Anne Baxter

Anne Baxter

°

07-05-1923
Michigan City
Indiana
Verenigde Staten

+

12-12-1985
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen
genomineerd Oscars ® 1951
1 keer genomineerd voor een Oscar

Anne Baxter, kleindochter van architect F. Lloyd Wright, groeide op in Bronxville (New York) en volgde haar opleiding in privéscholen in New York City.

Ze was pas 11 (!) toen ze met Maria Ouspenskaya haar eerste acteerervaring opdeed en nog maar 13 toen ze haar Broadway-debuut maakte in het stuk ‘Seen but Not Heard’.  Toen ze pas 16 was had ze bijna een rol in “Rebecca” van Alfred Hitchcock te pakken maar dat ging niet door enkel omdat men haar te jong vond.  Eén jaar later had ze door de diverse rollen die ze op Broadway had vertolkt wel haar filmdebuut te pakken. 

Ze kreeg een contract aangeboden door 20th Century-Fox.  Het zorgde ervoor dat ze in films te zien was van grootheden als Orson Welles, Alfred Hitchcock, Lewis Milestone, William A. Wellman, Billy Wilder en Joseph Mankiewicz.

Anne Baxter is getrouwd geweest met John Hodiak (1946-1953) en nadat ze huwde met haar tweede echtgenoot Randolph Galt (1960-1968), een boer, ging ze in eerder primitieve omstandigheden met hem samenwonen op een gigantische schapenboerderij in Australië.

Vier jaar later ging ze opnieuw acteren maar dan vooral in toneelstukken en voor televisie. 

In 1976 werd haar heel succesvolle autobiografie uitgebracht onder de titel ‘Intermission : A True Story’.  Daarin werd heel wat aandacht besteed aan de ommekeer in haar leven door naar Australië te trekken maar ook de teleurstelling die hier op volgde werd toegelicht.

Toen Lauren Bacall haar rol van Margo Channing in de Broadway-musical ‘Applause’ (gebaseerd op de film “All About Eve”) voor bekeken hield nam Anne Baxter het van haar over.  Ze had in de filmversie al de rol van Eve vertolkt en was nu te zien in de rol van haar rivale die in de vroegere filmversie vertolkt werd door Bette Davis.

In 1983 verving Baxter een zieke Bette Davis in de televisieserie ‘Hotel’ en was daarin te zien tot aan haar dood.  Anne Baxter stierf op 62-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Oscars ® 1951 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
All About Eve
Oscars ® 1947 Gewonnen Beste actrice in een bijrol The Razor’s Edge