Arthur Freed
Arthur Grossman

Arthur Freed
° 09-09-1894
Charleston
South Carolina
Verenigde Staten
+ 12-04-1973
✞ Leeftijd bij overlijden: 78

winnaar
winnaar
2 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1941
1 keer genomineerd voor een Oscar

In de gloriejaren van de musical (1940-1960) was Arthur Freed als producent de grote man achter de MGM-musicals. Zijn muzikale achtergrond was hier niet vreemd aan: zo was Freed al platenplugger geweest in Chicago, had hij opgetreden met de Marx Brothers én had hij zelf ook al liedjes geschreven voor componist Nacio Herb Brown.

Na het vervullen van zijn dienstplicht in Wereldoorlog I keerde hij terug naar de muziek en schreef materiaal dat voornamelijk in nachtclubs terecht kwam tot hij in 1923 met I Cried for You zijn eerste hit te pakken had.

Toen hij een toneelmusical regisseerde in Hollywood werd hij benaderd door Irving Thalberg die hem een contract bezorgde als tekstdichter bij MGM waardoor hij in die zin zijn medewerking verleende aan heel wat musicals uit de jaren '30. Zo schreef hij onder andere muziek voor The Broadway Melody, The Hollywood Revue (Singin' in the Rain!), The Pagan (1929), Lord Byron of Broadway, Montana Moon (1930), Blondie of the Follies (1932), The Barbarian, Hold Your Man, Stage Mother, Going Hollywood, Hollywood Party, Student Tour (1934), Broadway Melody of 1936 (Your Are My Lucky Star!), A Night at the Opera, San Francisco en Broadway Melody of 1938.

In 1939 zorgde The Wizard of Oz voor de overstap naar het produceren van films. Zijn neus voor talent zorgde ervoor dat hij aan de slag kon met talenten als Grace Kelly en Judy Garland bijvoorbeeld, maar ook met regisseurs als Vincente Minnelli, Busby Berkeley, Stanley Donen en Charles Walters.  Arthur Freed zong soms ook zelf de liedjes die hij had geschreven. Our Love Affair bijvoorbeeld uit de film Strike Up The Band schreef hij niet alleen, hij zong het nummer ook zelf samen met Roger Edens.

Aan alle glorie kwam pas een eind wanneer op het einde van de jaren '50 de interesse in musicals sterk was afgenomen.

In 1952 kreeg Arthur Freed tijdens de Jaarlijkse Oscar-uitreiking de Irving Thalberg Award.

Arthur Freed was voorzitter van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences van 1963 tot 1966 en kreeg ook de Chevalier onderscheiding van het Franse Légion d'Honneur als waardering voor zijn bijdrage aan de filmwereld.

Oscars ® 1959 Gewonnen Beste film Gigi
Oscars ® 1952 Gewonnen Beste film An American in Paris
Oscars ® 1941 Genomineerd Beste nummer
Our Love Affair - muziek en tekst
Strike Up the Band
Beelden prijsuitreiking(en)
Video 1 : 1959 - Arthur Freed wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste film voor Gigi.
Video 2 : 1952 - Arthur Freed wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste film voor An American in Paris.