The Incredibles

Bijna zeer goed
The Incredibles
2004
24/11/2004
langspeelfilm
105 minuten
animatie

verdeler

Buena Vista Buena Vista

acteur/actrice (15)

Craig T. Nelson Craig T. Nelson → Bob Parr/Mr. Incredible (stem)
Holly Hunter Holly Hunter → Helen Parr/Elastigirl (stem)
Samuel L. Jackson Samuel L. Jackson → Luciius Best/Frozone (stem)
Jason Lee Jason Lee → Sydrome (stem)
Elizabeth Pena Elizabeth Pena → Mirage (stem)
Wallace Shawn Wallace Shawn → Gilbert Huph (stem)
John Ratzenberger John Ratzenberger → the Underminer (stem)
Sarah Vowell → Violet Parr (stem)
Spencer Fox → Dash Parr (stem)
Jean Sincere → (stem)
Brad Bird → Edna Mode (stem)
Dominique Louis
Teddy Newton
Eli Fucile
Michael Bird

regisseur (1)

Brad Bird

producent (1)

John Walker
The Incredibles

Mr. Incredible heeft een bijzonder druk leven. Er wordt hem nauwelijks enige ademruimte gegund, hij heeft geen tijd om te bekomen van de gedane inspanningen bij één of andere spectaculaire redding of heldhaftige tussenkomst of er biedt zich alweer een nieuwe noodsituatie aan. Een handje toesteken bij een politiepatrouille die in achtervolging is op een bende schietende criminelen, een poes die in een boom is geklauterd en niet meer naar beneden wil terug tot bij zijn bejaard baasje brengen, een overval verijdelen, vermijden dat een voertuig dat aan hoge snelheid afstormt op een breuk in de rails gaat neerstorten, je zegt het en mijnheer Incredible komt op een gepast manier tussen. Maar geef toe, mister Incredible klinkt zoveel leuker en The Incredibles wordt zowel in de originele als in de gesynchroniseerde/Vlaamse versie uitgebracht door Buena Vista. Maar niet iedereen is even gelukkig met onze held in het blitse, rode pak. Het zal wel wat te maken hebben met de stelling This is America, you can sue anyone want wanneer iemand die van een flatgebouw springt als wanhoopsdaad door de nochtans drukbezette Mr. Incredible op het nippertje nog wordt gered, wordt de lifesaver toch aangeklaagd. Ook de inzittenden van de bovengrondse metro stappen naar de rechtbank en onder druk van zoveel klachten gaat men alles bundelen in één grote rechtszaak. Vonnis: de held mag inpakken en worden op non-actief gezet. Het zal wel een deel van de uitspraak of de gemaakte afspraken zijn maar vanaf nu moet Mr. Incredible zich terugtrekken en in de anonimiteit verdwijnen. Dat betekent geen straffe toeren meer uithalen en de felgekleurde plunje definitief opbergen in de kleerkast. De officiële term hiervoor: het fameuze 'Superhero Relocation Program'... Hetzelfde gaat trouwens op voor zijn echtgenote, mevrouw Elastigirl (de naam verraadt haar belangrijkste eigenschap bij haar reddingswerk) en ook de twee kinderen Dash (een debuterende Spencer fox) en Violet blijven beter ook hun uiterste best doen om niet op te vallen. En Jack-Jack, de jongste telg van de familie, die beschikt duidelijk niet over superkrachten dus het wordt voor deze familie allicht het einde van een spraakmakende generatie.

Mr. Incredible neemt dan maar een baantje bij een verzekeringsbedrijf. Advies geven aan klanten denk je dan maar de grote baas van deze onderneming legt zijn prioriteiten elders. Er steeds voor zorgen dat niet moet uitbetaald worden en geen contracten afsluiten die zouden kunnen geld kosten of kunnen betekenen dat schadevergoeding moet uitbetaald worden. Maar Mr. Inc. heeft het hart op de goede plaats en krijgt het door zijn andere aanpak regelmatig aan de stok met zijn baas.

The Incredibles

Maar dan komt er toch een lichtpuntje in zijn leven. Thuis krijgt hij een geheime boodschap van iemand die een beroep wil doen op hem op basis van zijn vroeger geleverde heldendaden. Hij is dan wel niet langer in vorm maar probeert om zo snel mogelijk weer fit te geraken voor de klus. De enige moeilijkheid is dat hij Elastigirl (Holly Hunter die voor het eerst in haar carrière een personage in een animatiefilm voorziet van haar stem) niet mag verklappen dat hij terug een opdracht heeft als vroeger dus hij maakt zijn vrouwtje wijs dat hij naar een congres moet voor de firma. Maar die komt het na verloop van tijd natuurlijk toch wel te weten, onder andere door een telefoontje met de kleermaakster Edna Mode (stem van regisseur Brad Bird!), ook voor haar een oude bekende...

