4 : Sound & music (25')
 • Disc 4 : The Road goes ever on? (5')