Hoodwinked

Middelmatig
Hoodwinked
2005
10/05/2006
langspeelfilm
80 minuten
animatie

verdeler

K.F.D. K.F.D.

acteur/actrice (9)

Glenn Close Glenn Close →  Oma (stem)
Chazz Palminteri Chazz Palminteri →  Woolworth (stem)
Patrick Warburton Patrick Warburton →  Wolf (stem)
James Belushi James Belushi →  Houthakker (stem)
David Ogden Stiers David Ogden Stiers →  Nicky Flippers (stem)
Andy Dick Andy Dick →  Boingo (stem)
Anthony Anderson Anthony Anderson →  Bill Stork (stem)
Anna Hathaway →  Red (stem)
Xzibit →  Chief Grizzly (stem)

regisseur (1)

Cory Edwards

producent (4)

Maurice Kanbar
Sueba Montgomery
Preston Stutzman
David K. Lovegren
Hoodwinked

Het verhaal is zo oud als de straat. Het sprookje van Roodkapje en de boze wolf. Een tijdloos fabeltje dat menig mens al dan niet voor het slapengaan werd voorgelezen toen hij nog kind was. Het is meteen ook de basis voor Hoodwinked, een animatiefilm die nu eens niet van Disney, niet van Pixar en niet van Dreamworks is. En eigenlijk best wel meevalt.

Een moderne uitvoering dus van een tijdloze klassieker. Niet alleen de manier waarop men ondermeer Roodkapje, Grootmoeder en de Boze Wolf tot leven wekt maar ook de invulling van het verhaal. Want deze keer volgt op de gebeurtenissen in het Bos een heus Politieonderzoek.
Nu wordt de Plaats Delect/Crime Scene afgezet met Politie-lint en komt een getalenteerd rechercheur ter plaatse om te onderzoeken wat zich heeft afgespeeld. Ter vervanging van de kluns die eerst ter plaatse was gekomen en geprobeerd had indruk te maken op de aanwezigen. Verdachten worden naar het Politiebureau overgebracht en ondervraagd, inbegrepen Roodkapje want die weet waarschijnlijk meer. De Politie vermoedt immers dat er wel wat meer aan de hand is dan een houthakker die een wolf aanvalt die voor grootmoeder speelt, gecombineerd met de misdrijven woontschennis, de bedoeling iets of iemand op te eten en zwaaien met een bijl zonder vergunning.
Alles kadert uiteindelijk in een groots onderzoek dat men al geruime tijd voert rond de 'Goody Bandit', iemand die uit is op alle recepten die het woud rijk is en waar al lang jacht wordt op gemaakt...

Hoodwinked

Hoodwinked is de eerste film uit de Kanbar Animation Studio, een samenwerking tussenondernemer/uitvinder Maurice Kenbar en animatie-veteraan Sue Montgomery. Voor hun debuutfilm als het ware deden ze een beroep op de broers Cory en Todd Edward die met hun Kerst-special 'Wobots' al eens hadden getoond tot wat ze in staat waren.

De tijd dat het maken van leuke en geslaagde animatie-films voorbehouden was aan grote studio's als Disney behoort al enige tijd tot het verleden. Vroeger waren het immers enkel de 'groten' die een budget van een miljoen Dollar per minuut konden ophoesten, nu is de technologie binnen het bereik van heel wat méér mensen. De makers van Hoodwinked kozen voor deze film zelfs resoluut voor het Oosten en verzamelden hun groep uitverkozen animatoren in... Manila ! De werkdruk lag er hoog maar de bijzonder sterke motivatie van de technische crew bij het werken met de 3D Maya Software zorgde voor een geslaagd eindproduct. Alhoewel nog snel een Indisch team werd samengesteld om de digitale belichting voor meer dan 1.300 digitale shots voor hun rekening te nemen.

Hoodwinked

Hoodwinked kan op technisch vlak niet concurreren met animatie-toppers als daar zijn Finding Nemo en Shrek 2 maar dat stoort helemaal niet. De felle kleuren, leuke lieve gezichtjes (let op dat van Roodkapje met die fantastische 'knikker-ogen') en leuke personage-vondsten maken alles goed. Hoodwinked is een soort politiefilm in een animatie-verpakking die niet zelden het genre parodieert. Zonder de humor uit het oog te verliezen want met Hoodwinked kan meer gelachen worden dan met de standaard-versie van een Hollywood-tienerkomedie. Niets en niemand is wat het lijkt in Hoodwinked en dat maakt het allemaal nog des te leuker.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
13-01-2006 Plaats 3 $ 12.401.900
20-01-2006 Plaats 2 $ 10.409.378
27-01-2006 Plaats 5 $ 7.480.089
03-02-2006 Plaats 5 $ 5.307.334
10-02-2006 Plaats 10 $ 2.406.005


Synopsis

Hoodwinked is een animatiefilm vol knipogen naar het sprookje van Roodkapje. Behaarde en gevederde agenten uit het dierenrijk onderzoeken de plaats van een misdrijf: het huis van oma. Daar is de oma zelf, haar kleindochter, een wolf en een houthakker aangehouden. De verdenkingen zijn niet mals: inbraak, ordeverstoring, het willen opeten van het meisje en zwaaien met een bijl zonder vergunning. Maar wat is Roodkapje nu eigenlijk echt overkomen ?