Brad Bird bewijst met deze film dat hij tot veel meer in staat is dan wat voor het beëindigen van deze film in zijn filmografie stond vermeld. Dit is duidelijk een flinke trap hoger op de filmladder dan The Simpsons en The Iron Giant. Toen Bird het idee voor deze deze film in scenariovorm aan het gieten/schrijven was, was hij zelf pas vader geworden. Het verklaart de belangrijke positie die de familie krijgt in deze film net als zaken als ouder worden en een goede vader (willen) zijn.

The Incredibles

The incredibles klopte in zijn openingsweekend in de States nipt het Box Office record van Finding Nemo met een slordige 400.000 Dollar en bleef hiermee alvast ook een stuk boven onze verwachtingen. Het verhaal leek niet zo aantrekkelijk als van de Nemo-film en de trailers lieten maar een fractie zien van waartoe men in staat is bij Pixar. En over het verhaal gaf men ook maar weinig prijs. Maar toch is het ook nu weer genieten van deze Pixar-productie die het vooral moet hebben van zijn grafische uitwerking en de talrijke leuke personages en figuurtjes die schattig en prachtig getekend zijn, we dachten zelfs even dat de twee oudjes op het einde van de film een verwijzing waren naar Jack Lemmon en Walter Matthau maar dat zal allicht te maken hebben met het inbeeldingsvermogen en de fantasie die door dit soort films enorm wordt aangewakkerd. Lucius Best bijvoorbeeld is duidelijk getekend naar de man die de stem voor zijn rekening neemt, inbegrepen de attitude van Samuel L. Jackson in een aantal van zijn films.

Zoals bij elke Pixar-film (Monsters Inc., Finding Nemo, Toy Story,...) heeft men oog voor detail en is men enkel met het allerbeste tevreden. Het haar van Elastigirl bijvoorbeeld maar ook de haardos van de meeste andere personages zijn zo gedetailleerd dat je de haartjes bijna kunt tellen, niet zomaar een snel bruin of blond ingekleurd oppervlak dus. Het prachtige, lange, zwarte haar van Violet wordt door de makers dan ook gezien als één van de belangrijkste technische/CGI-realisaties in de film. Nooit eerder had iemand een dergelijk kapsel op zo'n overtuigende manier gebracht als nu. Het eindproduct is dus ook nu weer af, de manier waarop de makers spelen met dingen als vuur, water, licht, enz... is ook nu weer heel opmerkelijk. Maar los van wat men op technisch vlak heeft gerealiseerd, missen we toch wel de creatieve vondsten uit Finding Nemo. The Incredibles kent een bijzonder sterke start met heel veel goede grappen en leuke actievolle scènes. Allemaal veelbelovend maar dan valt het toch wel wat terug en wordt duidelijk dat het verhaal niet zo meeslepend is als zijn flitsende start liet vermoeden. Het houdt allicht verband met het vrij hoge James Bond-gehalte van The Incredibles want niet alleen de muziek had zo voor de volgende 007-film kunnen gebruikt worden (let maar eens op de eindgeneriek), sommige scènes lijken wel een 3D animatie-uitvoering te zijn van Bond-scènes uit het verleden of voor de toekomst. Die waarin men onder het eiland Nomanisan vaart/duikt op weg naar zijn bestemming is slechts één voorbeeld hiervan. Frozone doet ons dan weer overduidelijk denken aan Spiderman en de Green Goblin in die film terwijl de manier waarop de grootsteden worden aangevallen ons doet denken aan War of the Worlds.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
05-11-2004 Plaats 1 $ 70.467.623
12-11-2004 Plaats 1 $ 50.251.359
19-11-2004 Plaats 3 $ 26.523.852
26-11-2004 Plaats 2 $ 23.580.279
03-12-2004 Plaats 4 $ 9.015.796
10-12-2004 Plaats 6 $ 5.036.631
17-12-2004 Plaats 10 $ 3.120.541


Synopsis

Eens vocht Bob Parr (Mr. Incredible) - een van 's werelds beste gemaskerd misdaadbestrijders - tegen het kwaad en redde hij dagelijks levens. Maar vijftien jaar later zijn hij en zijn vrouw (voormalige Elastigirl), net als alle andere superhelden, gedwongen om als gewone burgers te leven en zich terug te trekken in een buitenwijk. Bob en Helen hebben drie kinderen: Violet, Dash en Jack-Jack, die allemaal hun uiterste best doen om een 'normaal' leven te leiden.
Bob wil niets liever dan weer in actie komen en hij grijpt zijn kans wanneer een mysterieuze opdracht hem naar een afgelegen eiland stuurt voor een supergeheime missie. Maar daar ontdekt hij al gauw dat er een heel gezin superhelden nodig is om de wereld van de totale ondergang te redden.