The Big Short (Blu Ray)

Zeer goed
The Big Short (Blu Ray)
2015
25/05/2016
Blu-ray
130 minuten
drama
komedie
2.40

acteur/actrice (15)

Brad Pitt Brad Pitt →  Ben Hockett
Christian Bale Christian Bale →  MIchael Burry
Ryan Gosling Ryan Gosling →  Greg Lippmann
Steve Carell Steve Carell →  Mark Baum
Melissa Leo Melissa Leo →  Georgia Hale
Marisa Tomei Marisa Tomei →  Cynthia Baum
Hamish Linklater →  Porter Collins
John Magaro →  Charlie Geller
Rafe Spall →  Danny Moses
Jeremy Strong →  Vinny Daniel
Fin Wittrock
Tracy Letts
Byron Mann
Max Greenfield
Billy Magnussen

regisseur (1)

Adam McKay Adam McKay

producent (4)

Dede Gardner Dede Gardner
Jeremy Kleiner Jeremy Kleiner
Arnon Milchan Arnon Milchan
The Big Short

Wie tot vorig jaar het oeuvre van Adam McKay onder de loep nam, had niet echt het gevoel het werk van een Oscarwinnaar aan een studie te onderwerpen. En dan drukken we ons nog voorzichtig uit, wetend dat McKay de regisseur is van grotendeels te verwaarlozen komedies als “Anchorman”, “Step Brothers”, “Talladega Nights” en “The Other Guys”.  En plots was daar “The Big Short”. Een serieuze film die schijnbaar uit het niets kwam, op heel wat prijsuitreikingen met diverse awards aan de haal ging en zelfs even topfavoriet was om de Academy Award voor beste film overhandigd te krijgen. Zover kwam het uiteindelijk niet, daar het meesterlijke “Spotlight” dat deel van de koek kwam opeisen. Adam McKay en coscenarist Charles Randolph mochten wel naar de Oscarprijzentafel om het beeldje uit de categorie “beste geadapteerd scenario” op te halen. Waarmee McKay misschien wel de meest opvallende carrièresprong van 2015 achter zijn naam mag schrijven.

Een sprong die meteen ook een viersterrenfilm oplevert. Dat is niet enkel aan McKay te danken trouwens. Brad Pitt, Christian Bale, Ryan Gosling en Steve Carell krijgen eveneens hun deel van de schouderklopkoek voor hun appetijtelijke vertolkingen in wat eigenlijk een weinig appetijtelijk verhaal is. “The Big Short” is gebaseerd op het boek van non-fictieauteur/journalist Michael Lewis van wie in 2011 “Moneyball”  excellent werd verfilmd. De ondertitel van het boek is “Inside The Doomsday Machine” en die vat de plot mooi samen. Lewis en McKay gaan in het boek en de film dieper in op de monsterlijke machinaties die tussen 2008 en 2010 de financiële crisis bewerkstelligden. In zijn boek stelt Lewis de financiële bollebozen voor die een paar jaar eerder al wisten te voorspellen dat de huizencrisis de wereldwijde economie een hak zou zetten. En daar ironisch genoeg ook stinkend rijk door werden. De manier waarop ze dat deden en die waarop malafide bankiers rommelkredieten afsloten op de hypotheekmarkt wordt zo begrijpelijk mogelijk uit de doeken gedaan. Voor niet-ingewijden is het ingewikkelde materie, maar toch blijft “The Big Short” razend interessant en meeslepend. En is daardoor eigenlijk te vergelijken met het al even wenkbrauwfronsende én begeesterende “Moneyball” waarin het gekonkelfoes achter de schermen van de baseballbusiness werd gefileerd.

The Big Short

Bijna alle namen van de echte betrokkenen zijn veranderd in “The Big Short”. Die van Michael Burry (vertolkt door Christian Bale) niet. Burry is een excentriek, welhaast autistisch financieel genie. Hij sluit zich vaak op in zijn kantoor waar loeiharde hardrockmuziek te horen is, loopt steevast op blote voeten, heeft een vals oog en gaat zoveel mogelijk sociale verplichtingen uit de weg. In 2005 analyseert hij dat de Amerikaanse huizenmarkt heel onstabiel is, en hij trekt daarmee vergelijkingen met de economische crisis uit de jaren dertig. Hij voorspelt dat de markt gaat instorten in het tweede kwartaal van 2007. Voor hem en zijn firma een kans om rijk te worden als hij bij verschillende banken een lening afsluit waarbij hij geld gaat uitbetaald krijgen indien de banken en kredietinstellingen niet meer aan de hypotheekleningen kunnen voldoen. Aangezien de instellingen niet geloven dat de huizenmarkt ooit kan instorten, sluiten ze moeiteloos leningen af. Burry wordt aanvankelijk weggelachen en zelfs zijn oversten willen zijn vel. Wanneer de markt uiteindelijk instort levert hem dat echter een winst van 489 procent op.

