The Big Short

Zeer goed
The Big Short
30/12/2015
2015
langspeelfilm
130 minuten
drama

verdeler

Sony Pictures Releasing Sony Pictures Releasing

acteur/actrice (15)

Brad Pitt Brad Pitt →  Ben Hockett
Christian Bale Christian Bale →  MIchael Burry
Steve Carell Steve Carell →  Mark Baum
Marisa Tomei Marisa Tomei →  Cynthia Baum
Ryan Gosling →  Greg Lippmann
Melissa Leo →  Georgia Hale
Hamish Linklater →  Porter Collins
John Magaro →  Charlie Geller
Rafe Spall →  Danny Moses
Jeremy Strong →  Vinny Daniel
Fin Wittrock
Tracy Letts
Byron Mann
Max Greenfield
Billy Magnussen

regisseur (1)

Adam McKay

producent (4)

Arnon Milchan Arnon Milchan
Dede Gardner
Jeremy Kleiner
The Big Short

Het biosjaar 2015 uitzwaaien met een film geregisseerd door de maker van “Anchorman”, “Talladega Nights”, “Step Brothers” en “The Other Guys” … op het eerste zicht niet meteen een feestelijk eresaluut. Edoch, schijn bedriegt. Adam McKay overstijgt met “The Big Short” immers zichzelf en het lawaaierige komediegenre waar hij dusver in grossierde. Goed gedaan, Adam. En terwijl de Filmfreakfeestneus toch nog opstaat: ook een duimpje omhoog voor de scenariobijdragen aan “Ant-Man” vorige zomer.

Dat de eerste bioscoopbeleving van 2016 moeiteloos met vier sterren aan de haal gaat, komt eveneens door de schare acteurs. Brad Pitt, Christian Bale, Ryan Gosling en Steve Carell voeren met verve een appetijtelijke cast aan in wat eigenlijk een weinig appetijtelijk verhaal is. “The Big Short” is gebaseerd op het boek van non-fictieauteur/journalist Michael Lewis van wie in 2011 “Moneyball” excellent werd verfilmd. De ondertitel van het boek is 'Inside The Doomsday Machine' en die vat de plot mooi samen. Lewis en McKay gaan in het boek en de film dieper in op de monsterlijke machinaties die tussen 2008 en 2010 de financiële crisis bewerkstelligden. In zijn boek stelt Lewis de financiële bollebozen voor die een paar jaar eerder al wisten te voorspellen dat de huizencrisis de wereldwijde economie een hak zou zetten. En daar ironisch genoeg ook stinkend rijk door werden. De manier waarop ze dat deden en die waarop malafide bankiers rommelkredieten afsloten op de hypotheekmarkt wordt zo begrijpelijk mogelijk uit de doeken gedaan. Voor niet-ingewijden is het ingewikkelde materie, maar toch blijft “The Big Short” razend interessant en meeslepend. En is daardoor eigenlijk te vergelijken met het al even wenkbrauwfronsende én begeesterende “Moneyball” waarin het gekonkelfoes achter de schermen van de baseballbusiness werd gefileerd.

Bijna alle namen van de echte betrokkenen zijn veranderd in “The Big Short”. Die van Michael Burry (vertolkt door Christian Bale) niet. Burry is een excentriek, welhaast autistisch financieel genie. Hij sluit zich vaak op in zijn kantoor waar loeiharde hardrockmuziek te horen is, loopt steevast op blote voeten, heeft een vals oog en gaat zoveel mogelijk sociale verplichtingen uit de weg. In 2005 analyseert hij dat de Amerikaanse huizenmarkt heel onstabiel is, en hij trekt daarmee vergelijkingen met de economische crisis uit de jaren dertig. Hij voorspelt dat de markt gaat instorten in het tweede kwartaal van 2007. Voor hem en zijn firma een kans om rijk te worden als hij bij verschillende banken een lening afsluit waarbij hij geld gaat uitbetaald krijgen indien de banken en kredietinstellingen niet meer aan de hypotheekleningen kunnen voldoen. Aangezien de instellingen niet geloven dat de huizenmarkt ooit kan instorten, sluiten ze moeiteloos leningen af. Burry wordt aanvankelijk weggelachen en zelfs zijn oversten willen zijn vel. Wanneer de markt uiteindelijk instort levert hem dat echter een winst van 489 procent op.

The Big Short

Aandelentrader Jared Vennett (echte naam: Gregg Lippmann - vertolkt door Ryan Gosling) ontdekt toevallig de plannen van Burry en hecht onmiddellijk geloof aan zijn voorspellingen. En besluit prompt om ook te speculeren op de val van de huizenmarkt. Op zijn beurt slaagt hij erin om Mark Baum (echte naam: Steve Eisman – vertolkt door Steve Carell) warm te maken voor zijn plan. Baum is sceptisch, en wordt gaandeweg vooral cynisch als hij en zijn medewerkers uitvissen dat de meeste hypotheekleningen als los zand aan elkaar hangen en hoofdzakelijk bestaan uit rommelkredieten die vaak bewust malafide zijn afgesloten.

En dan zijn er nog de jonge investeerders Charlie Geller/Charlie Ledley (John Magaro) en Jamie Shipley/Jamie Mai (Finn Wittrock). Ook zij leren dat het nogal rommelt in de rommelkredieten, en willen zich net als Burry en Vennett laten gelden. Helaas is hun startkapitaal daarvoor te laag. Waardoor ze gaan aankloppen bij de intussen op pensioen zijnde Ben Rickert (echte naam: Ben Hockett – vertolkt door Brad Pitt) die zich laat overhalen om uit zijn kluizenaarsbestaan te treden als hij de ernst van de zaak inziet.

