Guardians of the Galaxy (Blu-ray)

Goed
Guardians Of The Galaxy (Blu Ray)
2014
17/12/2014
Blu-ray
120 minuten
actie
2.40
16:9

acteur/actrice (15)

Bradley Cooper Bradley Cooper →  Rocket
Vin Diesel Vin Diesel →  Groot
Chris Pratt Chris Pratt →  Peter Quill
Zoë Saldana Zoë Saldana →  Gamora
Dave Bautista Dave Bautista →  Dax the Destroyer
Michael Rooker Michael Rooker →  Yondu Udonta
Karen Gillan Karen Gillan →  Nebula
Djimon Hounsou Djimon Hounsou →  Korath
Lee Pace →  Ronan
John C Reilly →  Dey
Laura Haddock
Sean Gunn
Peter Serafinowicz

regisseur (1)

James Gunn

producent (1)

Kevin Feige Kevin Feige
Guardians Of The Galaxy

Retrospectief lachen geblazen als je nadenkt over de bewering dat deze “Guardians Of The Galaxy” een risico vormde voor de Marvelstudio’s. Dit was immers hun eerste release die geen directe link had met het “Avengers”-universum en gebruik maakte van personages die enkel maar bij die hard Marvelfans bekend waren. Ammehoela, zouden de Nederlanders zeggen. “Guardians Of The Galaxy” groeide in Amerika met een recette van ruim driehonderddertig miljoen dollar immers uit tot de meest succesvolle film van het jaar, en het hoeft niet te verwonderen dat er op de buitensporige Marveltoekomstlijn ergens in de zomer van 2017 ook een plaats is bezet voor “Guardians Of The Galaxy 2” die – zoals het er nu naar uitziet – met dezelfde cast en crew zal worden gedraaid.

De “Guardians Of The Galaxy” verschenen voor het eerst in een Marvelcomic in 1969. In januari, in het achttiende volume van de reeks 'Marvel Super Heroes'. Een eigen reeks kregen ze niet, maar af en toe doken ze wel op in een verhaal, gesitueerd in een alternatieve tijdslijn die bekend stond als “Earth-691”. De Guardians dommelden vervolgens wat in, en kregen een reboot in 2008, zij het met volledig nieuwe personages.

Guardians Of The Galaxy

Het zijn die personages die centraal staan in deze filmische adaptatie. Over die adaptatie werd vier jaar geleden voor het eerst gesproken door Kevin Feige, hoofd van de Marvelstudio’s. Nicole Perlman kreeg de taak een scenario te schrijven. Perlman maakte sinds 2009 deel uit van het schrijversteam van Marvel en schreef daarvoor reeds zonder vermelding mee aan een van de drafts van Thor. Momenteel is ze betrokken bij de standalone-film rond het personage van Black Widow. In 2012 kreeg James Gunn (“Slither”, “Super”) de eer en het genoegen om “Guardians Of The Galaxy” te regisseren en hij nam meteen ook grote delen van het toen nog kneedbare script voor zijn rekening.

Gunn levert een werkstuk af dat qua toon ongelooflijk dicht bij George Lucas' originele “Star Wars”-trilogie zit. Sommige hommages zijn zelfs bijna plagiaat te noemen: de Millennium Falcon heet hier Milano, en het chick fight in de climax lijkt wel gechoreografeerd met lasersabels binnen handbereik. “Guardians Of The Galaxy” moet je dus zeker niet gaan zien voor de zware thematiek: niet dat iemand dat waarschijnlijk van plan zal zijn, maar soit ... wie dat toch wil, doet er in elk geval goed aan de beginscène niet te missen. Coole held van “Guardians Of The Galaxy” is de zelfverklaarde Star-Lord Peter Quill (Chris Pratt). Als kind ontvoerd door ruimtepiraten en sindsdien uitgegroeid tot een vrijbuiter met een hoog Han Solo-gehalte. Wanneer hij op een grauwe planeet een mysterieuze bol (The Orb) steelt, zet hij een plot in werking waarin ene Ronan met die Orb en de daarin verborgen onsterfelijkheidsstenen de planeet Xandar wil vernietigen. Algauw maakt jan en alleman jacht op de Orb en ziet Quill zich genoodzaakt om een team te vormen met wasbeer Rocket (Bradley Cooper in performance capture modus), wandelende boom Groot (Vin Diesel in dezelfde modus), wraakzoekende groene babe Gamora (Zoe Saldana) en niet al te snuggere krachtpatser Drax The Destroyer (worstelaar Dave Bautista) om Xandar van de ondergang te redden.

Guardians Of The Galaxy

Verhaaltechnisch is alles zeer primair en weinig vernieuwend, en dat geldt ook voor de uitwerking. Hier en daar mocht de plot wat strakker en de slechteriken wat minder generiek (oppertiran Thanos die al even te zien was in “The Avengers” verschijnt eveneens op het toneel). In het begin zoekt Gunn duidelijk nog wat naar de juiste weg: de scène waarin Quill nog als tienjarige ukkepuk op de aarde vertoeft gaat abrupt over in een nogal saaie actiescène die zich zesentwintig jaar later afspeelt. Meer duiding over Quills afkomst krijgen we ongetwijfeld in de sequel. Het is eigenlijk pas nadat de vijf hoofdpersonages elkaar hebben ontmoet en willens nillens elkaar gezelschap moeten verdragen dat het vuur in de pan slaat en Gunn de juiste trappers vindt. Echte verwondering weet deze rock ’n roll superheldenverzameling (met heel wat seventiesdeunen op de soundtrack trouwens) echter nooit op te roepen, gedeeltelijk omdat we het allemaal al eens eerder hebben gezien. Toch blijft deze prent na de lome start aardig overeind, zeker binnen de contouren van het zomerblockbusterentertainment. Het feit dat de humor primeert op zware issues en de actie opvallend kindvriendelijk blijft zijn eveneens pluspunten.

De extra’s zijn vrij rudimentair voor een crowdpleaser van dit kaliber. Wie de film bekijkt met het audiocommentaar van James Gunn en dat vervolgens aanvult met de twee featurettes krijgt toch een driesterreninzicht in de productie van “Guardians Of The Galaxy”. De featurette 'Guide To The Galaxy' toont binnen het tijdsbestek van twintig minuten de totstandkoming van de prent, met een focus op diverse aspecten zoals het production design en de effecten. Vrij kort – en speels – allemaal, en onze kop eraf als er in de al dan niet nabije toekomst geen 'special edition' verschijnt met meer goodies als extra. Nu wordt het pakket afgerond met wat publiciteit voor het fel geanticipeerde “Avengers: Age Of Ultron”, een onvermijdelijke blooperreel en vijf korte verwijderde scènes. Oh ja, wie in de huiskamer een 3D-televisie heeft geïnstalleerd kan de film ook in 3D bekijken. Als je tenminste kiest voor het duo Blu-raypack dat zowel de platte als de diepe versie bevat, elk op hun eigen aparte schijfje.

Alex De Rouck


Extra's

  • Audiocommentaar van James Gunn, Featurette: Guide To The Galaxy (20’ 56”)
  • Featurette: The Intergalactic Visual Effects Of GOTG (7’ 11”)
  • Vooruitblik op “Avengers: Age Of Ultron” (2’)
  • 5 verwijderde en verlengde scènes (4’ 22”)
  • Bloopers (3’ 54”)