Educating Rita

Goed
Educating Rita
1983
langspeelfilm
110 minuten
drama

acteur/actrice (16)

Michael Caine Michael Caine → dokter Frank Bryant
Julie Walters Julie Walters → Susan/Rita
Michael Williams → Brian
Maureen Lipman → Trish
Jeananne Crowley → Julia
Malcolm Douglas → Denny
Godfrey Quigley → Rita's vader
Dearbhla Molloy → Elaine
Pat Daly → Bursar
Kim Fortune → Collins
Philip Hurdwood → Tiger
Hilary Reynolds → Lesley
Jack Walsh → Price
Christopher Casson → professor
Rosamund Burton → Denise
Marcus O'Higgins → Marcus

regisseur (1)

producent (1)

director of photography (1)

Frank Watts

uitvoerend producent (1)

Herbert L. Oakes

scenarist (1)

Willy Russell

beeldmonteur (1)

Garth Craven

artdirector (1)

Maurice Fowler

componist (1)

David Hentschel

Vlagen van My Fair Lady in Educating Rita: ver verborgen zitten ze niet. En dat komt omdat Willy Russell de inspiratie voor zijn in 1980 in Londen in première gegane tweeakter Educating Rita ging halen bij George Bernard Shaws Pygmalion. En dat stuk was dan weer de inspiratie voor de Audrey Hepburn-klassieker My Fair Lady. C’est simple comme good morning.

Student en docent van dienst in Russells stuk en script zijn Susan en Frank. Al noemt Susan zichzelf liever Rita, waardoor deze prent dus niet Educating Susan als titel heeft. Susan/Rita is een zesentwintigjarige kapster uit Liverpool die uit haar arbeidersmilieu wil breken door zich aan de universiteit in te schrijven voor een cursus literatuur. Potgrond voor de geest, men kan er niet genoeg in woelen. Docent Frank blijkt een gedesillusioneerde ex-dichter die zijn zielenheil verdrinkt in sloten alcohol en meer dronken dan nuchter vooraan de klas staat of zit. Uiteraard blijken de twee elkaars tegenpolen, en helpen ze elkaar uiteindelijk om elk op hun eigen manier uit hun cocon te breken en het leven voluit te omarmen.

Feelgoodcinema dus, gedragen door de enthousiaste vertolkingen van Julie Walters en Michael Caine. Walters was trouwens ook in de oorspronkelijke theaterproductie te zien als Susan annex Rita. Caine liet ooit optekenen dat Educating Rita de laatste goede film was waaraan hij had meegewerkt vooraleer hij mentaal met pensioen ging. De grapjurk. Regisseur/producent Lewis Gilbert had nogal wat moeite om Amerikaanse cofinanciering te vinden voor de verfilming van Russells stuk. De geldschieters van Columbia Pictures vroegen Gilbert aanvankelijk om de rollen voor te leggen aan Paul Newman en Dolly Parton en het verhaal te verkassen van Engeland naar Amerika. Een vastberaden njet was hun deel. Uiteindelijk kreeg Gilbert Walters pas aan boord om haar theaterrol te hernemen nadat Caine was gecast in de hoofdrol.

Zoals wel meer het geval is in de magische zevende kunst valt alles wat netjes in de plooien moet vallen uiteindelijk in de plooien. De centrale vertolkingen en de algemene schwung van het geheel maken van Educating Rita eenvoudig, complexloos en zonnig vertier. Al was niet iedereen onder de indruk: de New York Times had het over een pretentieuze en vulgariserende komedie over Engelse literatuur voor mensen die waarschijnlijk zelf nog nooit een boek hebben gelezen. Nou nou. Al kreeg Educating Rita sowieso meer bijval in Engeland en Europa dan in Amerika. Het zal het cultuurverschil zijn.

Gilbert probeerde na de eeuwwisseling nog om een Afro-Amerikaanse remake van Educating Rita op poten te zetten met Halle Berry en Denzel Washington in de hoofdrollen, maar dat project geraakte (gelukkig) nooit van de grond. Zo werd de erfenis van deze film alvast niet onteerd door een remake die waarschijnlijk weinig tot niets aan het sprankelende origineel zou kunnen bijbrengen.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
28-10-1983 Plaats 8 $ 1.120.022
04-11-1983 Plaats 9 $ 1.203.990
11-11-1983 Plaats 8 $ 1.223.070
02-12-1983 Plaats 8 $ 753.983


Synopsis

Een jonge arbeidersvrouw wil zich ontplooien en kiest daarvoor de drankzuchtige professor als haar leermeester.