The Big Short

“The Big Short” is zowel ‘a big step for men als a giant leap for mankind’: de film werkt prima als spetterend entertainment en is daarnaast een bijna in semidocumentairestijl gedraaide en uitermate cynische reconstructie van de kredietslachting. Dat McKay heel goed naar Scorseses “The Wolf Of Wall Street” heeft gekeken, kan je als verwijt inroepen: de vierde muur wordt meermaals doorbroken en de hippe regieflitsen en -fratsen liggen er soms vingerdik op. En zijn zelfs niet altijd nodig. Wat zorgt voor een aroma dat niet altijd even toon- en reukvast is. Toch heeft “The Big Short” als kleine broertje van Scorseses “Wolf” wel degelijk een eigen smoel, en gelukkig is het er een die twee uur en tien minuten veel filmlekkers in het rond strooit. Genoeg redenen om deze film best niet door de drukke mazen van het januarinet te laten glippen.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
25-12-2015 Plaats 7 $ 10.500.000
01-01-2016 Plaats 7 $ 9.060.303
08-01-2016 Plaats 7 $ 6.174.503
15-01-2016 Plaats 8 $ 5.302.839
22-01-2016 Plaats 10 $ 3.176.529

Synopsis

Met de grote banken, media en overheid die de wereldwijde economische instorting weigeren onder ogen te zien, besluiten vier buitenstaanders dit probleem aan te pakken. Het plan: The Big Short. Hun zware investeringen leiden hen naar de donkere onderwereld van modern bankieren waar niets of niemand is wat het lijkt.

Christian Bale is Mike Burry, DE GENIE.
Hij is degene die alles weet voorspellen en als eerste de zwakte zag. Mike Burry is een wiskundig genie die het alleen opneemt tegen de rest. Hij is niet zoals andere handelaren. Hij is fan van metal muziek, doet zijn werk op blote voeten en zit in een korte broek achter zijn bureau. Hij blijft dagen op kantoor zonder zich om te kleden of met iemand te praten, zelfs niet tegen zijn collega’s. Hij geeft niet om zijn reputatie en daarom is het eenvoudig voor hem om de banken te misleiden. Waarom zou je ook op hem letten met zijn belachelijke voorstellen ?  Zelfs zijn baas bedreigt hem, omdat hij niet gelooft in zijn strategie. Hoe dan ook, Mike is wel degene die als eerste de gouden kans ziet wanneer deze voorbij komt. En slechts 3 andere buitenstaanders zullen zijn pad te volgen…

Ryan Gosling is Jared Venett, DE AMBITIEUZE.
Glad kapsel en strak gestreken pak, Jared Venett is een stijlvolle handelaar. Hij is de hunk van de financiële wereld. Een welbespraakte showman en egocentrisch. Hij weet hoe hij zijn imago en capaciteiten moet gebruiken om zijn tegenstanders te manipuleren en zijn doelen te bereiken. Hij slaagde in alles wat hij tot dan toe had gedaan, maar als hij hoort van de strategie van Mike Burry's en een de mogelijke financiële zeepbel verandert zijn obsessie naar geld naar een obsessie om verder te kijken dan geld. Wedden tegen de banken, inclusief die van hem, is een van de uitdagingen van zijn ambitie. Hij wil de leider zijn en degene die geschiedenis in zal gaan. Maar hij moet het doen met zijn bondgenoten. Zijn ontmoeting met Mark Baum’s team zal alles veranderen. Stiekem, bereiden zij een strategie voor om te anticiperen op de explosie van de financiële markt om te zorgen voor een maximaal rendement. Jared Venett aarzelt niet om banken te manipuleren en het neerhalen van hun val.

Brad Pitt is Ben Rickert, DE MENTOR.
Ben Rickert is iemand die spijt heeft. De voormalig succesvolle handelaar walgt van de financiële wereld. Hij nu woont in een klein huisje diep op het platteland, waar hij tuiniert in zijn moestuin, ver weg van de waanzin van Wall Street. Maar als in 2005 twee jonge handelaren hem opbellen en vragen om zijn hulp om mee te doen aan de overval van de eeuw, stemt hij in en wordt hij hun mentor. Met behulp van zijn contacten, zijn ervaring en zijn invloed in de financiële wereld, helpt hij de rest om voldoende bekendheid te verwerven op Wall Street en hen rijk te maken. Hij weet hoe je problemen moet oplossen als ze hier in terecht komen. Maar hij vergeet zeker niet zijn nieuwe leven. Hij geeft alleen een impuls aan deze twee jonge handelaren door te bellen met deze twee jonge handelaren vanuit een rustieke bar in zijn dorp.

Steve Carell is Mark Baum, DE IDEALIST.
Mark Baum is een soort antiheld. De financiële socialist. Voor hem is Wall Street vol van gierige banken en domme handelaren. Hij wil degenen die zich misdragen straffen en maakt daarbij handig gebruik van zijn autoriteit. Hij haat hypocrisie en zijn ijver laat hem toe om zijn normen en waarden te dienen. Dus toen Jared Venett zag aankomen hoe het financiële systeem binnen de korste keren ging instorten, zag hij een kans om die enorme zwendel genaamd Wall Street op de kaak te stellen. Dus besloot hij om mee te doen in deze overval en met zijn eerlijkheid zal hij niemand sparen, zelfs niet de grootste handelaren van de financiën wereld.

Genomineerd voor 4 Golden Globes :
- Beste Komedie
- Beste Acteur (Christian Bale)
- Beste Acteur (Steve Carrell)
- Beste Scenario