Rex Harrison

Reginald Carey Harrison
Rex Harrison

°

05-03-1908
Huyton
Engeland

+

02-06-1990
genomineerd Oscars ® 1964
1 keer genomineerd voor een Oscar

Zijn vader was actief in de katoenwereld. Rex Harrison was pas zestien jaar toen hij werd aangenomen bij de Liverpool Repertory Company waar hij ook zijn debuut maakte en drie jaar aan verbonden bleef. Hij studeerde onder andere aan het Liverpool College en maakte in 1924 kennis met de toneelwereld, in 1930 maakte hij zijn debuut in het Everyman Theatre en was vanaf dan ook te zien in Britse langspeelfilms. In 1936 was hij voor het eerst te zien op Broadway in het stuk Sweet Aloes. Zijn rol in het Londense stuk Heroes Don’t Care was zo succesvol dat hij een contract kreeg bij Alexander Korda die hem met Storm in a Teacup zijn eerste filmrol bezorgde. De Tweede Wereldoorlog zorgde ook bij Harrison voor een onderbreking van zijn filmcarrière. Hij vervulde zijn dienstplicht als luitenant bij de RAF/luchtmacht. Zijn rol in Blithe Spirit bleef ook al niet onopgemerkt bij Noel Coward. Die zei ooit over Harrison : “Na mij ben je de beste komediespeler ter wereld”. Daarna trok Harrison naar Hollywood waar hij onder andere in Anna and the King of Siam een rol had.

Harrison kwam niet altijd even goed tot zijn recht in films. Dat wist hij zelf ook maar al te goed en omschreef hij ooit als volgt : “In Hollywood speelde ik rollen die niet geschikt waren voor mij… Ik heb erg mijn best gedaan, maar vaak was ik niet gelukkig met het resultaat.” Hij bleef echter rollen vertolken in zowel toneelstukken als films. Zijn opmerkelijke carrière leidde halfweg de jaren ’50 tot het winnen van een Tony Award. Die kreeg hij voor zijn rol van Professor Henry Higgins in het Broadway-stuk My Fair Lady. Jaren later zou hij voor dezelfde rol trouwens ook aan Oscar krijgen voor de filmversie van het stuk.

Er werd regelmatig over hem geschreven in roddelrubrieken in zowel kranten als tijdschriften. De charmante, elegante acteur was ook populair bij de vrouwen. Harrison was maar liefst zes keer getrouwd (!). Zijn eerste huwelijk was dat met Marjorie Thomas, hun zoon Noel Harrison werd zelf ook acteur. Lilli Palmer was zijn tweede vrouw, actrice Kay Kendall was nummer drie. Actrice Rachel Roberts was zijn vierde echtgenote. In 1971 trouwde hij voor een vijfde keer, met Elizabeth Harris, de ex-vrouw van acteur Richard Harris. In 1978 gaf hij zowaar een zesde keer zijn ja-woord, deze keer aan ene Mercia Tinker.

De naam van Rex Harrison werd ooit genoemd in verband met de zelfmoord van Hollywood-actrice Carole Landis, de roddelpers gaf hem meerdere keren wat plagerig de bijnaam Sexy Rexy.

In 1974 werd zijn autobiografie uitgebracht onder de titel Rex. In 1979 bracht hij zelf nog If Love Be Love uit, een bloemlezing van romantische gedichten.

In 1989 werd Harrison tot ridder geslagen.

Hij bleef acteren, bijna tot aan zijn dood. Zo was hij tot een maand voor zijn dood nog te zien in het Broadway-stuk The Circle die het stuk van Somerset Maughan weer van onder het stof haalde en waarin ook Glynis Johns en Stewart Granger te zien waren. Rex Harrison stierf aan pancreas-kanker.

Oscars ® 1964 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
Cleopatra

Quotes - citaten

"I'm now at the age where I've got to prove that I'm just as good as I never was." (1980)