Cold Mountain

Goed
Cold Mountain
2003
18/02/2004
langspeelfilm
155 minuten
drama

verdeler

Buena Vista Buena Vista

acteur/actrice (15)

Nicole Kidman Nicole Kidman → Ada Munroe
Jude Law Jude Law → Inman
Renée Zellweger Renée Zellweger → Ruby Thewes
Donald Sutherland Donald Sutherland → dominee Monroe
Ray Winstone Ray Winstone → Teague
Brendan Gleeson Brendan Gleeson → Stobrod Thewes
Philip Seymour Hoffman Philip Seymour Hoffman → pastoor Veasey
Natalie Portman Natalie Portman → Sara
James Gammon James Gammon → Esco Swanger
Giovanni Ribisi Giovanni Ribisi
Eileen Atkins Eileen Atkins
Charlie Hunnam Charlie Hunnam
Jena Malone Jena Malone
Ethan Suplee Ethan Suplee
Kathy Baker Kathy Baker → Sally Swanger

regisseur (1)

Anthony Minghella

producent (4)

William Horberg
Albert Berger
Ron Yerxa

componist (1)

Gabriel Yared
Cold Mountain

Cold Mountain is gebaseerd op het boek van Charles Frazier. Die kon voor zijn werk genoeg inspiratie halen uit het leven van zijn over-over-grootvader en zijn oud-oudoom, de échte W.P. Inman, een 'Confederate Soldier' die destijds zowaar bijna 500 km te voet aflegde met als start een hospitaal in Virginia. Die gebeurtenis was meteen ook het vertrekpunt om een roman te gaan schrijven over die specifieke periode maar dan niet toegespitst op de indrukwekkende veldslagen die werden geleverd en aan 620.000 mensen het leven kostten, maar over de beproevingen en de verlangens van de Amerikanen in de moeilijke periode rond de jaren 1860. Want een oorlog zorgt altijd voor het scheiden van families, het al dan niet tijdelijk wegnemen van de vader in het gezin, het uiteenrukken van mensen die van elkaar houden. De manier waarop een soldaat toen de oorlog moest doorkomen bood hem niet de hoogtechnologische communicatie-mogelijkheden zoals die nu bestaan. Er was enkel een onscherpe zwart/wit foto van zijn geliefde die hij steeds bij zich droeg zodat de herinnering aan zijn beminde niet zou gaan vervagen, terwijl zijn geheugen tegelijkertijd tot aan de spreekwoordelijke rand werd gevuld met bloederige strijdtaferelen die nooit meer konden gewist of verdrongen worden.

Toen regisseur Anthony Minghella (The English Patient) het boek voor het eerst las, viel het hem op dat het meer was dan enkel een verhaal over de Burgeroorlog en ook ging over de menselijke kant en de individuele strijd die de achterblijvers en de mannen op het slagveld leverden . Zoals het een goed filmmaker past kon hij dit in gedachten al snel vertalen naar een filmversie. Minghella deed hiermee nog maar eens wat velen niet realiseerbaar vonden bij The English Patient, namelijk het omvormen van een sterk geschreven verhaal naar een goede langspeelfilm. Charles Frazier kreeg het herschreven scenario onder de neus geschoven en gaf Minghella groen licht voor de film. De goedkeuring van de auteur was voor de regisseur immers onontbeerlijk om zijn plannen in de praktijk om te zetten en de aanzet om te starten met het lange proces van het maken van een film als Cold Mountain. Een aantal van de talrijke nominaties voor filmprijzen kan moeilijk anders dan verzilverd worden want de klasse is zeker aanwezig in een aantal categorieën voor Globes, Bafta's en Oscars.

Cold Mountain

Renée Zellweger is de prikkelbare, soms sympathiek brute en meestal weinig taktvolle wilde boerendochtre. Duidelijk iets anders dan Roxie Hart in Chicago... Je kan moeilijk sneller duidelijk maken wie iemand is in een film dan met de kippenkop-entree van Zellweger nadat ze uit het niets is opgedoken in de omgeving van Ada's huis. Haar karakter en levensloop verschilt enorm van die van de alleenstaande vrouw Ada. Voor haar vader was ze vroeger niet veel meer dan een geit zodat ze zelf haar weg heeft moeten zoeken in het leven. Ook al in tegenstelling tot Ada die een groot deel van haar leven heeft gewijd aan het zorgen voor haar vader, tot aan zijn dood... Dit hield in dat ze op haar beurt weer beschermd werd door hem maar ook dat ze niet kon openbloeien zoals een andere jonge, knappe vrouw.

Nicole Kidman brengt de vertolking van Ada met klasse. We kunnen niet onmiddellijk een andere actrice bedenken die de look en de présence die zij neerzet in Cold Mountain zou kunnen evenaren. De hoed die vastgehouden wordt door een breed lint rond haar gezicht met een mooie strik ter hoogte van de kin, het prachtige kleed met de sierlijke elegante ringetjes van kant die haar bovenarm sieren, het is zeker voor de tijd waarin Cold Mountain zich afspeelt de perfecte verpakking voor een actrice met wereldklasse. Je mag nog zoveel omhelzingen, zoenen of I love you's in een film duwen als je wil, je haalt allicht nog niet de helft van de instensiteit van het gevoel van liefde die Nicole Kidman kan oproepen enkel door haar blik, haar stem, de uitstraling die ze heeft. Nog voor de eerste kus of uitgesproken gevoelens...

Cold Mountain

Het blijft trouwens niet bij dit ene hoogtepunt. Er volgen nog pieken qua sfeer en acteer-klasse. Die waar Kidman herenigd wordt met de man waar ze zoveel brieven naar schreef bijvoorbeeld, maar ook hun samenzijn dat hier op volgt,... Tenslotte laat ook de muziek zich positief opmerken. Anthony Minghella weet dat sterke filmmuziek onmisbaar en belangrijk is om tijd en plaats nog beter te situeren voor de kijker. De score die geschreven werd door Gabriel Yared wordt aangevuld met enkele folk-nummertjes die typerend zijn voor die tijdsperiode. We betrappen er ons zelf op dat ondanks het feit dat je van Cold Mountain alleen al twee vellen papier kunt vullen met de synopsis, wij voornamelijk de loftrompet hebben geblazen. Begrijpelijk, want Cold Mountain is tot nu toe één van de beste films van het jaar.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
26-12-2003 Plaats 3 $ 14.574.213
02-01-2004 Plaats 4 $ 11.579.747
09-01-2004 Plaats 4 $ 7.881.729
16-01-2004 Plaats 6 $ 6.811.773
23-01-2004 Plaats 7 $ 5.004.505
30-01-2004 Plaats 10 $ 4.074.047
06-02-2004 Plaats 10 $ 3.242.434
13-02-2004 Plaats 10 $ 3.460.854