Marlene Dietrich
Maria Magdalene Dietrich

Marlene Dietrich
° 27-12-1901
Berlijn
Duitsland
+ 06-05-1992
✞ Leeftijd bij overlijden: 90


genomineerd Oscars ® 1932
1 keer genomineerd voor een Oscar

We gaan ze niet met elkaar vergelijken maar ze maakten wel films in dezelfde tijdsperiode : Greta Garbo en Marlene Dietrich. Beiden iconen, film-iconen van die tijd. Josef von Sternberg is verantwoordelijk geweest voor heel wat van haar films.

Haar vader was een Pruisisch Politieambtenaar die dacht dat zijn dochter wel talent had op muzikaal vlak dus liet hij ze inschrijven voor de zangles. Daarna volgde ook toneel en natuurlijk film. Ze mag dan al goed op dreef geweest zijn toen ze zich in de kijker acteerde bij Josef von Sternberg, het was deze regisseur die haar de rol van femme fatale Lola-Lola in Der blaue Engel bezorgde. Paramount zag die/haar ook en bood haar prompt een contract aan.

Dietrich trok zonder haar echtgenoot (Rudolf Sieber) en kind naar Hollywood waar ze samen met Von Sternberg nog zes exotisch-erotische films maakte : Shanghai Express, Morocco, Dishonered, Blonde Venus, The Scarlett Empress en The Devil Is a Woman.

Daarna was het tijd voor iets anders. Destry Rides Again was een western-parodie.

Heel goed gekend zijn natuurlijk ook Dietrich's optredens voor de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Marlene Dietrich werkte ook samen met nog andere ronkende namen zoals daar zijn Alfred Hitchcock, Fritz Lang, Billy Wilder en Orson Welles.

Toen ze de in de buurt kwam van haar zestigste ging ze zowaar op tournee en gaf ze dus concerten. Maar niemand blijft eeuwig jong en dat ondervond ook Marlene : ze was te zien op 78-jarige leeftijd (!) in Schöner Gigolo - Armer Gigolo waardoor ze meteen haar carrière afsloot na een begrijpelijke en ook een beetje voorspelbare teleurstelling.

Er zijn heel wat documentaires gemaakt over Dietrich : één van de belangrijkste was die in 1984 van Maximilian Schell - Dietrich - waar ze zoals meestal wel eens gepolst wordt over haar idee over de mythe die door de jaren is ontstaan rond haar. Waarop ze prompt reageert met : Quatsch...

Oscars ® 1932 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Morocco