Burt Bacharach

Burt Bacharach
° 12-05-1928
Kansas City
Missouri
Verenigde Staten
+ 08-02-2023
✞ Leeftijd bij overlijden: 94
genomineerd Oscars ® 1966
genomineerd Oscars ® 1967
2 keer genomineerd voor een Oscar

Burt Bacharach, zoon van een columnist, studeerde aan de McGill University in Montreal maar ook in Tanglewood waar hij school liep aan de Mannes School of Music en de Music Academy of the West. Tijdens de Koreaanse oorlog trok hij als geüniformeerde concertpianist van de ene legerbasis naar de andere. Later begeleidde hij ook verschillende muzikanten op de piano; Steve Lawrence, Vic Damone Joel Grey en Polly Bergen. Hierdoor trok hij ook de aandacht van Marlene Dietrich zodat hij als dirigent en arrangeur aan de slag kon tijdens haar internationale concerttournee.

Zijn nummers en muziek zorgden vanaf 1957 voor een passende begeleiding bij films. Bacharach werkte regelmatig samen met Hal David, die laatste stond in voor de teksten, Bacharach schreef de muziek. Wie kent nummers als Alfie en vooral What the World Needs Now niet?

In 1968 schreef hij de Broadway-musical Promises Promises.

Het duo Bacharach en David waren in de jaren ’60 en ’70 ook verantwoordelijk voor heel wat muziek van Jack Jones en Dionne Warwick. Zo was het duo verantwoordelijk voor de nummers Do You Know the Way to San Jose? En Walk On By van Warwick.
Bacharach schreef ook de muziek voor Butch Cassidy and the Sundance Kid, inbegrepen het bijzonder aanstekelijke Raindrops Keep Falling on My Head.
Wat van een aantal andere grote componisten kan gezegd worden is zeker ook van toepassing op Burt Bacharach. Zijn bekendste liedjes waren ook jaren nadat ze werden uitgebracht opnieuw te horen in films. Tijdloze muziek heet zoiets.

Burt Bacharach is een tijd getrouwd geweest met actrice Angie Dickinson alsook met de zangeressen Paula Stewart en Carol Bayer Sager. Die laatste was de tekstdichter voor het themaliedje Best That You Can Do uit de film Arthur en muziek uit andere films, maar ook van het liedje On My Own, een grote hit van Patti Labelle en Michael McDonald uit 1986.

Een leuk wist-je-datje is dat Burt Bacharach in Austin Powers in Goldmember te zien was. Aan de piano, of wat had je gedacht? Daarmee is meteen bewezen wat we twee alinea’s hiervoor schreven.

Oscars ® 1967 Genomineerd Beste nummer
Alfie - muziek
Alfie
Oscars ® 1966 Genomineerd Beste nummer
What's New Pussycat? - muziek
what's New, Pussycat?
Quotes - citaten

"The groovy thing about pop music is that it's wide open. Anything can happen."