Father of the Bride

Gewoon
Father Of The Bride
19/03/1992
1991
langspeelfilm
104 minuten
komedie

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (15)

Steve Martin Steve Martin → George Banks
Diane Keaton Diane Keaton → Nina
Martin Short Martin Short → Frank Eggelhoffer
Richard Portnow Richard Portnow → Al
Kimberly Williams-Paisley → Annie Banks
Kieran Culkin → Matty Banks
George Newbern → Bryan MacKenzie
B.D. Wong → Howard Weinstein
Peter Michael Goetz → John MacKenzie
Kate McGregor-Stewart → Joanna MacKenzie
Carmen Hayward → Grace
April Ortiz → Olivia
Mina Vasquez → Marta
Gibby Brand → David
Barbara Perry → arbeidster in fabriek

regisseur (1)

Charles Shyer

producent (3)

Nancy Meyers
Carol Baum
Howard Rosenman

In 1950 waren Spencer Tracy en Elizabeth Taylor te zien in Father of the Bride, in deze remake mogen Steve Martin en debutante Kimberley Williams het mooie weer maken als vader en dochter Banks.

George Banks (Martin) weet nauwelijks wat hem overkomt als zijn 22-jarige dochter Annie (Williams) hem, bij haar thuiskomst van een reisje naar Rome, meedeelt dat ze in het huwelijksbootje gaat stappen met Bryan McKenzie, een computerspecialist die ze in Italië tegen het lijf liep (in een bioscoopzaal dan nog wel).  George ziet haar nog steeds als zijn 'little girl' en een huwelijk stond dan ook nog niet meteen bovenaan de Banks-gezinsplanning.  Moeder Nina (Diane Keaton) daarentegen is volledig in de ban van het bruiloftsklokkengebeier, en begint dadelijk met de voorbereidingen van het grote feest.  George is verre van opgetogen met dat 'feest' en dan durft hij nog niet eens aan het bijhorende 'groot' te denken.  Maar de wil van moeder en dochter lijkt wet, en daar is bitter weinig tegen te beginnen.

Tot overmaat van ramp heeft George een gloeiende hekel aan zijn toekomstige schoonzoon, en het bezoekje aan diens ouders loopt de feestplanning uit tot een peperdure aangelegenheid, waarbij voor de kleinste details gigantische bedragen in turbosnelheid van zijn spaarrekening worden weggezogen.

Wat hem echter nog het meest tegen de borst stuit, is dat hij overal wordt buitengehouden, en slechts met lede ogen kan toezien hoe alles hem danig boven het hoofd groeit. Naarmate de dag van het ja-woord nadert, toont hij zich dan toch begripvoller, maar daarmee zijn de problemen niet echt van de baan...

Father of the Bride is een herkenbaar familieblijspel, met meer verrassingen op de fictieve gastenlijst dan in het gebundelde scenario, maar dat zal wel de minste zorg geweest zijn voor regisseur Charles Shyer (Baby Boom).  De meeste energie werd immers ontegensprekelijk gestoken in het polijsten van het 'romantic production design', waarbij elke denkbare huwelijksdecoratie (zwanen en poedersneeuw inclusief) tot in de tiende macht op de set werden neergeplant.  Heel wat scènes lijken daardoor op minitieus tot leven gebrachte uitklappagina's van de sjiekste bruiloftscatalogus.
Mooi om naar te kijken, dat wel, en samen met de geloofwaardige interpretatie van Steve Martin, die een paar amusante scènes achter zijn naam mag schrijven, de reden dat deze film zich zonder schroom  aan de grenspost 'geslaagd vertier' positioneert.

Persoonlijk ben ik meer te vinden voor de cynische Married with Children aanpak (dergelijk materiaal zou in die serie een humorlawine ontketenen die je helaas maar zelden mag of kan beleven op het witte doek), maar als je uit bent op een meer conventioneel gezinsportret, dan is deze Shyer-Martinaanpak zeker geschikt voor 104' ongecompliceerde lol.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
20-12-1991 Plaats 2 $ 7.031.146
27-12-1991 Plaats 3 $ 10.507.033
03-01-1992 Plaats 2 $ 9.017.737
10-01-1992 Plaats 4 $ 5.779.516
17-01-1992 Plaats 5 $ 6.402.738
24-01-1992 Plaats 3 $ 3.778.307
31-01-1992 Plaats 4 $ 3.820.796
07-02-1992 Plaats 6 $ 2.786.032
14-02-1992 Plaats 7 $ 3.280.200

Synopsis

George Banks houdt zielsveel van zijn enige 22-jarige dochter Annie. Hij verwent haar als een klein kind en weigert haar als een volwassen vrouw te behandelen. Op een dag kondigt Annie aan dat ze wil trouwen.
Georges eerste reaktie is die van een jaloerse en bedreigde vader, de enige man die tot dan toe in haar leven telde. Hij haalt haar dan ook alle mogelijke argumenten naar boven om dit 'dwaas idee' uit haar hoofd te praten. Annie laat zich niet zomaar van haar stuk brengen. In haar moeder Nina vindt zij een begrijpende bondgenote. Bovendien is de gelukkige jongeman, Bryan - wat men noemt - een goede partij voor haar : hij is knap, intelligent, hoffelijk, oprecht verlifd en... van rijke afkomst.

Na lang sputteren stemt George uiteindelijk in met het huwelijk van zijn dochter, zij het niet van ganser harte. George beseft nog niet waar hij aan begonnen is, want een huwelijk is veel meer dan liefde en zonneschijn alleen : het is een uiterst ingewikkelde en kostelijke onderneming.

Annie en Nina hebben besloten de bruiloft alle nodige luister bij te zetten. Ze gaan ten rade bij een gereputeerde 'huwelijkscoördinator', de excentrieke Franck Eggelhoffer. Deze stelt een idaal plan op voor een 'bescheiden' ceremonie, waarvan het budget zeer snel tot duizelingwekkende bedragen oploopt.
George wil protesteren, maar weer moet hij het onderspit delven, zoals zovele miljoenen vaders het voor hem deden. Wanneer de grote dag is aangebroken en het einde van de calvarie eindelijk in het zicht komt, blijkt George nog niet gespaard van alle ellende...