Aandelentrader Jared Vennett (echte naam: Gregg Lippmann - vertolkt door Ryan Gosling) ontdekt toevallig de plannen van Burry en hecht onmiddellijk geloof aan zijn voorspellingen. En besluit prompt om ook te speculeren op de val van de huizenmarkt. Op zijn beurt slaagt hij erin om Mark Baum (echte naam: Steve Eisman – vertolkt door Steve Carrell) warm te maken voor zijn plan. Baum is sceptisch, en wordt gaandeweg vooral cynisch als hij en zijn medewerkers uitvissen dat de meeste hypotheekleningen als los zand aan elkaar hangen en hoofdzakelijk bestaan uit rommelkredieten die vaak bewust malafide zijn afgesloten.

En dan zijn er nog de jonge investeerders Charlie Geller/Charlie Ledley (John Magaro) en Jamie Shipley/Jamie Mai (Finn Wittrock). Ook zij leren dat het nogal rommelt in de rommelkredieten, en willen zich net als Burry en Vennett laten gelden. Helaas is hun startkapitaal daarvoor te laag. Waardoor ze gaan aankloppen bij de intussen op pensioen zijnde Ben Rickert (echte naam: Ben Hockett – vertolkt door Brad Pitt) die zich laat overhalen om uit zijn kluizenaarsbestaan te treden als hij de ernst van de zaak inziet.

The Big Short

“The Big Short” werkt prima als spetterend entertainment en is daarnaast een bijna in semidocumentairestijl gedraaide en uitermate cynische reconstructie van de kredietslachting. Dat McKay heel goed naar Scorseses “The Wolf Of Wall Street” heeft gekeken, kan je als verwijt inroepen: de vierde muur wordt meermaals doorbroken en de hippe regieflitsen en -fratsen liggen er soms vingerdik op. En zijn zelfs niet altijd nodig. Wat zorgt voor een aroma dat niet altijd even toon- en reukvast is. Toch heeft “The Big Short” als kleine broertje van Scorseses “Wolf” wel degelijk een eigen smoel, en gelukkig is het er een die twee uur en tien minuten veel filmlekkers in het rond strooit.

Lekkers vinden we ook bij de extra’s. Zoals tegenwoordig wel meer het geval is wordt de “making of” in hapklare brokken geserveerd in plaats van in een langere documentaire. Bijna het volledige productieproces van “The Big Short” wordt van naderbij bekeken. ‘In The Tranches’ toont de meerwaarde aan die de secuur gekozen acteurs wisten toe te voegen aan de vaak enigmatische personages die eveneens overvloedig aan bod komen in ‘Unlikely Heroes’. ‘The Big Leap’ gaat dieper in op de carrière van McKay: zijn passie voor het project is voelbaar en het verschil met de vorige films uit zijn carrière is een van de topics. Heel interessant wordt het in ‘The House Of Cards: The Rise Of The Fall’ waarin de huizencrisis en daaropvolgende financiële malaise nog eens netjes uit de doeken wordt gedaan. Ook de opnames zelf komen aan bod. In ‘Getting Real’ komen technische aspecten als effecten, montage en kostuums aan bod. Een handvol verwijderde scènes rondt een informatief pakket achtergrondinformatie af. Alles samen goed voor een heel verzorgde blu-rayuitgave van wat een van de beste Amerikaanse films uit 2015 is. Een kat in een zak koop je alvast niet als je besluit om deze prent uit je blinkende schijfjes-verzameling toe te voegen.

Alex De Rouck
Goed
Extra informatie
In The Tranches: Casting (15’51”), The Big Leap: Adam McKay (11’31”), Unlikely Heroes: The Characters Of The Big Short (11’28”), The House Of Cards: The Rise Of The Fall (14’01”), Getting Real: Recreating An Era (11’13”), Verwijderde scène: Vennett’s Call/The Real Danny Moses (0’49”), Verwijderde scène: Florida Visit (0’54”), Verwijderde scène: Burry Homelife (0’54”), Verwijderde scène: Burry Aspergers (2’59”), Verwijderde scène: Danny Heart Attack (0’50”)